Hallux valgus

Hallux valgus schoenen: oplossing voor een knellend probleem

Die vervelende knobbel aan de zijkant van je voet! Veel mensen hebben een hallux valgus. Dat is een grote teen die naar binnen staat gedraaid. De bobbel die daardoor ontstaat, gaat niet in normale schoenen, geeft overlast en is soms pijnlijk. Je voelt het als je in je schoenen stapt.

Welke schoenen kies je? Dat is een knellend probleem. Gelukkig zijn er hallux valgus schoenen. Klik door naar onderstaande detailpagina’s of scroll naar beneden om meer te lezen.

Meteen schoenen voor hallux valgus bekijken? Wolky heeft een speciale lijn met hallux valgus schoenen. Deze schoenen hebben extra ruimte waar jij dat nodig hebt: op de plek van je knobbel!

Advertentie

Hallux valgus schoenen advertentie
Hallux valgus schoenen

Álles wat je moet weten over hallux valgus

Lees meer
Hallux valgus slippers

Hallux valgus slippers

Lees meer
Hallux valgus laarzen

Hallux valgus laarzen

Lees meer
Wandelschoenen hallux valgus

Wandelschoenen hallux valgus

Lees meer
Hallux valgus brede schoenen

Brede schoenen hallux valgus

Lees meer
Hallux valgus sandalen

Sandalen hallux valgus

Lees meer
Sneakers hallux valgus

Sneakers hallux valgus

Lees meer

Wat is hallux valgus en hoe ontstaat het?

Veel mensen hebben hallux valgus, maar wat is dat nou eigenlijk? Een hallux valgus is een aandoening aan je voet. Je grote teen groeit toe naar je teen ernaast. Dit is te herkennen aan een knobbel op de voet aan de zijkant, ook wel een hallux valgus knobbel genoemd. De oorzaak van hallux valgus is dat een of meer middenvoetsbeentjes scheef staan ten opzichte van je grote teen. Gevolg: een knobbel aan de buitenkant van je grote teen: een bunion. Veel mensen met een hallux valgus hebben nergens last van. Maar het kán een lastige en pijnlijke aandoening zijn. Vooral als de standsafwijking toeneemt. Pijn aan de zijkant van de grote tenen kan dan toenemen.

Hoe hallux valgus ontstaat? Hoe de voetknobbel aan de zijkant van de voet ontstaat is nog steeds niet helemaal duidelijk. Het is waarschijnlijk een combinatie van factoren. De belangrijkste factor is erfelijkheid. Ook het hebben van reumatische gewrichtsontstekingen speelt een rol, net als leeftijd. Vrouwen hebben veel vaker een hallux valgus dan mannen. Eén van de boosdoeners is waarschijnlijk het veelvuldig dragen van schoenen met hoge hakken. Prachtig om te zien natuurlijk, maar minder goed voor je voeten, zo lijkt het.

Zijn er speciale hallux valgus oefeningen?

Een hallux valgus behandeling zonder operatie zou natuurlijk geweldig zijn! Hoewel regelmatige lichaamsbeweging en specifieke oefeningen wellicht de hallux valgus pijn kunnen verminderen, zet het weinig zoden aan de dijk als we het hebben over het verdwijnen van de knobbel op de voet. Mocht je toch oefeningen voor hallux valgus willen doen, begin dan met de volgende twee. Een effectieve oefening is het masseren van de voet met behulp van een tennisbal. Plaats de bal onder de voet en rol deze langzaam heen en weer, waarbij je wat druk uitoefent op de bult aan de zijkant van de voet. Dit kan helpen bij het ontspannen van de spieren en pezen. Oefeningen gericht op het versterken van de spieren rond de enkels en tenen zijn ook gunstig. Bijvoorbeeld, het optillen van de tenen terwijl de voet op de grond blijft, of het gebruiken van weerstandsbanden om de spieren in verschillende richtingen te trainen. Zoals gezegd kunnen deze oefeningen mogelijk verlichting bieden, maar voor een echte behandeling van hallux valgus is het belangrijk om professioneel advies in te winnen. Als laatste tip is het dragen van goede schoenen belangrijk om de pijn aan de zijkant van de voet te verminderen.

Is je voet door de hallux valgus een beetje scheef gegroeid? Dit kan voor vervelende klachten zorgen. In dit blog gaan we op zoek naar een oplossing voor een scheve voet door hallux valgus.

De oplossing voor een hallux valgus

Je bent zeker niet de enige met een hallux valgus. Een bunion verdwijnt helaas niet meer vanzelf. Wat wel enorm helpt om de klachten te verminderen: goede schoenen. Zeker bij beginnende hallux valgus is dit van belang. Geschikte schoenen voor hallux valgus voorkomen veel leed en zorgt voor comfort.

Sommige mensen laten hun hallux valgus opereren. Ben je ook een operatie aan het overwegen? In dit artikel lees je de overwegingen rondom een operatie en verschillende operatietechnieken.

Verminderen van de pijn

Niet alleen goede schoenen zijn belangrijk bij hallux valgus, ook op andere manieren kan je de pijn aan de zijkant van je voet op de knobbel verminderen. We geven je twee tips die je direct kunt toepassen:

  • Veel mensen gebruiken een siliconen hulpstukje. Dit vermindert de druk en wrijving tussen je tenen. Belangrijk: je grote teen wordt niet rechter. Het hulpstukje corrigeert de stand van je grote teen dus niet. Heb je goede schoenen voor hallux valgus met genoeg ruimte voorin, dan kan je het hulpstukje ook in je schoen dragen. Op deze website vind je een siliconen hulpstuk voor hallux valgus.
  • Een hallux valgus schild beschermt die vervelende knobbel tegen wrijving met de schoen. En heb je een ontsteking door de bunion? Een ijskompres vermindert de pijn en de zwelling. In het uiterste geval kan de orthopedisch chirurg een operatie adviseren.

In het artikel dat we schreven over hallux valgus, benoemen we nog meer tips om pijn te verminderen. Op deze pagina gaan we dieper in op de schoenen die je kunt dragen bij hallux valgus.

Welke schoenen passen het best bij hallux valgus?

Wat zijn goede hallux valgus schoenen voor dames? Nou, dat zijn schoenen passen bij de vorm, lengte en breedte van je voeten. Ze zijn voorin lekker ruim vanaf de aanzet van je grote teen. Ter hoogte van je grote teen zitten geen stiknaden. Het mooist is als er stretchmaterialen worden gebruikt. Je tenen bewegen vrij en raken niet in de knel. Bedenk eens hoe dat aanvoelt! Deze schoenen hebben ook een stijvere zool en een naar boven afgeronde neus. Daarmee buigt voorvoet minder door tijdens het lopen. Ook dat scheelt.

Ons dringende advies voor jou: vermijd hoge hakken als dagelijkse schoenen. Die zijn killing voor je voeten. Hoe hoger de hak, hoe meer druk op je voorvoet. Je tenen buigen te veel door. En ook door de smalle en spitse voorkant schreeuwen je tenen het uit. Niet fijn.

Minder pijn met hallux valgus schoenen

Wist je dat er ook schoenen voor hallux valgus zijn? Die geven jouw voeten precies de juiste ondersteuning én geven al jouw tenen de ruimte. Heerlijk!

Bijvoorbeeld het schoenenmerk Wolky heeft meerdere schoenen voor je. Neem de collectie hallux valgus schoenen. Er zijn allerlei modellen, stijlen en kleuren. Voor het sportieve werk zijn er de hallux valgus wandelschoenen van Wolky. En op zomerse dagen zorgen hallux valgus sandalen voor verkoeling en comfort. Loop je graag op sneakers? Ook daar weet Wolky wel raad mee! De Kalona sneaker is gemaakt van speciaal rekbaar materiaal dat perfect naar je voet vormt. En het mooiste? Als je ’s avonds je schoenen uit doet, rekken ze gewoon weer terug naar de originele vorm. Ideaal!

Alle hallux valgus schoenen van Wolky hebben bij de aanzet van de grote teen meer ruimte en een inzet, zónder stiknaden. Je tenen hebben alle ruimte. Een hallux valgus schoen van Wolky heeft stugge zool en een oplopende neus voor makkelijke afwikkeling van je voet. Fijn is ook de in- en uitstap. Dat is prettig bij het aan- en uittrekken.

Alle tips voor mensen met een hallux valgus

  • Gebruik een siliconen hulpstukje of een hallux valgus-schild
  • Koel de ontstoken plek met een icepack
  • Vermijd hoge hakken en ander slecht schoeisel
  • Kies voor hallux valgus schoenen

Bonustip: lees Wolky’s blog over hallux valgus. Ze vertellen je meer over hallux valgus en geven tips qua goede schoenen.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Rien van der Vleuten. Hij is registerpodoloog en zorgschoenspecialist bij Podopraktijk De Kempen in Hapert.

Lees meer over Hallux valgus:

hallux limitus rigidus

Hallux limitus rigidus

Lees meer
Tailors bunion

Tailor’s bunion

Lees meer
Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Hallux valgus schoenen

Scheve voet door hallux valgus: op zoek naar een oplossing voor ongemak

Lees meer
Hallux valgus schoenen

Álles wat je moet weten over hallux valgus

Lees meer
De juiste sandalen bij hallux valgus voor de stad

De juiste sandalen bij hallux valgus voor de stad

Lees meer
De juiste Slippers bij Hallux valgus voor Zomer

De juiste Slippers bij Hallux valgus voor Zomer

Lees meer
De juiste slippers bij hallux valgus voor de winter

De juiste slippers bij hallux valgus voor de winter

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!