Wandelen

De beste wandelschoenen voor dames

Wandelschoenen voor dames. Waar moet je op letten als je ze gaat kopen en wat zijn de beste wandelschoenen voor dames? We geven je een aantal tips, zodat wandelen vanaf nu een feestje voor je voeten wordt. Wandelen is goed voor je lijf en ook, of misschien wel juist, voor je mindset. Maar dan mogen goede wandelschoenen, waar je lekker op loopt, niet ontbreken.

Advertentie

Comfortabele wandelschoenen
Wandelschoenen brede voeten

Brede wandelschoenen

Lees meer
Wandelschoenen moeilijke voeten

Wandelschoenen voor moeilijke voeten

Lees meer
Wandelen met hielspoor

Wandelen met hielspoor

Lees meer
Wandelen met hallux valgus

Wandelen met hallux valgus

Lees meer
Wandelschoenen voor artrose voeten

Wandelschoenen voor artrose voeten

Lees meer

Waar moet je op letten als je de beste wandelschoenen zoekt?

Voor wandelen heb je weinig nodig, behalve goede wandelschoenen. Die mogen en kunnen niet ontbreken. Zeker als je langere afstanden gaat lopen, dan zijn wandelschoenen een must. Hiermee voorkom je problemen en/of pijnklachten en houd je plezier in het lopen. Waar moet je op letten als je op zoek gaat naar de beste wandelschoenen voor dames?

Wat maakt een schoen een goede schoen en wat maakt een wandelschoen een goede wandelschoen? Er zijn een aantal onderdelen van de schoen waar je op moet letten. Er zijn vier typen wandelschoenen: categorie A, B, C en D. A staat voor wandelen, A-B voor trekking, B voor bergwandelen, C voor bergtochten en D voor expedities. Onder categorie A vallen lichte schoenen met een flexibele zool. Categorie B zijn hoge, wat stuggere en zwaardere bergschoenen.

Naast het gewicht van de schoen moet je ook letten op het materiaal en of ze waterdicht of juist ademend zijn. Dat hangt ook af van waar je gaat lopen en wat je plannen zijn.

Ook voor mensen met voetklachten en/of -aandoeningen, zoals hallux valgus, platvoeten of moeilijke voeten zijn goede wandelschoenen verkrijgbaar. Wat zijn de beste wandelschoenen voor mensen met brede voeten of smalle voeten? Zij moeten erop letten dat de wandelschoen goed aansluit op de voet en dat de breedtemaat goed is. Voor mensen met voetklachten gelden dezelfde tips voor het kopen van wandelschoenen als bij normale schoenen.

De belangrijkste kenmerken van goede wandelschoenen op een rijtje

We sommen de belangrijkste kenmerken van goede wandelschoenen kort voor je op:

  1. Ondersteuning van de voetboog: goede wandelschoenen moeten voldoende ondersteuning bieden aan de voetboog. Dit helpt vermoeidheid te verminderen en voorkomt ongemak tijdens lange wandelingen.
  2. Schokdemping: een goede demping in de zool absorbeert schokken tijdens het lopen.
  3. Waterbestendigheid: dit houdt je voeten droog en comfortabel, zelfs op regenachtige dagen!
  4. Pasvorm: de pasvorm is het belangrijkste element van goede wandelschoenen. Als je schoenen niet goed passen, zul je er nooit fijn op lopen. Voorkom wrijving, blaren en ongemak! Pas wandelschoenen altijd voordat je ze koopt.

In dit blog lees je meer over hoe je de juiste wandelschoenen kiest.

Testen of je wandelschoenen goed zitten

Wandelschoenen kopen doe je niet dagelijks. Hoe test je of de wandelschoen goed zit en of het de juiste schoen is voor jouw voet? Net als bij normale schoenen moeten wandelschoenen goed passen; dus niet te klein en niet te groot. Ze mogen bij de voorvoet niet knellen en je tenen mogen de voorkant niet raken. Ook moet je hiel goed gefixeerd zijn in de schoen en mag hij niet loskomen. Heb je al eerder wandelschoenen gehad? Neem deze mee naar de winkel, zodat je ze als basis kunt gebruiken.

Wat ook niet onbelangrijk is bij het kopen van wandelschoenen, zijn sokken. Als je gewone sokken draagt in wandelschoenen, dan loopt dat minder goed en lekker, dan wanneer je kiest voor goede wandelsokken. De sok moet voorkomen dat er wrijving ontstaat tussen sok en wandelschoen en hij moet transpiratievocht afvoeren. Bij koud weer moet de sok je voet warm houden. Bekijk hier goede wandelsokken voor een lange wandeling.

Check ook regelmatig de status van je wandelschoenen, zeker als je veel wandelt en de schoenen intensief gebruikt.

Merken die de beste wandelschoenen verkopen

Sommige schoenenmerken zijn gespecialiseerd in de verkoop van wandelschoenen. Hier koop je de beste wandelschoenen voor elk type voet. Een goed ‘echt’ wandelschoenmerk is Meindl.

Maar de wandelschoenen van Wolky zijn ook goede schoenen om mee te wandelen, deze zijn vooral fijn voor de dagelijkse wandelingen. Wolky heeft een uitgebreid assortiment aan goede wandelschoenen. Of je nu kiest voor échte wandelschoenen of liever op comfortabele gympen loopt, ze hebben het allemaal!

Pas een aantal wandelschoenen van verschillende merken. Op deze manier ontdek je welk merk het beste past bij jouw voet.

Wat is het verschil tussen bergschoenen en wandelschoenen?

Wandelschoenen en bergschoenen worden soms naast elkaar gebruikt, maar beide schoenen zijn zeker niet hetzelfde. Bergschoenen zijn wel schoenen om te wandelen, maar wandelschoenen zijn niet hetzelfde als bergschoenen. Wat is het verschil tussen bergschoenen en wandelschoenen?

Wandelschoenen zijn meestal laag tot halfhoog, bergschoenen zijn halfhoog tot hoog. Door de hoogte van de schoen, en hiermee de steun voor voet en enkel, zijn bergschoenen geschikt voor ruw en zwaar terrein zoals in de heuvels en bergen. Wandelschoenen zijn meer geschikt voor vlakke ondergronden zoals in de stad en op bospaden.

Hoe lang gaan wandelschoenen mee?

Hoe lang kun je met je wandelschoenen doen voordat je nieuwe moet kopen? Gemiddeld genomen gaat een wandelschoen ongeveer 1000-1500 kilometer mee. Maar de afstand is niet de enige factor die hierbij een rol speelt. Wat is bijvoorbeeld de ondergrond waar je op loopt? Loop je altijd in de stad op vlakke geasfalteerde wegen of loop je op paden waar veel stenen liggen? De slijtage van je wandelschoen gaat hier veel sneller dan op een zachte en vlakke ondergrond.

Controleer je wandelschoenen een aantal keer per jaar. Bekijk de zolen, de stiksels, de randen en check ook de binnenzool van de wandelschoen. Als je hier scheurtjes, slijtage of andere mankementen ziet, dan ben je toe aan nieuwe wandelschoenen.

Wanneer heb je de beste wandelschoenen gevonden?

Hoe weet je of je de beste wandelschoen hebt gevonden? Als je een aantal verschillende soorten schoenen hebt gepast, dan blijft een top twee of drie over. Pas deze nog een keer, liefst aan het eind van de middag als je voeten moe zijn. Op deze manier kun je beter beoordelen welke schoen het beste zit. Vaak is het zo dat de schoen die direct het lekkerste zit de beste wandelschoen voor jou is.

Gelukkig is er voldoende keuze in goede wandelschoenen. In Wolky’s blog lees je meer over de beste wandelschoenen voor dames.

Lees meer over Wandelen:

Wandelschoenen smalle voeten

De voordelen van wandelen met de juiste wandelschoenen

Lees meer
Wandelschoenen voor artrose voeten

Wandelschoenen voor artrose voeten

Lees meer
Wandelen met hielspoor

Wat is een goede wandeltechniek? Het afwikkelen van de voet!

Lees meer
Lichtgewicht wandelschoenen dames

Lichtgewicht wandelschoenen dames

Lees meer
De juiste bandschoenen bij brede voeten voor wandelen

De juiste bandschoenen bij brede voeten voor wandelen

Lees meer
De juiste Sandalen bij Klompvoeten voor Wandelen

De juiste Sandalen bij Klompvoeten voor Wandelen

Lees meer
De juiste Slippers bij Pijnlijke voeten voor Wandelen

De juiste Slippers bij Pijnlijke voeten voor Wandelen

Lees meer
De juiste slippers bij overgewicht voor wandelen

De juiste slippers bij overgewicht voor wandelen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!