Terug
Terug

De voordelen van wandelen met de juiste wandelschoenen

Wandelen is een laagdrempelige manier van bewegen, en ook nog eens erg goed voor je gezondheid. Het helpt bij het versterken van je botten en spieren, kan helpen bij het verlagen van je bloeddruk, het verbetert de darmwerking en werkt ook nog eens stress verlagend. Het zorgt voor een betere conditie en je gaat je fitter en energieker voelen. Maar wat nou als het wandelen niet meer zo goed gaat, door bijvoorbeeld klachten aan je voeten, benen, knieën of heupen. Dan kan dat rondje wandelen ineens veel frustratie opleveren en niet meer zo ontspannen zijn.

Blessures bij wandelen

De meeste blessures bij het wandelen zijn overbelasting blessures en ontstaan geleidelijk. Banden, pezen, aanhechtingen en gewrichten kunnen pijnlijk worden of gezwollen raken. Een verkeerde voetstand, niet goed passend schoeisel of een te snelle trainingsopbouw zijn een aantal oorzaken van het ontstaan van deze klachten. Ook koud en vochtig weer geeft een groter risico. Soms verdwijnen deze klachten weer vanzelf, maar soms blijven ze aanwezig, of keren ze telkens weer terug na zoveel kilometers.

Een aantal van deze problemen kunnen al opgelost worden door het dragen van goede schoenen. De ideale schoen is echter per persoon verschillend, dus trek voor het zoeken voldoende tijd uit. Bedenk goed wat je wilt, waarbij je rekening houdt met de functie van de schoen. Meer weten over bewegen zonder klachten? Podotherapie Aandacht voor Lopen geeft je meer informatie!

Naar welke wandelschoenen ben je op zoek?

Daarnaast is het goed om vooraf te bedenken of je hoge of lage schoenen wilt kopen. Of ze wind- en waterdicht moeten zijn (Gore-Tex). En of ze van leer moeten zijn of juist een ademende kunststof bij erg transpirerende voeten.

Laat bij het kopen van schoenen de voeten goed opmeten. In de loop der jaren kunnen de voeten wat uitzakken, waardoor je een maat grotere schoenen nodig kan hebben. Het is daarin belangrijk om zowel de lengte- als de breedtemaat na te laten meten. Het is ook verstandig om de schoenen pas aan het einde van de middag te kopen, aangezien de voeten dan op het dikst zijn. Heb je last van hallux valgus? Er bestaan tegenwoordig zelfs (wandel)schoenen speciaal voor mensen met hallux valgus. Ideaal!

Was dit artikel behulpzaam?

2
0

Meer onderwerpen:

Tintelende voeten

Tintelende voeten

Lees meer
Krakende schoenen

Krakende schoenen

Lees meer
Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!