Werken

Werkschoenen: het neusje van de zalm

Werkschoenen zijn onderverdeeld en verkrijgbaar in verschillende veiligheidsklassen. Je kunt kiezen uit S1, S2 of S3, waarbij de S staat voor ‘safety’, veiligheid. Elke klasse heeft in ieder geval een werkschoen met een stalen neus en schokdemping in de hak van de schoen. Op deze pagina leggen we het verschil uit tussen werkschoenen en schoenen voor op het werk. En laten we je zien welke werkschoen de beste schoen is voor jou.

Werkschoenen horeca

Werkschoenen horeca

Lees meer
Werkschoenen sneakers

Werkschoenen sneakers

Lees meer
Comfortabele werkschoenen

Comfortabele werkschoenen

Lees meer

Werkschoenen versus schoenen voor op het werk

De begrippen werkschoenen en schoenen voor op het werk worden nogal eens door elkaar gebruikt, maar in feite zijn het twee verschillende categorieën schoenen. Met werkschoenen bedoelen we schoenen met een stalen neus en die binnen een bepaalde veiligheidsklasse vallen. Deze schoenen zijn een onderdeel van de werkoutfit van werknemers, zodat zij veilig hun werk kunnen doen. Deze schoenen worden gebruikt binnen bijvoorbeeld de sectoren de bouw, logistiek, wegwerkverkeer maar ook gezondheidszorg. Deze speciale schoenen voorkomen uitglijden op gladden vloeren en zorgen ervoor dat scherpe voorwerpen niet door de zool komen en voorkomen hiermee letsel aan de voet. Ook kan deze werkschoen letterlijk en figuurlijk tegen een stootje. Laat je iets zwaars vallen tijdens de werk? De stalen neus beschermt je tenen.

Schoenen voor op het werk zijn vaak nette schoenen en hebben niets te maken met de, hierboven beschreven, werkschoen met stalen neus en veiligheidsklasse. Schoenen voor naar het werk zijn vaak schoenen voor onder een pak bij mannen en hakken voor vrouwen. Binnen bepaalde sectoren en/of bepaalde functies en afdelingen wordt nette kleding gedragen en hier horen nette schoenen onder.

Welke werkschoen past bij jou?

Hoe weet je welke werkschoen bij jou past? We vertellen je waar je op kunt letten zodat jij de best passende en meest geschikte werkschoen koopt. Voor werkschoenen is een veiligheidsnormering bepaald, S1-S3. Ook heb je S4 en S5 maar dat zijn werklaarzen en veiligheidslaarzen.

  • S1 zijn schoenen die geschikt zijn voor werk in droge omstandigheden
  • S2 zijn schoenen die ook geschikt zijn voor werk in vochtige omstandigheden en buiten
  • S3 zijn schoenen die een combinatie zijn van S1 en S2. Ze hebben een veiligheidsneus en ook zool en ze zijn waterbestendig

Het is dus afhankelijk van waar je werkt, welke werkschoenen je koopt. Werk je in een magazijn? Dan volstaan schoenen met veiligheidsklasse S1. Werk je onder wisselende omstandigheden dan is een werkschoen S3 de beste keuze.

Schoenen voor op kantoor

Schoenen voor op kantoor. Welke schoenen kies je? Mannen kiezen meestal voor instappers of schoenen met veters voor onder hun pak. Hoef je minder formeel gekleed naar je werk? Dan kun je ook kiezen voor modieuze sneakers; die draag je tegenwoordig ook zakelijk casual. Staan niet alleen heel goed, maar zitten ook erg comfortabel.

Vrouwen kiezen nog vaak voor elegante hakken naar kantoor. Maar ook hier is een duidelijke verschuiving te zien en worden ook laarzen en trendy sneakers gedragen. En bij mooi weer ballerina’s, loafers of hippe sandaaltjes. Eigenlijk zijn alle soorten schoenen geschikt voor naar kantoor. Kies wel altijd voor een schoen die past bij jouw soort voet. Laat de pasvorm leidend zijn.

Stijlvol naar je werk met de juiste schoenen aan je voeten

Je hoeft je tegenwoordig geen zorgen meer te maken over schoenen die goed zijn voor je voeten, maar er niet leuk of modieus uitzien. Eigenlijk is voor elke voet en zelfs met een voetaandoening, een leuke en passende schoen te vinden. Een schoen die en comfortabel zit en die geen (pijn)klachten veroorzaken en die past in het huidige modebeeld. Het oog wil tenslotte ook wat. Dat geldt zelfs voor werkschoenen. Een aantal schoenmerken verkopen werkschoenen in veel verschillende uitvoeringen zodat je volop keuze hebt. Atlas, Buckler, Grisport, Redbrick maar ook Wolky. Schoenen van deze merken beschermen je voeten en tenen tijdens je werk.

Waarom moet je voor goede werkschoenen kiezen?

Werkschoenen zijn binnen verschillende sectoren verplicht om te dragen tijdens het uitvoeren van je werk. Je draagt ze niet alleen vanuit veiligheidsoogpunt, maar om meerdere redenen. Een goede schoen zorgt ervoor dat je zonder vermoeide of pijnlijke voeten je werk kunt doen.

Waarom kiezen voor goede werkschoenen?

  • Comfort is belangrijk: je moet er tenslotte vaak heel wat uur op lopen
  • Goed voor je voeten: ze bieden steun en bescherming
  • Anti-transpirante schoenen die zweetvoeten tegengaan

Comfortabele werkschoenen: je voeten worden er blij van

Voeten worden blij van comfortabel zittende schoenen. Zeker in het geval van werkschoenen is comfortabel zitten een eerste eis. Een schoen kan anders nog zo veilig zijn en waterbestendig in geval van nat weer, als ze niet comfortabel zitten heeft dat uiteindelijk effect op je werk. Pas als je schoenen goed en lekker zitten, kun je zonder problemen uren lang op je schoenen lopen. Daar worden je voeten blij van.

Kenmerken van goede werkschoenen

Hoewel goede werkschoenen per beroep (en per persoon) verschillen, zijn er een aantal kenmerken waar je rekening mee kunt houden bij het uitzoeken van nieuwe werkschoenen. Zo is een veiligheidsneus belangrijk voor werkschoenen als je in de bouw werkt. Werk je veel buiten? Dan ben je gebaat bij waterdichtheid! Een antislipzool is voor iedereen fijn, of je nu in een ziekenhuis of op een basisschool werkt. Nog een kenmerk van goede werkschoenen: ondersteuning van de enkel. Dit vermindert de kans op verstuikingen en blessures. Daarnaast moeten goede werkschoenen duurzaam zijn: je wil immers niet elke drie maanden nieuwe schoenen hoeven kopen. Ook een lichtgewicht variant is interessant. Zo raken je voeten minder vermoeid en kun je langere uren werken. Neem het type werk dat je doet in gedachten als je nieuwe schoenen gaat kopen. Meer weten over schoenen voor jouw specifieke beroep? Hieronder vind je meer blogs!

Werk je in de zorg? Dan zijn deze zorgklompen super geschikt voor jou! Comfortabel en stijlvol: perfect om de hele dag op te lopen.

Lees meer over Werken:

Ziekenhuis klompen

Ziekenhuis klompen

Lees meer
Smalle voeten

Beroepsspecifieke schoenen: essentieel voor werkcomfort

Lees meer
Werkschoenen zorg

Werk je in de zorg? Zo voorkom je voetklachten!

Lees meer
Zomer werkschoenen

Goede werkschoenen: de zomer editie

Ga naar de tips
De juiste Enkellaarsjes bij Klompvoeten voor Werken

De juiste Enkellaarsjes bij Klompvoeten voor Werken

Lees meer
De juiste sneakers bij klompvoeten voor werken

De juiste sneakers bij klompvoeten voor werken

Lees meer
De juiste Pumps bij Overgewicht voor Werken

De juiste Pumps bij Overgewicht voor Werken

Lees meer
De juiste Sandalen bij Diabetesvoeten voor Werken

De juiste Sandalen bij Diabetesvoeten voor Werken

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!