Artrose voeten

Artrose in de voet: ook wel bekend als gewrichtsslijtage

Artrose is een aandoening die invloed kan hebben op verschillende gewrichten in het lichaam, inclusief de voeten. Op deze pagina gaan we in op de oorzaken, symptomen en behandelingsmogelijkheden van artrose voeten.

Wandelschoenen voor artrose voeten

Wandelschoenen voor artrose voeten

Lees meer
pijnlijke tenen door schoenen

Last van pijnlijke tenen: komt het door je schoenen?

Lees meer

Wat is artrose?

Artrose is een veelvoorkomende aandoening die optreedt wanneer het kraakbeen in de gewrichten begint te verslechteren. Kraakbeen is een weefsel dat tussen twee botten zit om het gewricht soepel te laten bewegen. Als je kraakbeen slijt, kunnen je botten tegen elkaar aan gaan wrijven. Dit kan leiden tot pijn, zwelling en een beperking van je bewegingen. Hoewel artrose vaak wordt geassocieerd met veroudering, kan het ook gevolg zijn van letsel, overmatig gebruik van gewrichten of genetische aanleg.

De meest voorkomende plekken van artrose in voeten

Je hebt het vast wel eens gezien met biologie: een namaak-exemplaar van een voet. De voeten vormen een complex gestel van gewrichten en botten, met veel plekken waar zich kraakbeen bevindt. Zo kan er (helaas) ook op veel verschillende plaatsen in de voet artrose voorkomen. De meest voorkomende plekken van artrose in de voeten zijn: het enkelgewricht, in de middenvoetsbeentjes (ook wel het MTP-gewricht genoemd), en de grote teen (wat leidt tot hallux rigidus).

Artrose in de voetwreef

Artrose in de voet wreef wordt ook wel dorsale artrose genoemd. Hierbij is het kraakbeen in het bovenste deel van de voetgewrichten versleten. Dit kan leiden tot pijn, stijfheid en verminderde mobiliteit aan de wreef van de voet. Mensen met artrose in de voet wreef ervaren vaak pijn en stijfheid bovenop de voet, vooral bij het strekken of buigen van de tenen.

Oorzaken van artrose in de voeten

Er is helaas geen overduidelijke oorzaak van artrose vast te stellen. Wel weten we dat het verouderingsproces vaak bijdraagt aan het ontstaan van artrose. Naarmate we ouder worden, vermindert de capaciteit van kraakbeen om zichzelf te herstellen. Dit leidt ertoe dat het kraakbeen sneller slijt dan het gemaakt kan worden, waardoor de botten tegen elkaar aan gaan schuren en artrose ontstaat. Ook erfelijkheid kan een rol spelen. Als artrose in de familie voorkomt, kan het risico toenemen. Eerdere blessures aan de voeten, zoals verstuikingen of breuken, kunnen het risico op artrose op latere leeftijd vergroten. Daarnaast is overmatige belasting van de gewrichten, en dan met name de voeten, niet goed voor de algehele gesteldheid van de gewrichten.

Welke symptomen horen er bij artrose in de voeten?

Artrose voeten symptomen kunnen variëren, afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de ernst van de aandoening. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn pijn in het gewricht vooral tijdens beweging, stijfheid waardoor het gewricht moeilijk te bewegen is, zwelling als reactie op de ontsteking, beperkte beweging, verdikking van gewrichten, en een ‘krakend’ geluid bij beweging van het gewricht.

Wanneer moet ik naar de dokter?

Wanneer je naar de dokter ‘moet’ kunnen wij helaas niet aanbevelen. Dit verschilt per persoon en per situatie. Als je het gevoel hebt dat het allemaal ‘niet helemaal goed zit’, adviseren wij sterk om contact op te nemen met je behandelend arts! En wat doet deze arts dan? De arts zal lichamelijk onderzoek uitvoeren om je gewrichten te inspecteren. Eventuele röntgenfoto’s of scans kunnen gemaakt worden om de mate van gewrichtsslijtage in te schatten.

Artrose voet behandeling: bestaat dat?

Slecht nieuws: artrose aan voeten kan nooit volledig genezen worden. Toch zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden om symptomen te beheersen en zo de levenskwaliteit te verbeteren. Medicijnen die de progressie van artrose kunnen vertragen, kunnen worden voorgeschreven. Ook fysiotherapie om de spieren te versterken en pijn te verminderen is een optie. Daarnaast kunnen injecties de ontstekingen verminderen en eventueel gewrichtssmering verbeteren.

Artrose aan voeten kan een uitdagende aandoening zijn, maar met een zorgvuldige diagnose is het mogelijk om de impact ervan te verminderen.

Schoenen om de pijn te verlichten: beste schoenen voor artrose

Bestaan er speciale schoenen voor artrose voeten? Nee. Kunnen dempende schoenen helpen de pijn van artrose te verminderen? Wellicht wel. Dit verschilt weer per persoon, maar goed dempende schoenen kunnen over het algemeen bijdragen aan het verlichten van pijn en ongemak. Goed dempende schoenen absorberen schokken die ontstaan bij het lopen, rennen of staan. Hierdoor wordt de impact op de gewrichten verminderd, wat gunstig is voor mensen met artrose. Ook bieden de schoenen meer comfort en ondersteuning aan de voeten. Dit kan helpen om de druk gelijkmatiger over de voeten te verdelen en eventuele ongemakken te verminderen.

Bij het kiezen van goede schoenen voor artrose is het dan ook belangrijk om op zoek te gaan naar schoenen met deze kenmerken: goede schokabsorptie, ondersteunende binnenzolen, en extra breedte aan de voorvoet. Het Nederlandse schoenenmerk Wolky heeft goede, comfortabele schoenen in het assortiment. Wil je advies over de perfecte schoen voor jouw artrose voeten? Dan kun je contact opnemen met Wolky’s klantenservice. Zij weten alles over goede schoenen.

Lees meer over Artrose voeten:

Wandelschoenen voor artrose voeten

Wandelschoenen voor artrose voeten

Lees meer
De juiste slippers bij smalle voeten voor de stad

De juiste slippers bij smalle voeten voor de stad

Lees meer
Zoek je klompen voor diabetesvoeten?

Zoek je klompen voor diabetesvoeten?

Lees meer
Pijnlijke voeten hakken

Hoe voorkom je pijnlijke voeten in hakken?

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!