Muilen

Muilen (voor dames vaak muiltjes genoemd) zijn schoenen met een open hiel. Meestal hebben ze een dichte neus, maar er zijn ook muiltjes met een brede, open band die een klein stukje van de teen laten zien. Je schuift je voeten heel gemakkelijk in muilen, daarom worden ze vaak als pantoffels gebruikt binnenshuis. Maar er zijn dus ook muiltjes om buiten te dragen. De hakhoogte van muiltjes verschilt enorm. Van een volledig platte zool tot een flinke blokhak en alles er tussenin. Muilen zijn er zowel voor dames als voor heren. Beide schoenen worden op deze pagina beschreven.

De oorsprong van muilen

Waar komen muilen eigenlijk vandaan? Muilen, ook wel klompen genoemd, hebben een rijke geschiedenis die teruggaat tot de oudheid. De oorsprong kan worden herleid naar eenvoudige houten schoenen die in verschillende culturen werden gedragen. In het oude Egypte werden houten sandalen en schoenen gedragen als bescherming tegen de hitte van het zand en om de voeten te beschermen. In Europa werden houten klompen populair, een stijvere vorm van muilen. Ze werden vaak gedragen door arbeiders op het platteland vanwege hun duurzaamheid en bescherming. Je kent de bekende Hollandse klompen wel. De twee meest bekende kenmerken? Geel en van hout.

Gelukkig worden muilen tegenwoordig in meer kleuren en van comfortabelere materialen gemaakt. Ze worden nog steeds gedragen vanwege hun gemak, maar ook vanwege de unieke stijl. Even een korte boodschap doen? Of een rondje lopen met de hond? Je schiet je muilen gemakkelijk aan! En als je dan weer thuis bent, trap je ze ook makkelijk weer uit.

Zweedse muilen

De comfortabele klompen die we vandaag de dag kennen, staan bekend als Zweedse muilen. De “Zweedse muil” reputatie is te danken aan de sterke associatie van mensen met Scandinavische landen, in het bijzonder Zweden. Deze traditionele klompen hebben een oorsprong in Scandinavië, waar ze eeuwenlang een integraal onderdeel zijn geweest van de lokale cultuur en traditie. Ze vertegenwoordigen niet alleen een stuk traditioneel schoeisel, maar ook een cultureel erfgoed dat nauw verbonden is met de levensstijl en geschiedenis van de regio.

Muiltjes voor dames

Bij dames spreken we meestal van ‘muiltjes’ in plaats van muilen. Grote kans dat je gelijk aan Assepoester denkt als het over muiltjes gaat, maar gelukkig zijn er comfortabelere varianten op haar glazen schoentje. Een klassieker is een leren variant met een iets verhoogde, vierkante hak. Heel chique onder een pantalon of een halflange, zwierige rok. Ook leuk zijn de comfortabele Zweedse muiltjes met houten hak, die je outfit een retro karakter geven. En zo zijn er nog talloze opties om leuk voor de dag te komen in muilen voor dames. En het lekkere is, als je na een lange dag thuiskomt, trap je ze zó uit.

Muilen voor heren

Muilen voor heren vormen een veelzijdige schoenoptie die comfort en stijl moeiteloos combineert. Deze slip-on schoenen, gekenmerkt door hun open achterkant en eenvoudige instap, zijn ideaal voor ontspannen momenten en dagelijkse activiteiten. Wat betreft stijl zijn muilen voor heren beschikbaar in diverse ontwerpen, van klassieke en tijdloze modellen tot meer eigentijdse varianten. Sommige stuks zijn voorzien van decoratieve details, zoals gespen, stiksels of merkaccenten, waardoor je de keuze hebt tussen eenvoudige elegantie en meer opvallende looks.

Leren muilen

Leer is bij uitstek het geschikte materiaal voor muilen. Naast dat leer er gewoon ontzettend mooi uitziet, is het stevig, ademend en vormt het zich naar je voet. Het ideale materiaal dus om fraaie en kwalitatieve schoenen mee te maken. Robuuste exemplaren zijn ideaal voor klussen in de tuin of op het erf, terwijl de schoenen van glad, soepel leer zeker niet misstaan op kantoor.

Muilen voor binnen en buiten

Muiltjes zijn er zowel voor binnen als voor buiten. Als je liever niet op blote voeten loopt, of geen zin hebt om op je sokken door het huis te glibberen, dan zijn muilen een hele fijne binnen-schoen. Je trekt ze net zo makkelijk aan als elke andere pantoffel en voor de koukleumen zijn er varianten met heerlijk warme voering. Vaak zijn ze ook nog zo uitgevoerd, dat je zo ook prima buitenshuis aankunt in je vrije tijd.

Shop nieuwe muilen

Het schoenenmerk Wolky heeft een uitgebreide collectie aan verschillende muilen. Al Wolky’s schoenen zijn gemaakt om de hele dag op te kunnen lopen, zo ook de klompen! De collectie bevat verschillende kleuren, maten en uitvoeringen van de klompen. Zo zit er voor iedereen wel een geschikte muil tussen! Neem snel een kijkje en vind jouw favoriet.

Lees meer over Muilen:

De juiste Muilen bij Smalle voeten voor Zwembad

De juiste Muilen bij Smalle voeten voor Zwembad

Lees meer
De juiste muilen bij smalle voeten voor in de zorg

De juiste muilen bij smalle voeten voor in de zorg

Lees meer
De juiste Muilen bij Smalle voeten voor Stad

De juiste Muilen bij Smalle voeten voor Stad

Lees meer
De juiste Muilen bij Smalle voeten voor Outdoor

De juiste Muilen bij Smalle voeten voor Outdoor

Lees meer
Zoek je muilen voor brede voeten?

Zoek je muilen voor brede voeten?

Lees meer
De juiste Muilen bij Overgewicht voor Strand

De juiste Muilen bij Overgewicht voor Strand

Lees meer
De juiste muilen bij een hoge wreef voor tuinieren

De juiste muilen bij een hoge wreef voor tuinieren

Lees meer
De juiste Muilen bij Hoge wreef voor Zomer

De juiste Muilen bij Hoge wreef voor Zomer

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!