Klompvoeten

Klompvoet schoenen: alle informatie op een rijtje

Een klompvoet is een voetaandoening, bijna altijd aangeboren. De stand van de voet lijkt op een golfclub; de voet wijst naar binnen en de tenen van de voet wijzen naar je andere voet. De positie van de voet is niet zoals hij hoort te zijn; dit geeft problemen met lopen en de afwikkeling van de voet. We vertellen je hieronder welke schoenen geschikt zijn voor klompvoeten en waarom.

Klompvoet volwassenen

Klompvoeten volwassenen

Lees meer

Wat zijn klompvoeten?

Wat is een klompvoet nu eigenlijk? Een klompvoet is, zoals hierboven beschreven, een aangeboren afwijking van de stand van de voet. Vroeger werd het ook wel omschreven als een ‘klompvoetje’ of zelfs ‘klompvoetjes’. Op latere leeftijd kan een klompvoet ook nog ontstaan door bijvoorbeeld een ongeval of door letsel aan de zenuwen in het onderbeen. Klompvoeten bij volwassenen is een aandoening die relatief zeldzaam is en vaak gevolgen heeft voor de mobiliteit en de kwaliteit van leven. Klompvoeten, ook wel pes equinovarus genoemd, zijn aangeboren misvormingen van de voeten waarbij de voeten in een abnormale positie zijn gedraaid of gebogen. Bij een klompvoet is de voet naar binnen gedraaid. Niet elke klompvoet is hetzelfde, daarom heb je op maat gemaakte schoenen nodig, die precies zijn afgestemd op jouw voet.

Is een klompvoet een handicap? Gelukkig tegenwoordig niet meer; er is veel mogelijk wat betreft behandelen.

Symptomen van klompvoeten

Symptomen van klompvoeten bij volwassenen kunnen variëren, maar vaak ervaren mensen moeite met lopen, pijn, stijfheid en vermoeidheid in de voeten en enkels. De afwijkende stand van de voeten kan ook leiden tot eeltvorming, likdoorns en andere huidproblemen.

Behandelen van klompvoeten

De behandeling van klompvoeten bij volwassenen richt zich op het verminderen van symptomen en het verbeteren van de functionaliteit van de voeten. Fysiotherapie kan helpen bij het verbeteren van de spierkracht en het bevorderen van een betere mobiliteit. Orthopedische hulpmiddelen, zoals aangepaste schoenen of inlegzolen, kunnen de ondersteuning verbeteren en drukplekken verminderen. In sommige gevallen kan een chirurgische ingreep nodig zijn om de stand van de voeten te corrigeren. Dit kan bestaan uit het herpositioneren van botten, het verlengen van pezen of het vrijmaken van gewrichten. Chirurgie wordt meestal overwogen wanneer conservatieve behandelingen niet effectief zijn gebleken. Het is van cruciaal belang dat mensen met klompvoeten bij volwassenen medische hulp zoeken om een passend behandelplan te ontwikkelen dat is afgestemd op hun specifieke situatie.

Speciale schoenen voor klompvoeten

Orthopedische schoenen, zijn speciale klompvoet schoenen. Als de voet in een verkeerde stand staat, is het dragen van ‘normale’ schoenen (nog) niet mogelijk. In dat geval moet de voet eerst in de juiste stand worden geplaatst en daarna kunnen nieuwe schoenen worden gekocht.

Waar moeten een klompvoet schoen aan voldoen?

Waar moet een schoen voor klompvoeten aan voldoen? De schoenen moeten van stevig leer zijn zodat de voet in de juiste, nieuwe, stand blijft. Ook is het van groot belang dat er rekening wordt gehouden met de drukpunten: waar kan de voet druk verdragen en waar niet? Uiteraard is ook in het geval van een klompvoet, een schoen in de juiste pasvorm, onmisbaar. Klompvoetschoenen zijn bijna altijd hoge schoenen, zodat ook de enkel stabiel staat.

Klompvoetschoenen voor kinderen

Omdat een klompvoet vaak een aangeboren afwijking is, komen klompvoeten ook bij kinderen voor. Na de geboorte wordt vrij snel gestart met een behandeling die uit meerdere onderdelen bestaat. Na de operaties en periodes van gips, om de voet in de gecorrigeerde stand te houden, kan het kind klompvoetschoenen dragen. De stevige schoen geeft genoeg steun en ontlast de voorvoet.

Goede schoenen voor klompvoeten

Zelfs als je als kind bent geopereerd aan je klompvoet, kun je toch op latere leeftijd nog last hebben van klachten of deze krijgen. Goede schoenen, speciaal, voor klompvoeten geven dan verlichting en de juiste ondersteuning om ergere klachten te voorkomen. Zit de schoen goed om de voet en glipt de voet er niet uit? Is de schoen stevig genoeg en geeft hij voldoende ondersteuning? Eventueel kan een podotherapeut advies op maat geven.

Twee verschillende schoenen voor klompvoeten

Het kan voorkomen dat je door een klompvoet niet twee dezelfde schoenen kunt dragen. Dat komt omdat de stand van je voet ervoor zorgt dat je twee verschillende maten nodig hebt. Deze schoenen worden in dit geval speciaal op maat gemaakt zodat je, voor jouw voeten, de best passende schoenen hebt om op te lopen. Confectieschoenen bieden alleen schoenen aan per paar in dezelfde maat. Dit is geen optie.

Lees meer over Klompvoeten:

De juiste Wandelschoenen bij Klompvoeten voor Zomer

De juiste Wandelschoenen bij Klompvoeten voor Zomer

Lees meer
De juiste Wandelschoenen bij Klompvoeten voor Werken

De juiste Wandelschoenen bij Klompvoeten voor Werken

Lees meer
De juiste Wandelschoenen bij Klompvoeten voor Strand

De juiste Wandelschoenen bij Klompvoeten voor Strand

Lees meer
De juiste Wandelschoenen bij Klompvoeten voor Stad

De juiste Wandelschoenen bij Klompvoeten voor Stad

Lees meer
Zoek je bandschoenen voor klompvoeten?

Zoek je bandschoenen voor klompvoeten?

Lees meer
De juiste Sneakers bij Klompvoeten voor Hiken

De juiste Sneakers bij Klompvoeten voor Hiken

Lees meer
De juiste sandalen bij klompvoeten voor de zorg

De juiste sandalen bij klompvoeten voor de zorg

Lees meer
De juiste Slippers bij Klompvoeten voor Binnen

De juiste Slippers bij Klompvoeten voor Binnen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!