Terug
Terug

Breedtemaat schoenen (inclusief schoenmaat tabel!)

Bijna iedereen weet wel zijn of haar schoenmaat uit zijn hoofd. Maar wist je dat het hier eigenlijk altijd gaat over de lengtemaat van je schoenen? Dat er ook breedtematen voor schoenen bestaan, is veel minder bekend. En dat terwijl het voor je loopcomfort zo belangrijk is om schoenen te dragen die óók goed passen in de breedte.

Breedtemaat schoenen

De verschillende breedtematen van schoenen

Breedtematen worden niet in cijfers, maar in letters uitgedrukt, zoals je kan zien in de schoenmaat tabel hierboven. De maten variëren van een breedtemaat voor schoenen voor zeer smalle tot zeer brede voeten. Zo is er voor iedere voet een geschikte schoen.

 • Breedte C en D = voor de zeer smalle voet
 • Breedte E = voor de smalle voet
 • Breedte G = voor de gemiddelde voet
 • Breedte H = voor de iets bredere voet
 • Breedte K = voor de brede voet
 • Breedte M = voor de zeer brede voet

 

Schoenwijdte H: voor de iets bredere voeten

Wanneer je iets bredere voeten hebt dan gemiddeld, dan zorgen schoenen met schoenwijdte H ervoor dat jouw schoenen comfortabel zitten. Er zijn zowel heren- als damesschoenen in wijdte H verkrijgbaar in verschillende modellen.

Schoenwijdte K: voor de brede voeten

Voor de brede voeten zijn er schoenen in breedtemaat K. Ook in deze maat zijn er allerlei soorten schoenen te koop. Een damesschoen in wijdte K is bijvoorbeeld een elegant sandaaltje of een mooi paar pumps. Ook is er ruime keuze in leuke sneakers in wijdte K, om heerlijk op te lopen.

Schoenwijdte M: voor de zeer brede voeten

Voor mensen met zeer brede voeten, is er schoenwijdte M. Deze schoenen bieden jouw voeten de ruimte die ze nodig hebben en zijn ook weer verkrijgbaar in allerlei soorten en stijlen.

Hoe weet je welke breedtemaat schoenen je nodig hebt?

Om te bepalen welke breedtemaat schoenen voor jou geschikt is, kan je de voeten opmeten. Je doet dit als volgt;

 • Doe je schoenen en sokken uit, je breedtemaat meet je op blote voeten;
 • Ga met beide blote voeten stevig op de grond staan;
 • Leg een niet-rekbaar meetlint om de bal van je voet. Dit is het breedste gedeelte van de voorste helft van je voet;
 • Let op: je meet de omvang van de bal van je voet, het meetlint leg je dus om je voet heen;
 • Het meetlint leg je losjes om je voet heen. Trek het vooral niet strak, want dat geeft een verkeerd beeld van jouw breedtemaat;
 • Lees het aantal centimeters af en schrijf dit op;
 • Herhaal bovenstaande stappen bij je andere voet;
 • Met de resultaten van de meting zoek je jouw breedtemaat op in de tabel. Zie de schoenmaat tabel hierboven.

Bij het opmeten van je voeten is het belangrijk dat je beide voeten meet. Je voeten zijn namelijk niet allebei even breed. Om je breedtemaat te bepalen, kies je voor de grootste meting. Zo weet je zeker dat je schoenen niet te krap zitten. Het kan handig zijn om iemand om hulp te vragen bij het opmeten. Jij kan dan stevig blijven staan, terwijl de ander jouw voetbreedte opmeet.

Schoenen kopen met een breedtemaat

Niet elke schoen heeft een breedtemaat. Als schoenen geen breedtemaat hebben, dan is het meestal maat G, omdat dit de gemiddelde voetbreedte is. Als je weet dat je bredere of juist smallere voeten hebt dan gemiddeld, is het verstandig om op zoek te gaan naar schoenenmerken die wel met breedtematen werken. Schoenen die slecht passen zijn vaak de oorzaak van voetklachten. Dus om pijnlijke voeten en vervelende blaren te voorkomen, is het belangrijk om de juiste wijdtemaat schoenen te dragen. Het schoenenmerk Wolky heeft een uitgebreide collectie aan schoenen voor brede voeten. Grote kans dat hier een geschikt paar voor jouw voeten tussen zit!

Lengtemaat van je schoenen

Wil je de goed passende schoenen voor brede voeten kopen? Dan moet je zowel de lengtemaat als de breedtemaat weten. Dat maakt het vinden van de goede schoen een stuk makkelijker. Jij hoeft je dan alleen nog maar te richten op het juiste model en de kleur van de schoen. Hieronder vind je een tabel voor het bepalen van de lengtemaat voor dames:

Lengtemaat tabel dames

En een tabel voor het bepalen van de lengtemaat voor heren:

Lengtemaat schoenen heren

Stijlvolle schoenen voor brede voeten

Omdat lang niet alle schoenmerken ook werken met breedtematen, kan het een uitdaging zijn om schoenen te vinden die passen bij jouw smaak. Toch zijn er veel leuke schoenenmerken die ook schoenen voor brede voeten verkopen. Onder andere Wolky heeft hele leuke schoenen in verschillende stijlen. Zo loop je er comfortabel en tegelijkertijd ook stijlvol bij.

Was dit artikel behulpzaam?

13
18

Meer onderwerpen:

middenvoetsbeentjes

Doorlopen met gebroken middenvoetsbeentje

Lees meer
Innofeet podotherapeut wachtkamer

Een eerste afspraak met de podotherapeut

Lees meer
Beenlengteverschil

Beenlengteverschil

Lees meer
hallux limitus rigidus

Hallux limitus rigidus

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!