Platvoeten

Schoenen voor platvoeten: genoeg keuze

Platvoeten zijn voeten waarbij de voetboog, aan de binnenkant van de voet, is ingezakt of verdwenen. De gehele voetzool raakt de grond. Platvoeten worden ook wel doorgezakte voeten genoemd. Deze afwijking aan de voet veroorzaakt pijn en kan zelfs rug- en knieklachten geven. We geven antwoord op de vraag wat de symptomen zijn en wat goede, en ook leuke, schoenen zijn voor platvoeten.

Advertentie

Platvoeten advertentie
Platvoeten klachten

Platvoeten: wat zijn de klachten?

Lees meer
Sneakers platvoeten

Sneakers platvoeten

Lees meer

Wat zijn symptomen van platvoeten?

Pijn in de voet of voeten is het meest voorkomende symptoom van platvoeten, maar zeker niet het enige. Een zwelling aan de binnenkant van de enkel is mogelijk. Ook kunnen voeten stijf aanvoelen. Pijn in de knie, heup, voetboog, kuit, of onderrug zijn ook symptomen van platvoeten. Een veelvoorkomend symptoom van platvoeten is pijn en vermoeidheid in de voeten. Dit komt vooral voor na langdurig staan of lopen. Niet iedereen heeft dezelfde combinatie van klachten. Hoe weet je of je platvoeten hebt? Een platvoet kun je vaststellen door een voetafdruk te maken. Ga met je voet door water en zet je voet daarna op een droge ondergrond. Zie je een afdruk van je hele voet? Dan is je voetboog ingezakt; je hebt platvoeten. Zie je alleen je tenen, de buitenkant van je voet en je hiel, dan heb je geen platvoeten. Raadzaam is om een medisch professional te benaderen voor een persoonlijke behandeling. Een arts kan je het beste informeren over de mogelijkheden voor je platvoeten.

Twee soorten platvoeten

We onderscheiden twee soorten platvoeten: de soepele platvoet en de stijve platvoet. Wat is het verschil? Bij de soepele platvoet is een voetboog te zien als je op je tenen gaat staan. Heb je een stijve platvoet dan heb je ook geen normale voetboog als je op de tenen gaat staan. In dit geval is de achter- en middenvoet stijf.

De oorzaak van platvoeten

Wat is de oorzaak van platvoeten? Er zijn verschillende soorten oorzaken voor platvoeten. Ze kunnen door ouders worden overgedragen op hun kinderen. Het kan dus een aangeboren voetafwijking zijn. Platvoeten kunnen ook ontstaan na een voet- of enkelblessure, door reuma of door overgewicht. Ook kunnen de spieren en pezen die de voetboog ondersteunen zwakker worden. Hierdoor zakt de voetboog langzamerhand steeds verder in. Helaas is ouderdom ook een van de oorzaken van platvoeten. Als je ouder wordt, kunnen de spieren en weefsels in de voeten verslappen. Dit kan leiden tot het ontwikkelen van platvoeten.

Behandeling van platvoeten: wat kun je tegen platvoeten doen?

Een mogelijke behandeling voor deze pijnlijke voetafwijking zijn goede en ondersteunende schoenen. Kies voor schoenen die extra breed zijn; dat geeft verlichting. Deze steunzolen verlichten de druk van je voetholte en daarmee ook de pijn. Dit kan zeker een fijne oplossing zijn als je voet ver naar binnen zakt. Goede schoenen en steunzolen corrigeren de doorgezakte voet. Een eventuele operatie kan hiermee worden voorkomen. Op deze pagina van Wolky vind je schoenen voor doorgezakte voeten.

Wat zijn goede schoenen voor platvoeten?

Last van platvoeten of doorgezakte voeten? Draag goede stevige schoenen om de (pijn)klachten te verminderen. Waar let je op als je platvoeten hebt en je gaat schoenen kopen, welke schoenen zijn het beste? Schoenen die gemaakt zijn van stevig materiaal met voldoende ondersteuning in de zool. Dat zijn goede schoenen voor mensen met platvoeten. Deze schoenen bieden een goede ondersteuning en goede demping. Veterschoenen, zoals sneakers, zijn een goede keuze. Schoenen, die je op maat maakt met veters of klittenband, kun je namelijk strakker en losser maken. Precies wat nodig is voor jouw voet. Op maat gemaakte inlegzolen kunnen handig zijn bij de ondersteuning van de voetboog.

Kun je platvoeten voorkomen?

Platvoeten kunnen helaas niet altijd volledig worden voorkomen. Toch zijn er enkele zogeheten preventieve maatregelen die genomen kunnen worden:

  1. Draag geschikte schoenen. Zorg ervoor dat je schoenen voldoende ondersteuning bieden en passen bij de vorm van de voet.
  2. Oefeningen voor platvoeten. Oefeningen gericht op het versterken van de spieren in de voeten kunnen helpen bij het voorkomen van platvoeten.
  3. Gewichtsbeheersing. Overgewicht kan bijdragen aan platvoeten. Het handhaven van een gezond gewicht is belangrijk voor het verminderen van de belasting op de voeten.
  4. Regelmatige controles. Raadpleeg een arts bij aanhoudende pijn voor mogelijke behandelingen.

Leuke schoenen voor platvoeten: ze bestaan!

Ook als je een voetafwijking hebt, zoals platvoeten, wil je graag leuke schoenen dragen. Uiteraard moet de pasvorm goed zijn, maar het oog wil ook wat. Gelukkig zijn er genoeg merken, die schoenen aanbieden voor dames en heren met platvoeten. Dankzij de stevige schoenen heb je geen last meer van je doorgezakte voeten en zie je er leuk uit. Het schoenenmerk Wolky heeft geschikte schoenen voor doorgezakte voeten en platvoeten.

Lees meer over Platvoeten:

Platvoeten

Hoe herken je platvoeten voeten bij kinderen en wat zijn de oorzaken ervan?

Lees meer
Doorgezakte voeten in de herfst

Hoe je rugklachten door voetklachten kan krijgen

Lees meer
Platvoeten klachten

Platvoeten: wat zijn de klachten?

Lees meer
De juiste wandelschoenen bij platvoeten voor de winter

De juiste wandelschoenen bij platvoeten voor de winter

Lees meer
Platvoeten klachten

Platvoeten: wat zijn de klachten?

Lees meer
De juiste Slippers bij Platvoeten voor Binnen

De juiste Slippers bij Platvoeten voor Binnen

Lees meer
De juiste sneakers bij platvoeten voor buiten

De juiste sneakers bij platvoeten voor buiten

Lees meer
De juiste Sneakers bij Platvoeten voor Binnen

De juiste Sneakers bij Platvoeten voor Binnen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!