Platvoeten

Schoenen voor platvoeten: genoeg keuze

Platvoeten, of doorgezakte voeten, zijn voeten waarbij de voetboog, aan de binnenkant van de voet, is ingezakt of verdwenen. Deze afwijking aan de voet veroorzaakt pijn en kan zelfs rug- en knieklachten geven. We geven antwoord op de vraag wat de symptomen zijn en wat goede, en ook leuke, schoenen zijn voor platvoeten.

Advertentie

Doorgezakte voeten advertentie
Platvoeten klachten

Platvoeten: wat zijn de klachten?

Lees meer
Sneakers platvoeten

Sneakers platvoeten

Lees meer

Wat zijn symptomen van platvoeten?

Pijn in de voet of voeten is het meest voorkomende symptoom van platvoeten, maar zeker niet het enige. Een zwelling aan de binnenkant van de enkel is mogelijk, de voet of voeten kunnen stijf aanvoelen en ook pijn in knie, heup, voetboog, kuit of onderrug zijn symptomen van platvoeten. Niet iedereen heeft dezelfde combinatie van klachten. Hoe weet je of je platvoeten hebt? Een platvoet kun je vaststellen door een voetafdruk te maken. Ga met je voet door water en zet je voet daarna op een droge ondergrond. Zie je een afdruk van je hele voet? Dan is je voetboog ingezakt; je hebt platvoeten. Zie je alleen je tenen, de buitenkant van je voet en je hiel, dan heb je geen platvoeten.

Twee soorten platvoeten

We onderscheiden twee soorten platvoeten: de soepele platvoet en de stijve platvoet. Wat is het verschil? Bij de soepele platvoet is een voetboog te zien als je op je tenen gaat staan. Heb je een stijve platvoet dan heb je ook geen normale voetboog als je op de tenen gaat staan. In dit geval is de achter- en middenvoet stijf.

De oorzaak van platvoeten en wat je ertegen kunt doen

Wat is de oorzaak van platvoeten? Platvoeten kunnen door ouders worden overgedragen op hun kinderen; het kan dus een aangeboren voetafwijking zijn. Maar er zijn meer oorzaken. Platvoeten kunnen ontstaan na een voet- of enkelblessure, door reuma of door overgewicht.

Wat kun je doen tegen platvoeten? Als behandeling tegen deze pijnlijke voetafwijking kun je kiezen voor goede en ondersteunende schoenen. Kies voor schoenen die extra breed zijn; dat geeft verlichting. Ook kun je op maat gemaakte steunzolen aanschaffen, die de druk van je voetholte verlichten en daarmee ook de pijn. Dit kan zeker een fijne oplossing zijn als je voet ver naar binnen zakt. Goede schoenen en steunzolen corrigeren de doorgezakte voet, waardoor een eventuele operatie niet nodig is.

Wat zijn goede schoenen voor platvoeten?

Last van platvoeten of doorgezakte voeten? Draag goede stevige schoenen om de (pijn)klachten te verminderen. Waar let je op als je platvoeten hebt en je gaat schoenen kopen, welke schoenen zijn het beste? Schoenen, gemaakt van stevig materiaal en met voldoende ondersteuning aan de binnenkant van de voet, zijn goede schoenen voor mensen met platvoeten. Veterschoenen, zoals sneakers, zijn een goede keuze. Schoenen, die je op maat maakt met veters of klittenband, kun je namelijk strakker en losser maken, precies wat nodig is voor jouw voet.

Leuke schoenen voor platvoeten: ze bestaan!

Ook als je een voetafwijking hebt, zoals platvoeten, wil je graag leuke schoenen dragen. Uiteraard moet de pasvorm goed zijn, maar het oog wil ook wat. Gelukkig zijn er genoeg merken, die schoenen aanbieden voor dames en heren met platvoeten. Dankzij de stevige schoenen heb je geen last meer van je doorgezakte voeten en zie je er leuk uit.

Lees meer over Platvoeten:

Platvoeten

Hoe herken je platvoeten voeten bij kinderen en wat zijn de oorzaken ervan?

Lees meer
Doorgezakte voeten in de herfst

Hoe je rugklachten door voetklachten kan krijgen

Lees meer
Platvoeten klachten

Platvoeten: wat zijn de klachten?

Lees meer
De juiste wandelschoenen bij platvoeten voor de zorg

De juiste wandelschoenen bij platvoeten voor de zorg

Lees meer
Platvoeten klachten

Platvoeten: wat zijn de klachten?

Lees meer
De juiste Sandalen bij Platvoeten voor Buiten

De juiste Sandalen bij Platvoeten voor Buiten

Lees meer
De juiste pumps bij platvoeten voor hiken

De juiste pumps bij platvoeten voor hiken

Lees meer
De juiste Pumps bij Platvoeten voor Outdoor

De juiste Pumps bij Platvoeten voor Outdoor

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!