Doorgezakte voeten

Wat zijn doorgezakte voeten nu eigenlijk? Doorgezakte voeten zijn voeten waarvan de voetzool volledig op de grond rust. Een voetboog is niet of nauwelijks meer aanwezig. Maar wat gebeurt er nou precies als je voetzool volledig op de grond rust? En wat kun je eraan doen?

In dit artikel lees je alles wat je erover moet weten. Hoe doorgezakte voeten ontstaan en wat de symptomen en gevolgen zijn. Ook krijg je tips over de beste schoenen voor je voeten.

Direct naar goede schoenen voor doorgezakte voeten? Kijk dan eens bij het schoenenmerk Wolky. Hier wordt meer informatie gegeven over doorgezakte voeten en vind je aanbevelingen voor schoenen!

Advertentie

Advertentie doorgezakte voeten
Doorgezakte voeten

Doorgezakte voeten na zwangerschap

Lees meer
Voeten naar binnen

Staan je voeten naar binnen? Hier kan het door komen!

Lees meer
Doorgezakte voeten slippers

Slippers doorgezakte voeten

Lees meer

Doorgezakte voeten versus platvoeten

Doorgezakte voeten en platvoeten worden vaak door elkaar gebruikt. Toch zijn ze niet hetzelfde. Hoewel in beide gevallen de voetzool volledig op de grond staat, is er een belangrijk verschil. Platvoeten zijn een bepaald voettype en zijn dus aangeboren. Een voet die doorzakt, ontstaat in de loop van de tijd. Daarnaast kantelen platvoeten niet naar binnen als je staat, terwijl dit bij een doorgezakte voet wel gebeurt. Omdat de stand van je voeten verandert, kan dit niet alleen voor voetklachten zorgen, maar heeft het ook invloed op je lichaamshouding.

Wat zijn de klachten van doorgezakte voeten?

Een doorgezakte voet is te herkennen aan de voetzool die (bijna) volledig op de grond rust. De voetboog, de boog in het midden van de voet, is doorgezakt. De voeten komen daardoor plat op de grond te staan. In de volksmond wordt het ook wel ‘naast je schoenen lopen’ genoemd. Omdat de voeten altijd naar binnen doorzakken, hebben doorgezakte voeten niet alleen gevolgen voor de voeten zelf, maar kunnen ze een effect hebben op de gehele lichaamshouding. Hoe weet je of je voet is doorgezakt? Kijk naar je voeten. In het midden van je voet moet je aan de onderkant een ruimte zien tussen je voet en de grond. Is deze ruimte er niet? Grote kans dat jouw voet doorgezakt is.

Doen doorgezakte voeten pijn?

Doorgezakte voeten leveren niet altijd pijn op. Helaas kunnen ze wel voor vervelende klachten zorgen. Wat zijn dan de gevolgen van doorgezakte voeten? Pijnlijke en vermoeide voeten zijn klachten die vaak voorkomen. Daarnaast kan er pijn in de knieën en heupen ontstaan, omdat de natuurlijke lichaamshouding uit balans wordt gebracht. Knieën die naar binnen staan of een gekanteld bekken kunnen gevolgen zijn van een doorgezakte voet. Ook kan het rugklachten opleveren. Gelukkig is er wat te doen aan deze ellende, maar eerst kijken we naar hoe het eigenlijk ontstaat.

Hoe ontstaan doorgezakte voeten?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor doorgezakte voeten. Registerpodoloog Rien van der Vleuten noemt het ontstaan van doorgezakte voeten een combinatie van bouwjaar en kilometerstand. De kans dat je hier last van krijgt, heeft dus te maken met je leeftijd en hoe veel je jouw voeten belast. Als je ouder wordt, worden de voeten minder sterk. De kracht in de spieren en pezen neemt af en langzaamaan zakt zo de voetboog door.

Ook neemt de kans op doorgezakte voeten toe, als je dagelijks veel op de been bent. Een order picker, verpleegkundige of ober heeft dus meer kans op een voet die door gaat zakken dan iemand met een zittend beroep. Daarnaast speelt gewicht een rol. Als je voeten meer gewicht moeten dragen, is het risico op het inzakken van de voetboog groter. Vandaar dat de voeten van vrouwen kunnen doorzakken na zwangerschap.

Tenslotte blijft het ook een kwestie van pech of geluk. Erfelijkheid speelt namelijk ook een rol, dus de één heeft hier meer aanleg voor dan de ander.

Doorgezakte voeten symptomen: Hoe zien doorgezakte voeten eruit?

Het voornaamste uiterlijke kenmerk is de voet die naar de grond zakt. Hier zijn enkele kenmerken waaraan je de aandoening nog meer kunt herkennen:

  • Verminderde booghoogte: de boog van de voet lijkt lager of zelfs afwezig als je de voet vanaf de zijkant bekijkt.
  • Platte voetboog: er is een platte lijn over de breedte van de voet.
  • Uitstekende enkels: de enkels kunnen naar binnen kantelen, waardoor de voeten naar buiten lijken te wijzen.
  • Verandering in de voetstand: de normale uitlijning van de voet kan verstoord zijn, waardoor de voet naar binnen kan kantelen. Dit wordt ook wel overpronatie genoemd.
  • Vermoeidheid en pijn: mensen ervaren soms pijn, vermoeidheid of stijfheid in de voeten, enkels of zelfs in de onderrug.

Doorgezakte voorvoeten

Doorgezakte voorvoeten, ook wel bekend als metatarsalgie, kunnen leiden tot ongemak en pijn specifiek in het voorste gedeelte van de voet. Deze aandoening ontstaat wanneer de voetboog onvoldoende ondersteuning biedt, waardoor de voorvoet meer druk te verduren krijgt tijdens het lopen. Het dragen van schoenen met goede ondersteuning en een comfortabel voetbed is van groot belang. Steunzolen of inlegzolen kunnen extra ondersteuning bieden en de druk gelijkmatiger verdelen over de voet. Het is aan te raden om advies in te winnen bij een specialist, zoals een podotherapeut of fysiotherapeut. Zij kunnen een gepersonaliseerd behandelplan opstellen, inclusief geschikte oefeningen en aanpassingen in schoeisel om de klachten van doorgezakte voorvoeten effectief aan te pakken. Lees hier alles over doorgezakte voorvoeten.

De gevolgen van doorgezakte voeten

Als je voet is doorgezakt, zorgt dit voor overbelasting op de spieren en gewrichten. Dit kan vervelende klachten geven, zoals pijnlijke en vermoeide voeten. Omdat de voeten naar binnen gaan staan, verandert de lichaamshouding en kan je ook last krijgen van een stekend gevoel in de knieën, gekantelde bekken en rugpijn. Geen pretje dus! Maar het goede nieuws is, dat er allerlei manieren bestaan om de klachten van te verlichten.

Doorgezakte voeten kunnen veel rugpijn veroorzaken. Een mogelijkheid om deze rugpijn te verminderen, is het dragen van goede schoenen. Dit is een goed hulpmiddel om de hele dag toch comfortabel te kunnen lopen. En als je dan thuis komt, dan wil je dat comfort natuurlijk zo houden. Ideaal voor thuis is een zitzak speciaal voor rugklachten. Hoeveel mensen kent u met rugklachten? TERAPY zitzak verlicht de druk in uw rug en staat bekend als dé gezonde zitzak.

Wat zijn goede schoenen voor doorgezakte voeten?

Goede schoenen voor doorgezakte voeten zorgen ervoor dat je voeten weer naar hun oorspronkelijke stand vormen. Aangezien de natuurlijke boog aan de onderkant van de voet ontbreekt, is het noodzakelijk dat een goede schoen deze taak op zich neemt. Wat zijn nou de beste schoenen voor doorgezakte voeten? Schoenen met een goed voorgevormd voetbed, zijn zeer geschikt. Let er hierbij vooral op dat het voetbed een bolling heeft op de plek waar jouw voetboog zou moeten zitten. Dit zit comfortabel en voorkomt dat je voeten naar binnen gaan staan tijdens het lopen.

Het schoenenmerk Wolky heeft schoenen met een goed voetbed. Deze schoenen kunnen je voeten helpen hun natuurlijke stand aan te nemen. Op deze pagina worden schoenen voor doorgezakte voeten uitgelicht.

Els deelt haar ervaring

“Doordat ik doorgezakte voeten heb, gaat mijn onderbeen en knie ook naar binnen wat knieklachten veroorzaakt. Dit wordt voornamelijk opgelost door steunzolen. Het is voor mij bij een schoen dan ook belangrijk dat het voetbed eruit gehaald kan worden, zodat mijn zooltjes erin passen.” 

Steunzolen voor doorgezakte voeten

Steunzolen voor doorgezakte voeten kunnen helpen bij het verminderen van klachten. Ze geven jou weer wat ruimte aan de onderkant van je voet. Speciale doorgezakte voorvoet zooltjes zorgen voor een betere drukverdeling en lichaamshouding. Neem altijd je steunzolen mee als je nieuwe schoenen gaat kopen, dan weet je zeker dat je nieuwe ook met steunzolen goed passen.

Inlegzolen kopen? Heeft u vermoeide of pijnlijke voeten? Koop uw inlegzolen online!

Kunnen doorgezakte voeten herstellen?

De behandeling van doorgezakte voeten is afhankelijk van de oorzaak en de ernst van de aandoening. In sommige gevallen kunnen voeten die zijn doorgezakt worden behandeld en kan de toestand verbeteren. Hier zijn enkele mogelijke benaderingen:

  • Oefeningen en fysiotherapie: specifieke oefeningen kunnen helpen bij het versterken van de spieren in de voeten en enkels, waardoor de voetboog wordt ondersteund. Fysiotherapie kan ook nuttig zijn om de juiste loopgewoonten aan te leren.
  • Steunzolen of inlegzolen: het dragen van aangepaste steunzolen of inlegzolen kan de voetboog ondersteunen en de druk gelijkmatig verdelen tijdens het lopen.
  • Aanpassing van schoeisel: het dragen van goed ondersteunende schoenen met een stevige hiel en voldoende boogondersteuning kan de symptomen verminderen.
  • Gewichtsbeheersing: als overgewicht bijdraagt aan doorgezakte voeten, kan gewichtsbeheersing wellicht een positieve invloed hebben op de symptomen.

Het is belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandelplan, aangezien doorgezakte voeten verschillende oorzaken kunnen hebben en de benadering van de behandeling per individu kan verschillen.

Doorgezakte voet oefeningen: bestaat dat?

Helaas zijn doorgezakte voeten niet te genezen enkel door oefeningen. Toch kunnen gerichte oefeningen helpen bij het versterken van de spieren en het verbeteren van de stabiliteit van de voeten. Een effectieve oefening voor doorgezakte voeten is het trainen van de voetboogspieren. Plaats een tennisbal onder de voet. Rol de bal heen en weer met de voet, waarbij je wat druk uitoefent op de boog van de voet. Dit kan helpen bij het activeren van de spieren en het stimuleren van de bloedcirculatie. Eenvoudige stretchoefeningen kunnen helpen bij het verbeteren van de flexibiliteit van de kuitspieren en de achterkant van de benen. Staande kuitstretches, waarbij je de hiel op de grond houdt en het been recht achter je strekt, kunnen nuttig zijn. Het is essentieel om deze oefeningen regelmatig uit te voeren, bij voorkeur onder begeleiding van een fysiotherapeut of podotherapeut. Zij kunnen specifieke oefeningen aanpassen aan individuele behoeften en zorgen voor een veilige en effectieve aanpak voor het verbeteren van doorgezakte voeten.

Op deze website vind je de zolen voor doorgezakte voeten van Solelution. Deze steunzolen zijn geschikt voor alledaags gebruik.

Lees meer over Doorgezakte voeten:

Hielbeschermers

Alles over doorgezakte voorvoeten

Lees meer
Voeten naar binnen

De impact van doorgezakte voeten op je dagelijks leven

Lees meer
Doorgezakte voeten sporten

De impact van doorgezakte voeten op sportprestaties en hoe dit te verbeteren

Lees meer
Wandelen met hielspoor

Wat is een goede wandeltechniek? Het afwikkelen van de voet!

Lees meer
De juiste slippers bij doorgezakte voeten voor tuinieren

De juiste slippers bij doorgezakte voeten voor tuinieren

Lees meer
De juiste Laarzen bij Doorgezakte voeten voor Tuinieren

De juiste Laarzen bij Doorgezakte voeten voor Tuinieren

Lees meer
De juiste Muilen bij Doorgezakte voeten voor Zorg

De juiste Muilen bij Doorgezakte voeten voor Zorg

Lees meer
De juiste Muilen bij Doorgezakte voeten voor Strand

De juiste Muilen bij Doorgezakte voeten voor Strand

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!