Doorgezakte voeten
Doorgezakte voeten zijn voeten waarvan de voetzool volledig op de grond rust. Een voetboog is niet of nauwelijks meer aanwezig. Maar wat gebeurt er nou precies als je doorgezakte voeten hebt? En wat kun je eraan doen?
In dit artikel lees je alles wat je erover moet weten. Hoe doorgezakte voeten ontstaan en wat de symptomen en gevolgen zijn. Ook krijg je tips over de beste schoenen voor doorgezakte voeten.
Doorgezakte voeten versus platvoeten
Doorgezakte voeten en platvoeten worden vaak met elkaar verward. Toch zijn ze niet hetzelfde. Hoewel in beide gevallen de voetzool volledig op de grond staat, is er een belangrijk verschil. Platvoeten zijn een bepaald voettype en zijn dus aangeboren. Een voet die doorzakt, ontstaat in de loop van de tijd. Daarnaast kantelen platvoeten niet naar binnen als je staat, terwijl dit bij een doorgezakte voet wel gebeurt. Omdat de stand van je voeten verandert, kan dit niet alleen voor voetklachten zorgen, maar hebben doorgezakte voeten ook invloed op je lichaamshouding.
Wat zijn de klachten van doorgezakte voeten?
Bij een doorgezakte voet, staat de voetzool (bijna) volledig op de grond. De voetboog, de boog in het midden van de voet, is doorgezakt. De voeten komen daardoor plat op de grond te staan. Omdat de voeten altijd naar binnen doorzakken, hebben doorgezakte voeten niet alleen gevolgen voor de voeten zelf, maar kunnen ze een effect hebben op de gehele lichaamshouding.
Hoewel een voet die is doorgezakt niet altijd pijn opleveren, kunnen ze helaas voor vervelende klachten zorgen. Mensen met doorgezakte voeten, hebben vaak last van pijnlijke en vermoeide voeten. Daarnaast kan er pijn in de knieën en heupen ontstaan, omdat de natuurlijke lichaamshouding uit balans wordt gebracht. Knieën die naar binnen staan of een gekanteld bekken kunnen gevolgen zijn van een doorgezakte voet. Ook kan het rugklachten opleveren. Gelukkig is er wat te doen aan deze ellende, maar eerst kijken we naar hoe doorgezakte voeten eigenlijk ontstaan.
Hoe ontstaan doorgezakte voeten?
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor doorgezakte voeten. Registerpodoloog Rien van der Vleuten noemt het ontstaan van doorgezakte voeten een combinatie van bouwjaar en kilometerstand. De kans dat je doorgezakte voeten krijgt, heeft dus te maken met je leeftijd en hoe veel je jouw voeten belast. Als je ouder wordt, worden de voeten minder sterk. De kracht in de spieren en pezen neemt af en langzaamaan zakt zo de voetboog door.
Ook neemt de kans op doorgezakte voeten toe, als je dagelijks veel op de been bent. Een order picker, verpleegkundige of ober heeft dus meer kans op een voet die door gaat zakken dan iemand met een zittend beroep. Daarnaast speelt gewicht een rol bij het ontstaan van doorgezakte voeten. Als je voeten meer gewicht moeten dragen, is het risico op het inzakken van de voetboog groter. Vandaar dat vrouwen last kunnen krijgen van doorgezakte voeten na zwangerschap.
Tenslotte blijft het ook een kwestie van pech of geluk. Erfelijkheid speelt namelijk ook een rol bij doorgezakte voeten, dus de één heeft hier meer aanleg voor dan de ander.
De gevolgen van doorgezakte voeten
Een doorgezakte voet zorgt voor een overbelasting op de spieren en gewrichten. Dit kan vervelende klachten geven, zoals pijnlijke en vermoeide voeten. Omdat de voeten naar binnen gaan staan, verandert de lichaamshouding en kan je ook last krijgen van een stekend gevoel in de knieën, gekantelde bekken en rugpijn. Geen pretje dus! Maar het goede nieuws is, dat er allerlei manieren bestaan om de klachten van doorgezakte voeten te verlichten.
Schoenen voor doorgezakte voeten
Bij doorgezakte voeten, ontbreekt de natuurlijke boog aan de onderkant van de voet. Het is daarom zaak om schoenen te dragen die je voeten weer naar hun oorspronkelijke stand vormen. Wat zijn nou de beste schoenen voor doorgezakte voeten? Schoenen met een goed voorgevormd voetbed, zijn zeer geschikt voor mensen met doorgezakte voeten. Let er hierbij vooral op dat het voetbed een bolling heeft op de plek waar jouw voetboog zou moeten zitten. Dit zit comfortabel en voorkomt dat je voeten naar binnen gaan staan tijdens het lopen.
Els deelt haar ervaring met doorgezakte voeten
“Doordat ik doorgezakte voeten heb, gaat mijn onderbeen en knie ook naar binnen wat knieklachten veroorzaakt. Dit wordt voornamelijk opgelost door steunzolen. Het is voor mij bij een schoen dan ook belangrijk dat het voetbed eruit gehaald kan worden, zodat mijn zooltjes erin passen.”
Steunzolen voor doorgezakte voeten
Steunzolen kunnen helpen bij doorgezakte voeten. Ze geven jou weer wat ruimte aan de onderkant van je voet. Daarmee zorgen ze voor een betere drukverdeling en lichaamshouding. Neem altijd je steunzolen mee als je nieuwe schoenen gaat kopen, dan weet je zeker dat je nieuwe ook met steunzolen goed passen.