Terug
Terug

De impact van doorgezakte voeten op sportprestaties en hoe dit te verbeteren

Doorgezakte voeten, medisch bekend als platvoeten, kunnen spier- en peesklachten veroorzaken en de mobiliteit beïnvloeden. Deze klachten en veranderingen hebben een merkbare invloed op de sportprestaties van mensen met doorgezakte voeten. In dit artikel bespreken we de impact van doorgezakte voeten op sportprestaties, en geven we enkele tips voor het verbeteren van deze prestaties.

Doorgezakte voeten sporten

Impact van doorgezakte voeten op sportprestaties

Wanneer je doorgezakte voeten hebt, wordt je energieverbruik bij het lopen, springen of rennen verhoogd. Dit komt door de veranderde biomechanica van de voet en enkel. Zo kan het bijvoorbeeld leiden tot knie- en rugpijn, en daardoor je prestaties verminderen. Een slechte houding en een verzwakt spieren bovendien leiden tot een verminderd vermogen om te presteren in bepaalde sporten.

Atleten die zijn geboren met platvoeten, hebben vaak geen andere ervaring dan te spelen op deze manier. Zij hebben echter meer kans op klachten tijdens of na het sporten, zoals blaren, pijn en collaterale ligament (CL) scheuren, wat kan leiden tot beperking van deelname aan activiteiten.

Atleten die sporten op leeftijd, in combinatie met een sedentaire levensstijl en een gebrek aan lichaamsbeweging, hebben meer kans op klachten dan jongere sporters. Ze moeten daarom hun voetgezondheid en posturale controle nauwlettend in de gaten houden om de kans op blessures te verkleinen.

Hoe de sportprestaties verbeteren als je doorgezakte voeten hebt

1. Kies de juiste schoenen

Als je platvoeten hebt, is het belangrijk om schoenen te kiezen die goede ondersteuning bieden. Goede hardloopschoenen of sportschoenen met extra steun en stabiliteit kunnen de druk op de voeten en enkels verminderen. Deze schoenen zijn ook belangrijk om beter te presteren in sporten zoals basketbal, voetbal of tennis, welke een verhoogde risico op blessures met zich meebrengen.

2. Versterk de spieren in je voeten en enkels

Oefeningen gericht op kracht, evenwicht en stabiliteit kunnen verzwakte spieren rond de enkels en voeten versterken. Het doen van oefeningen met bijvoorbeeld een balanskussen of oefenen op één been kan helpen om de stabiliteit te vergroten. Door regelmatig te oefenen kun je de voet- en enkelkracht verbeteren, waardoor de kans op klachten vermindert en de prestaties verbeteren.

3. Let op je houding

Een slechte houding kan leiden tot extra spanning op spieren en gewrichten, die bijdragen aan het leiden van platvoeten. Het is daarom belangrijk om regelmatig op je houding te letten tijdens het lopen, rennen en springen. Door rechtop te lopen met de schouders recht, verminder je overbelasting van het enkel- en hielgebied.

4. Raadpleeg een specialist

Als je vaak last hebt van pijn in de voeten en enkels tijdens het sporten, kan het raadzaam zijn om een specialist te raadplegen. Een podotherapeut kan een diagnose stellen en gerichte behandelingen en oefeningen voorschrijven om de symptomen te verlichten en de prestaties te verbeteren.

Doorgezakte voeten hebben een merkbare invloed

Doorgezakte voeten hebben een merkbare invloed op sportief gebied. Door de juiste schoenen te kiezen en gerichte oefeningen te doen die gericht zijn op het verbeteren van de voet- en enkelspieren, kunnen atleten hun prestaties verbeteren en het risico op blessures verminderen. Vergeet echter niet dat klachten een symptoom zijn van een groter probleem, raadpleeg bij aanhoudende klachten of twijfel een zorgverlener.

Was dit artikel behulpzaam?

1
0

Meer onderwerpen:

Tintelende voeten

Tintelende voeten

Lees meer
Krakende schoenen

Krakende schoenen

Lees meer
Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!