Goede schoenen

Waarom goede schoenen belangrijk zijn en waar je ze aan herkent

Het aanbod van schoenen is enorm. Toch kan het een hele opgave zijn om niet alleen mooie, maar ook goede schoenen te vinden. Schoenen die echt lekker zitten, een goed voetbed hebben en je aan het einde van de dag geen vermoeide voeten bezorgen. Op deze pagina lees je waarom het zo belangrijk is om goede schoenen te dragen. En waar je een goede schoen (en dus ook een slechte) aan herkent.

Voetklachten overgewicht

Voetklachten door overgewicht. Wat kan helpen?

Lees meer
Hallux valgus

Hallux valgus pijn verminderen met deze tips

Lees meer
Goede schoenen zorg

Goede schoenen zorg

Lees meer
Goede schoenen veel lopen

Goede schoenen voor veel lopen

Lees meer
Goede schoenen hele dag staan

Goede schoenen voor hele dag staan

Lees meer

Waarom goede schoenen dragen belangrijk is

Het is belangrijk om goede schoenen te dragen. Ze zorgen er niet alleen voor dat de kans op voetklachten vermindert, ze zijn ook belangrijk voor de rest van het lichaam. Een goede schoen zorgt dat je voeten gezond blijven, geeft je een verbeterde houding en kan rugklachten voorkomen. Zeker wanneer je veel op de been bent, is het belangrijk om geschikt schoeisel uit te zoeken. Bijvoorbeeld als je veel loopt of voor je werk juist de hele dag moet staan.

Wat zijn goede schoenen?

Schoenen die goed passen bij de vorm en maat van jouw voet. Al is een schoen van topkwaliteit, als hij niet goed past, dan is het voor jou niet de juiste match. Zorg er dus altijd voor dat je schoenen kiest die mooi aansluiten op jouw voet. Een goede schoen knelt niet en je kan je tenen er nog goed in bewegen. Ze moeten echter ook niet te ruim zitten, want dan gaan ze slippen en dat kan blaren en eelt veroorzaken.

Daarnaast zijn goede schoenen gemaakt van materiaal dat het vermogen heeft om zich aan te passen aan de voet. Natuurlijke materialen, zoals leer, zijn hiervoor het meest geschikt. Leer is vochtabsorberend en rekbaar en vormt zich naar de voet. Ook zijn er tegenwoordig schoenen te verkrijgen in stretchleer, dat door een speciale behandeling nog flexibeler is. Stretchleer geeft ruimte aan de voet wanneer dat nodig is, maar herstelt zich als de schoen niet gedragen wordt. Zeker bij voetaandoeningen is dat een erg prettige eigenschap.

Tenslotte zijn de schoenen vocht en lucht doorlatend. Deze zogenaamd ‘ademende’ schoenen zorgen ervoor dat het vocht weg kan, wat natte en stinkende sokken voorkomt. Ook hier is leer weer een goede optie, maar je kunt ook gaan voor moderne kunststoffen die zijn ontworpen om lucht en vocht goed door te laten.

Moet je op een dag veel lopen voor je werk? Lees meer over goede schoenen waar je de hele dag op kunt lopen.

Voetklachten die kunnen ontstaan door slechte schoenen

Als je niet de juiste schoenen draagt, heb je meer kans op voetklachten. Sommige klachten zijn vervelend, maar onschuldig. De meeste mensen kennen wel het onaangename gevoel van een blaar, likdoorn of eeltplek. Het is onprettig, maar makkelijk op te lossen. Maar wanneer je langere tijd slechte schoenen draagt, kunnen er ook chronisch pijnlijke voeten (interne link) ontstaan. Veelvoorkomende klachten zijn hallux vagus (interne link), waarbij de grote teen vergroeit en hielspoor (interne link), waarbij de hiel pijn doet bij lopen of staan. Ook hielpijn komt vaak voor door het dragen van verkeerde schoenen.

Hoewel goede schoenen veel klachten kunnen verhelpen, is het belangrijk om te vermelden dat niet alle voetklachten hierdoor kunnen worden voorkomen. Soms is er een andere oorzaak, dus bij twijfel is het verstandig om een registerpodoloog of voetenspecialist te raadplegen. Wel is het zo, dat de juiste schoenen kunnen helpen om klachten – ook degene die niet kunnen worden voorkomen – te verminderen.

Draag je graag sneakers? Ook dit type schoen moet goed zijn om de hele dag op te kunnen (en willen) blijven lopen, zonder pijn. In ons blog over Goede sneakers voor jouw voeten lees je meer.

Waar je op moet letten bij het kopen van goede schoenen

Er zijn veel aspecten om op te letten bij het kopen van goede schoenen. Het is dan ook aan te raden om uitgebreid de tijd te nemen als je schoenen gaat passen. Wees kritisch of de schoenen geschikt zijn voor jouw voeten en het doel waarvoor je ze gaat gebruiken.

Het belangrijkste is de pasvorm van de schoen. Deze moet goed aansluiten op jouw voeten, nergens knellen en ook niet te los zitten. Verder is het goed om rekening te houden met het materiaal. Kies voor een (liefst natuurlijk) materiaal dat zich aanpast aan de vorm van je voet en goed ademt, zodat je geen vochtige sokken krijgt.

Kijk ook goed naar de sluiting bij het kopen van nieuwe schoenen. Uiteraard mag de sluiting nergens in de voet prikken, knellen of op een andere manier vervelend aanvoelen. Afhankelijk van waar je de schoenen voor gaat gebruiken, is het misschien belangrijk dat je ze gemakkelijk aan en uit kunt doen. Dan is een instapper natuurlijk geschikter dan een rijglaarsje. Hetzelfde geldt voor de zool. Een flexibele zool is altijd verstandig, maar een wandelschoen vraagt om andere eigenschappen dan een schoen die je alleen op kantoor gaat dragen.

Tips bij het passen van schoenen

Als je nieuwe schoenen gaat passen, let er dan op dat je voet aan alle kanten voldoende ruimte heeft. Zowel achterin als bij de tenen moet je de voet nog kunnen bewegen. Hierbij is een duimbreedte extra ruimte een goede maatstaf. Ook moet de schoen breed genoeg zijn. Sommige schoenmerken bieden ook halve maten en verschillende breedtematen aan. Informeer bij de winkel of deze optie ook bestaat voor het paar dat jij op het oog hebt. Nieuwe schoenen pas je het best in de namiddag, omdat je voeten aan het einde van de dag wat dikker zijn. Pas ook altijd beide schoenen, want je voeten zijn natuurlijk niet allebei hetzelfde.

Schoenen met een goed voetbed

Als je nu toch de tijd uittrekt voor het kiezen van de perfecte schoen, kijk dan ook eens naar het voetbed van je schoenen. Voor extra draagcomfort kan een goed voorgevormd voetbed wat meer ondersteuning bieden. Zeker bij pijnlijke of vermoeide voeten is een goed voetbed erg prettig. Het kan voor verlichting van de klachten zorgen. Maar ook als je geen voetklachten hebt, is een goed voetbed fijn. Dankzij de extra steun aan je voeten, loop je een stuk lekkerder tijdens een dagje winkelen of een lange wandeling. Als je last hebt van hielspoor of hielpijnklachten is het aan te raden om voor schoenen met een goede demping te kiezen, dit kan de pijn tijdens het lopen verminderen.

Steunzolen in schoenen

Draag je schoenen met steunzolen? Dan is het belangrijk dat de schoen een uitneembare zool heeft! Je kan het oorspronkelijke voetbed er dan uithalen en die vervangen door jouw steunzool. Neem steunzolen altijd mee tijdens het passen. Meer informatie over het passen van steunzolen in je schoenen lees je hier.

Goede schoenen kopen

Waar vind je nu goede schoenen? Het kan lastig zijn deze schoenen te vinden. Ze moeten goed passen, van goede materialen zijn gemaakt, en stevig zijn. Gelukkig biedt het schoenenmerk Wolky de oplossing. De schoenen van Wolky vinken al deze voorkeuren af. De goede schoenen zijn gemaakt van hoogwaardige materialen die ondersteuning bieden op de plekken waar nodig. En het mooiste? Wolky heeft collecties met speciale schoenen. Heb je diabetesvoeten? Hallux valgus? Of brede voeten? Kijk eens naar de specials op de website. Je vindt alles wat je zoekt.

 

Dit artikel over goede schoenen kwam tot stand in samenwerking met Rien van der Vleuten. Hij is registerpodoloog en zorgschoenspecialist bij Podopraktijk De Kempen in Hapert.

Lees meer over Goede schoenen:

Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer
Wankel gevoel bij lopen

Wankel gevoel bij het lopen

Lees meer
Verschillende schoenen

Goede schoenen voor steunzolen

Lees meer
Steunzolen

Podotherapeutische zolen

Lees meer
Verschillende schoenen

Goede schoenen voor steunzolen

Lees meer
Zomer werkschoenen

Goede werkschoenen: de zomer editie

Ga naar de tips
Goede veterschoenen voor brede voeten voor het werk

Goede veterschoenen voor brede voeten voor het werk

Lees meer
Kies goede sneakers voor brede voeten als het regent

Kies goede sneakers voor brede voeten als het regent

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!