Zere tenen in schoenen

Heb je last van zere tenen in je schoenen? Daar kunnen meerdere oorzaken van zijn. Hoewel de oorzaken verschillen, kan het probleem vaak worden opgelost met het dragen van goede schoenen. Ben jij benieuwd waar jouw zere tenen vandaan komen? En belangrijker nog, hoe je dit probleem kan oplossen? Lees dan snel verder!

Hallux valgus schoenen

Álles wat je moet weten over hallux valgus

Lees meer
Hielspoor

Wat is hielspoor?

Lees meer

Oorzaken van zere tenen in je schoenen

Zere tenen zijn knap vervelend! Natuurlijk krijg je er ook altijd op het slechtste moment last van, bijvoorbeeld tijdens je werk of een dagje uit. En dat zeurende gevoel is echt nauwelijks te negeren. Je kan de rest van je leven natuurlijk niet op sandalen doorbrengen, dus het is tijd om iets aan je zere tenen te doen. Maar daarvoor moet je eerst de oorzaak weten te achterhalen. Van te kleine schoenen tot hallux valgus en hamertenen, er zijn diverse oorzaken mogelijk voor jouw pijnlijke tenen.

Pijnlijke tenen door te kleine schoenen

Heb je pijn aan je tenen? Dan is de meest voor de hand liggende reden dat je te kleine schoenen draagt. Misschien ben je in de uitverkoop gezwicht voor een mooi paar, waarvan ze eigenlijk nét te krap zaten. Of heb je smalle voeten en heb je daarom jouw pumps expres een maatje te klein gekocht, zodat je er niet uit slipt. Wat de reden ook is, als jouw schoenen geen duimbreedte ruimte hebben tussen jouw teen en de schoen, dan zijn je schoenen te klein. Blijf niet op deze schoenen doorlopen, hoe mooi ze ook zijn. Geef ze aan iemand die ze wel past, zet ze op Marktplaats of doneer ze aan de kringloopwinkel. En ga zelf opzoek naar een net zo leuk paar dat wél goed aansluit op jouw voeten. Weet je niet zeker welke schoenmaat je hebt? Bij de betere schoenwinkel kan je dit laten opmeten. Kijk dan ook even naar de breedtemaat van je voeten, als je toch bezig bent. Zo koop je voortaan alleen nog schoenen die goed passen.

Pijnlijke grote teen door hallux valgus

Hallux wattes? Grote kans dat je hallux valgus hebt en niet eens weet dat je het hebt. Hallux valgus is een veelvoorkomende aandoening, waarbij de grote teen scheef groeit in de richting van je andere tenen. Door deze vergroeiing ontstaat er een knobbel op de buitenkant van de grote teen, en die kan vaak voor klachten zorgen. Bijvoorbeeld omdat je schoenen aan de voorkant te krap zitten. Die knobbel gaat dan schuren tegen je schoen, wat voor irritaties en zelfs ontstekingen kan zorgen. Als je last hebt van hallux valgus, moet je dus altijd goed opletten dat je schoenen niet alleen in de lengte goed zitten, maar dat ook de zijkant van je grote teen niet in de knel komt te zitten.

Pijnlijke tenen door hamertenen

Bij hamertenen, ook wel klauwtenen genoemd, gaan de tenen krom staan door een standsafwijking. Het dragen van verkeerde schoenen kan daarom nogal wat onaangename pijntjes veroorzaken. Omdat er wrijving en drukplekken ontstaan tussen de schoen en de tenen, neemt de kans op irritaties, likdoorns en wondjes toe. Heb je last van hamertenen? Zorg dat dat er genoeg ruimte zit tussen jouw tenen en de schoen, om vervelende klachten te voorkomen!

Waarom het belangrijk is om goede schoenen te dragen

Tegenwoordig kan je vrijwel iedere grote kledingketen inlopen en voor een prikkie een paar schoenen kopen. Leuk als je van afwisseling houdt, of een klein budget hebt, maar het is echt aan te bevelen om in goede schoenen te investeren. Schoenen met een goede pasvorm, een voorgevormd voetbed en stevig maar ademend materiaal. Goede schoenen kunnen namelijk allerlei klachten voorkomen. Niet alleen klachten aan je voeten zelf, zoals pijnlijke tenen, hielspoor of blaren, maar ook problemen met betrekking tot je postuur. En hoewel een goed paar schoenen op het eerste gezicht een investering lijkt, heb je er heel lang plezier van én neemt de kans op allerlei gezondheidsklachten af.

Voorkom zere tenen door goede schoenen

Wat een goede schoen is, is voor iedere voet verschillend. Als jij een smalle holvoet hebt, vraagt jouw voet om ander schoeisel dan een brede platvoet of een voet met hallux valgus. Kort gezegd is een goede schoen dus een schoen die past bij jouw voeten én jouw voettype. Een goede maatstaf om te kijken of een schoen goed past, is een duimbreedte ruimte tussen de schoen en je voet. Zowel in de breedte als in de lengte. Verder hebben goede schoenen een goed voorgevormd voetbed en ondersteunen ze je voeten en enkels, zodat de kans op verzwikkingen afneemt.

En heb je last van pijnlijke tenen doordat je tenen tegen elkaar aan schuren? Overweeg dan om teensokken aan te schaffen. Deze zorgen ervoor dat er een laagje tussen je tenen komt, waardoor ze niet meer in contact komen met elkaar. Hier vind je teensokken voor elke dag.

Wat kan ik doen als mijn tenen pijnlijk zijn?

Heb je last van pijn aan je tenen? Er zijn een paar dingen die je direct kan doen om de pijn te verlichten. Als het weer het toelaat kan je overstappen op slippers of sandalen, zodat je tenen de nodige bewegingsruimte krijgen. Ook kan je jouw tenen eens lekker, maar voorzichtig (laten) masseren, of een verkoelend voetenbadje nemen om het brandende gevoel weg te nemen. Maar beter is het natuurlijk om naar een langetermijnoplossing te zoeken. Neem je schoenen goed onder de loep: zijn ze te klein of passen ze niet bij je voettype? Geef ze dan weg of verkoop ze. Het is tijd voor nieuwe schoenen! Ook kan je bij voetklachten de hulp van een voetspecialist inschakelen voor een behandeling.

Dat geeft je meteen ruimte in je kast om nieuwe (goede!) schoenen te kopen. Kijk eens bij het Schoenenmerk Wolky. Met een uitgebreide specials collectie, heeft de (online) schoenenwinkel voor ieder wat wils. Wellicht zit het perfecte paar voor jou er wel tussen!

Lees meer over Zere tenen in schoenen:

schoenen oprekken

Schoenen oprekken: een maatje te klein gekocht

Lees meer
pijnlijke tenen door schoenen

Zeg vaarwel tegen zere voetzolen: Tips en trucs voor comfortabele voeten

Lees meer
pijnlijke tenen door schoenen

Last van pijnlijke tenen: komt het door je schoenen?

Lees meer
Kramp in voeten en tenen

Kramp in voeten en tenen: wat is de oorzaak?

Lees meer
Hallux valgus

Scheve kleine tenen: hoe komt het en wat kan je eraan doen?

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!