Holvoeten

Schoenen voor holvoeten: breed en diep

Holvoeten komen relatief weinig voor. Een holvoet, pes cavus of cavovarus, herken je aan een hoge of ‘holle’ voetboog en kan bij mensen van elke leeftijd voorkomen. Op deze pagina lees je dat een hoge wreef slechts één kenmerk is van holvoeten. Hoe ontstaan holvoeten en welke schoenen kun je het beste dragen als je holvoeten hebt? We geven je tips voor het vinden van een goede schoenen voor holvoeten.

Advertentie

Holvoeten schoenen advertentie

Wat zijn holvoeten?

Holvoeten is een voetconditie waarbij de voetboog abnormaal hoog is. Holvoeten zijn het tegenovergestelde van platvoeten. Een holvoet is meer dan alleen een voet met een hoge wreef. De tenen staan vaak in een zogenaamde klauwstand (dicht tegen elkaar aangedrukt) en de pezen in de voet zijn zichtbaar. Als je een holvoet belast, als je erop gaat staan, dan zie je dat de voorkant van de voet breder en tegelijkertijd platter wordt. Hierdoor worden de tenen tegen elkaar geduwd, met als gevolg dat ook de teennagels een andere teen kunnen irriteren. Een holvoet komt in één voet of in beide voeten voor. Holvoeten kunnen variëren in ernst en de behandering van zorg moet worden afgestemd op de specifieke behoeften van het individu.

Hoe ontstaan holvoeten?

Wat zijn de oorzaken van holvoeten? Helaas is er niet één enkele oorzaak met één oplossing. De oorzaak van een holvoet is vaak neurologisch van aard, maar een exacte oorzaak voor deze aandoening is er niet. Erfelijkheid speelt vaak een rol bij het bepalen van de voetstructuur. Als holvoeten in je familie voorkomen, is de kans dus groter dat het zich bij een individu ontwikkelt. Ook spieraandoeningen die de balans van de spieren in de voet beïnvloeden kunnen holvoeten veroorzaken. Ernstig letsel aan de voet kan uiteraard ook veranderingen in de voeten met zich mee brengen, waaronder holvoeten.

Klachten bij holvoeten

Holvoeten kunnen verschillende klachten veroorzaken. Naast pijn, kun je ook een zeurend vermoeid gevoel ervaren. Maar ook spierzwakte en problemen met je balans kunnen ontstaan. Heb je veel last van klauwtenen en een spitse stand van je voet, dan kan het vinden van een juiste schoen wat lastiger zijn. Toch geldt gelukkig voor een grote groep mensen met holvoeten, dat het dragen van goede schoenen de klachten helpen verminderen. Kies voor ondersteunende en schokabsorberende schoenen met eventueel aangevuld een steunzool op maat. Dit vermindert de druk op de voet en hiermee de pijn.

Waar kun je op letten als je holvoeten hebt?

Hoewel een consultatie met een orthopedisch specialist belangrijk is om de juiste diagnose en behandelplan in te richten, zijn er een aantal kleine maatregelen waar je zelf rekening mee kunt houden.

  1. Orthopedisch schoeisel: het dragen van schoenen met een goede ondersteuning en demping.
  2. Inlegzolen: op maat gemaakte inlegzolen om de voetboog te ondersteunen.
  3. Fysiotherapie: om de spieren in de voeten en benen te versterken, het evenwicht te verbeteren en eventuele pijn te verminderen.
  4. Regelmatige controle: het is belangrijk om regelmatig de voetstand en eventuele veranderingen in symptomen te controleren.
  5. Rekoefeningen: specifieke rekoefeningen kunnen helpen bij het verminderen van spierspanning en het bevorderen van flexibiliteit in de voeten.

Welke schoenen zijn het beste voor holvoeten?

Welke schoenen kun je het beste dragen bij holvoeten? Als je last hebt van deze voetaandoening, kies dan voor schoenen met een stijve zool. Dit biedt ondersteuning en vermindert de druk, waardoor de pijn minder wordt tijdens het lopen. Een op maat gemaakte steunzool kunnen we je aanraden.

Een schoen met een breedtemaat, geeft extra ruimte voor de hoge wreef, wat ook een kenmerk is van een holvoet. Als je een schoen koopt zonder breedtemaat, is de kans groot dat de wreef van de voet wordt afgekneld. Extra breedte zorgt voor meer comfort en een goede pasvorm.

Een bezoeker deelt haar ervaring met holvoeten

“Ik heb steunzolen aangemeten gekregen voor mijn holvoeten. Maar ik vind het moeilijk om daarmee schoenen te kopen en gebruik ze daardoor niet (zonde, want het was erg duur).” 

Schoenen met een hoge wreef voor holvoeten

Mensen met een hoge wreef adviseren wij schoenen te kopen die geschikt zijn voor voeten met een hoge wreef. Denk aan sneakers met een ritsje aan de zijkant, zodat je makkelijk in kunt stappen en ze zijn op twee punten te verstellen naar jouw voeten. Een extra brede schoen is ook zeer geschikt; je wreef komt dan niet strak, of te strak, in de schoen te zitten. Een schoen met een breedtemaat biedt uitkomst voor mensen met holvoeten.

Schoenen voor holvoeten kopen? Gebruik onze tips!

Als je op zoek gaat naar schoenen voor holvoeten, kun je bovenstaande tips gebruiken, zodat je de beste schoen koopt. Schoenen kiezen valt niet mee, zeker niet als je ook nog last hebt van een voetaandoening. Dan is het extra belangrijk dat je schoenen koopt die goed en lekker zitten. Dan verminderen je klachten en kun je langer lopen zonder pijn.

Lees meer over Holvoeten:

holle voet

Holle voet klachten

Lees meer
Doorgezakte voeten in de herfst

Hoe je rugklachten door voetklachten kan krijgen

Lees meer
Holvoeten steunzolen veterschoenen

Hoe draag ik mijn steunzolen met leuke schoenen?

Lees meer
De juiste wandelschoenen bij holvoeten voor wandelen

De juiste wandelschoenen bij holvoeten voor wandelen

Lees meer
De juiste sandalen bij holvoeten voor binnen

De juiste sandalen bij holvoeten voor binnen

Lees meer
De juiste Slippers bij Holvoeten voor Zomer

De juiste Slippers bij Holvoeten voor Zomer

Lees meer
De juiste Sneakers bij Holvoeten voor Herfst

De juiste Sneakers bij Holvoeten voor Herfst

Lees meer
De juiste Sneakers bij Holvoeten voor Hardlopen

De juiste Sneakers bij Holvoeten voor Hardlopen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!