Hakken

Een mooi paar hakken kan je outfit volledig opfleuren. Een hoog paar onder een simpel setje staat super elegant, en een blokhak staan hartstikke stoer. Alleen als je moeilijke voeten hebt, kan het zijn dat je hakken meestal links laat liggen. Zonde! Want ook als je lastige voeten hebt, is er een geschikt paar voor je te vinden. Op deze pagina lees je alles over hakken en hoe je voor jou het beste paar vindt.

Brede voeten hakken

3 tips om comfortabele hakken voor brede voeten te vinden

Lees meer
Hakken brede voeten

Hakken voor brede voeten

Lees meer

Alle verschillende soorten hakken

Er zijn ontzettend veel verschillende soorten hakken, van hoog tot laag en van stiletto tot sleehak. In de winter kan je gaan voor een leren laars met een stevige blokhak, ’s zomers voor een sandaaltje met sleehak en op een feestje steel je natuurlijk de show met een sexy paar pumps. Als je je wat minder stabiel voelt op een hoge uitvoering, kan je altijd gaan voor lage hakjes (eventueel met anti-slip) of een kittenheel.

Waar komen hakken vandaan?

Leuk feitje: hoewel hakken nu vooral door vrouwen worden gedragen, waren het mannen die ze als eerste droegen. In het oude Egypte werden ze door slagers gedragen, om hun voeten te beschermen tegen het slachtafval. In Mongolië ontdekten ze dat de blokken meer stabiliteit bieden in de stijgbeugels tijdens het paardrijden. En in het Frankrijk van de 17e eeuw waren hakken een statussymbool onder de adel. Met natuurlijk rode exemplaren als het ultieme pronkstuk. De ijdele (en kleine) Lodewijk XIV droeg aan het Franse hof bijvoorbeeld rode paartjes bezaaid met edelstenen.

Tegenwoordig hoef je gelukkig niet meer van adel te zijn om je voeten in een mooi paar hakken te steken. En zelfs als je last hebt van moeilijke voeten, zijn er genoeg mogelijkheden.

Zijn hakken slecht voor je voeten?

Dit type schoeisel is niet voor niets zo populair; je krijgt er een mooier postuur van en je lijkt er langer en slanker door. Toch is het geen goed idee om dagelijks op dit schoeisel te lopen. Als je hakken draagt, worden je voeten extra belast. Met name je voorvoet krijgt een hoop extra gewicht te verduren. Dat kan na een tijdje voor vermoeide voeten zorgen, dus het beste wissel je jouw killer heels af met schoenen die de voeten wat meer rust geven.

De impact van hakken op je lichaam

Hoewel ze al decennia lang een symbool van elegantie en vrouwelijkheid zijn, hebben hoge uitvoeringen wel een impact op je lichaam. Het dragen van hakken zorgt ervoor dat je extra druk uitoefent op de voorvoet, waardoor je last kan krijgen van pijn in je voeten. Langdurig gebruik kan ook de structuur van je voet veranderen. Dit zou kunnen leiden tot een knobbel aan de zijkant van de voet, of zelfs hallux valgus. De extra druk op de kniegewrichten kan pijn en ongemak veroorzaken, wat kan leiden tot gewrichtspijn. Daarnaast kan het continu dragen spierverkorting in het heupgebied veroorzaken. Hierna kan de onderrug overbelast worden.

Hoe hoog mag een hak zijn?

Het kiezen van de juiste hoogte voor hakken is een persoonlijke keuze die afhangt van verschillende factoren, waaronder comfort, gelegenheid en individuele voorkeur. Terwijl sommige mensen graag op torenhoge stiletto’s lopen, geven anderen de voorkeur aan een lagere variant voor dagelijks gebruik. Het belangrijkste aspect bij je keuze is comfort. Als je niet gewend bent om op een hoge hak te lopen, is het raadzaam om met lagere stuks te beginnen en geleidelijk aan te wennen. Dus, hoe hoog mag een hak zijn? Dat bepaal je helemaal zelf!

Op hakken lopen zonder pijn, kan dat?

Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Een bekend spreekwoord wat we helaas vaak té letterlijk nemen. Brandende voeten of kramp in je kuiten na een dag op pumps, het zijn sensaties die menig draagster bekend voorkomen. Maar ook zonder pijn kan je prima op hakken lopen, het kost alleen even wat tijd om uit te zoeken hoe je dat het beste doet.

Wie de schoen past…

Uiteraard is de juiste maat het belangrijkst. Zo voorkom je uit je hak glijden, én voorkom je de schoenen krampachtig te moeten blijven ‘vasthouden’ met je voeten. De juiste maat voorkomt ook knellingen, wat weer leidt tot… ja, veel ergere voetklachten. Draag je de perfecte maat voor jouw voeten, dan hoef je hier helemaal niet over na te denken!

Welke hakken lopen makkelijk? Comfortabele hakken bestaan echt!

Maar wat doe je nou om al die ellende te voorkomen? Ja, je kan ervoor kiezen om nooit meer dit irritante schoeisel aan te trekken!!! Maar dat zou zonde zijn. Het is namelijk echt niet nodig, omdat er genoeg comfortabele paren bestaan. Comfortabele hakken lopen ook nog eens gemakkelijk. Drie belangrijke elementen om rekening mee te houden zijn het voetbed, het materiaal en het model waar je voor kiest.

Hakken met een goed voetbed

Je voeten worden keihard aan het werk gezet tijdens het lopen op hakken. Met een flinterdun zooltje doe je jouw voeten dan geen plezier. Je kan beter gaan voor een lekker zacht, voorgevormd voetbed om je voeten wat extra liefde te geven tijdens het lopen. Wat meer demping ter hoogte van de bal van je voet is helemaal fijn, omdat hier de meeste druk op komt te liggen. Heb je platvoeten of doorgezakte voeten? Zorg dan dat je voetboog extra goed wordt ondersteund door het voorgevormde voetbed.

Een natuurlijk materiaal om blaren te voorkomen

Blaren ontstaan door te krappe schoenen, maar ook door het vocht wat niet uit je schoen weg kan. Op hakken krijg je sneller warme voeten, waardoor het wat ‘broeierig’ kan worden in je schoenen. Dat voorkom je door te kiezen voor een materiaal wat voldoende ademt. Leer is hierin de beste optie, omdat het vocht absorbeert en weer verdampt en daarmee zweetvoeten tegengaat. Ook vormt leer zich naar jouw voet, wat zorgt voor extra draagcomfort.

Kies het juiste model voor jou

Misschien een open deur, maar we herinneren je er toch maar even aan. Kies voor een paar dat bij jou past. Heb je bijvoorbeeld brede voeten? Koop dan ook hakken voor brede voeten. Ben je geen ervaren draagster? Koop dan niet meteen voor een paar killer heels voor de bruiloft van je beste vriendin. Houd het comfortabel en ga voor een lage en het liefst ook brede hak om je voeten te ontlasten. Wil je wel wat extra hoogte, maar zonder het gevoel dat je zo moet balanceren? Een sleehak of plateauzool biedt de uitkomst.

Hakken kopen voor moeilijke voeten

We hopen dat deze tips je op weg hebben geholpen bij de zoektocht naar een mooi en fijn paar. Heb je last van voetklachten? Ook dan kun je er op lopen! We hebben er speciaal wat artikelen over geschreven, met wat extra informatie.

Comfortable heels? Hoe maak je hakken comfortabel?

Heb je hele mooie, maar hele pijnlijke hakken gekocht voor dat leuke feestje dit weekend? Oei, lastig! Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je deze schatjes net dat beetje comfortabeler kan maken. Overweeg het gebruik van inlegzolen voor extra demping en ondersteuning. Er zijn speciale inlegzolen ontworpen voor hakken die helpen de druk te verminderen en het comfort te verbeteren. Draag je nieuwe paar thuis en loop er langzaam in om je voeten te laten wennen aan de hoogte. Vermijd lange wandelingen op de eerste dag en geef je voeten de tijd om te acclimatiseren. Dus die hakken op dat feestje dit weekend? Trek ze nu maar even snel een paar uurtjes aan om ze toch een beetje in te lopen! En onze laatste (en misschien wel beste) tip? Neem een paar flatjes mee in je tas, zo kun je op de terugweg je voeten een beetje rust geven!

Lees meer over Hakken:

Pijnlijke voeten hakken

Hoe voorkom je pijnlijke voeten in hakken?

Lees meer
Platvoeten pumps

Welke schoenen kan ik dragen onder een jurk?

We geven je advies
Hakken hallux valgus

Hakken dragen na hallux valgus operatie: een goed idee?

Je leest het hier
De juiste hakken bij smalle voeten voor het zwembad

De juiste hakken bij smalle voeten voor het zwembad

Lees meer
Brede voeten hakken

3 tips om comfortabele hakken voor brede voeten te vinden

Lees meer
De juiste Hakken bij Klompvoeten voor Zomer

De juiste Hakken bij Klompvoeten voor Zomer

Lees meer
De juiste Hakken bij Overgewicht voor Regen

De juiste Hakken bij Overgewicht voor Regen

Lees meer
De juiste Hakken bij Overgewicht voor Hiken

De juiste Hakken bij Overgewicht voor Hiken

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!