Terug
Terug

Hoe voorkom je pijnlijke voeten in hakken?

Pijnlijke voeten door het dragen van hakken, het is helaas een veel voorkomende voetklacht. En dat terwijl een paar hoge schoenen een outfit zo mooi kunnen opfleuren. Wil je toch graag hakken blijven dragen? Dan geven we je tips die helpen om voetpijn te voorkomen.

Pijnlijke voeten hakken

Op hakken lopen zonder pijnlijke voeten te krijgen

Misschien denk je dat het onmogelijk is om op hakken te lopen zonder pijn in je voet te krijgen, maar dat hoeft écht niet het geval te zijn. Bij het juiste paar hakken van kwalitatief materiaal en met voldoende ondersteuning, loop je stukken comfortabeler en kan je pijn in de voeten voorkomen.

Last van hakken ontstaat vaak bij pijn onder de voet, in het midden, bij de tenen en soms ook aan de achterkant van de voet. Als je hakken draagt, verandert de stand van je voeten. Je voeten dragen jouw gewicht over een kleiner oppervlak, en met name op de voorvoet komt een boel extra druk te staan. Vandaar dat je last kan krijgen van het voorste gedeelte van je voeten. Een gelkussentje kan hierbij wat verlichting bieden. Ook kunnen hakken pijn geven in het midden van je voet, als deze onvoldoende wordt ondersteund. Ga daarom voor hakken met een voorgevormd voetbed of leg voorgevormde zooltjes in je hakken voor extra support.

Tips bij pijnlijke voeten

Wat kun je nou doen om pijnlijke voeten door het dragen van hakken direct te verminderen? Nou, een open deur is natuurlijk om je hakken uit te trekken en op blote voeten, sokken of platte schoenen verder te gaan. Als je zelden op hakken loopt, maar ze toch eens aan wil voor een bruiloft of andere speciale gelegenheid, kan een extra paar schoenen in je tas een reddende engel blijken. Als je geen andere optie hebt dan doorlopen op jouw hakken, dan kan een (blaren)pleister uitkomst bieden. Plak de pleister op de plek waar je voelt dat er te veel druk staat. Dit creëert een barrière tussen je voet en de schoen en zorgt voor verlichting. Ook kunnen gelkussentjes ervoor zorgen dat je voeten minder pijn doen tijdens het lopen op hakken.

Tenslotte is het lekker om aan het einde van de dag, als je je schoenen eindelijk uit kunt trappen, je voeten lekker te strekken. Wiebel met je tenen, beweeg je voeten in alle richtingen, draai met je enkels en geniet van de bewegingsvrijheid die dit geeft. Een voetenbadje of een massage kunnen ook heel ontspannend zijn voor je vermoeide voetjes.

Pijnlijke voeten voorkomen door goede hakken te dragen

Liever sla je voorgaande tips helemaal over, en schaf je een goed paar hakken aan. Zo hoef je geen last minute oplossingen te bedenken om pijn te verlichten, maar loop je sowieso pijnvrij op hakken. Een aantal elementen om rekening mee te houden zijn het materiaal waar je schoenen van gemaakt zijn, de zool en de pasvorm. Ook de hakhoogte is natuurlijk belangrijk in het voorkomen van klachten. Als je bijna nooit hakken draagt, haal dan niet in één keer een paar stiletto´s uit de kast, maar begin met een lage pump. Je voeten (en kuiten, want die strek je ook op hakken) zullen je dankbaar zijn!

Hakken van leer

Zeker als je niet vaak op hakken loopt, zal je in de verleiding komen een goedkoper paar aan te schaffen. Je draagt ze toch maar een paar keer per jaar, dus waarom zou je investeren? Het vervelende is alleen dat goedkope hakken vaak zijn gemaakt van synthetische materialen, die minder comfortabel zitten en zelfs de oorzaak van blaren en eelt kunnen zijn. Dus ook als je niet vaak op hakken loopt, kies je beter voor hakken van leer. Leren schoenen vormen zich naar je voet, waardoor ze beter aansluiten op jouw voetvorm. Daarnaast is leer ademend, wat zweetvoeten voorkomt. Zeker bij pumps, waar je vaak met blote voeten instapt, is dat geen overbodige luxe!

Een goede zool in je hakken

Een goede zool in je hakken, scheelt ook de halve wereld als het gaat om comfort. We noemden het net al even, maar als je hakken draagt, heeft je voet een veel kleiner oppervlak om jouw gewicht op te dragen. Je lichaam moet een stuk harder werken om rechtop te blijven staan. Fijn dus als je voeten goed worden ondersteund met een voorgevormde zool. Een goed voorgevormde zool, volgt de natuurlijk vormen van je voet en ondersteunt deze in de voetboog. Extra fijn is een zool van gel, dat heeft een verzachtend en verkoelend effect, waardoor je prettiger op je hakken loopt.

De pasvorm van je hakken

Met een goede pasvorm kun je ook al een hele boel problemen voorkomen. Heb je brede voeten? Ga dan niet voor een hak met een puntneus. Die wordt richting de tenen een stuk smaller, waardoor jouw voeten in de knel komen te zitten. Bij smalle voeten zijn puntneusjes juist wél een goed idee, omdat je voeten zo beter in de schoen blijven zitten. Heb je last van hallux valgus (een scheefgroeiende grote teen), dan zijn open schoenen, zoals sandalen met een hakje, fijner. Zo krijgt je grote teen voldoende ruimte en gaat de schoen nergens schuren.

Verder een laatste tip: hoewel je met de juiste schoenen prima pijnloos op hakken kunt lopen, is het niet verstandig om iedere dag hakken te dragen. Op termijn veranderen ze de stand van je voet en ook je lichaamshouding, wat voor klachten kan zorgen. Wissel hakken dus af met platte schoenen voor een goede (voeten)gezondheid.

Was dit artikel behulpzaam?

Tips bij pijnlijke voeten

0
0

Meer onderwerpen:

Tintelende voeten

Tintelende voeten

Lees meer
Krakende schoenen

Krakende schoenen

Lees meer
Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!