Brede wandelschoenen

Maak de fijnste wandelingen met wandelschoenen voor brede voeten

Als je gek bent op wandelen, dan weet je dat er maar twee dingen zijn die een wandeling kunnen verpesten. Slecht weer en slechte schoenen. Op beiden kun je je gelukkig kleden, zodat je in weer en wind kan genieten van een lekkere wandeltocht. In dit artikel vertellen we je hoe je de juiste brede wandelschoenen kiest. Brede voeten komen vaak voor en gelukkig zijn er dan ook enorm veel brede wandelschoenen te koop. Doe je voordeel met deze kennis, want goede wandelschoenen zijn belangrijk om blessures te voorkomen!

Brede voeten

Breedtemaat schoenen (inclusief tabel!)

Lees meer
Wandelschoenen

Wandelen

Lees meer
Wandelschoenen moeilijke voeten

Wandelschoenen voor moeilijke voeten

Lees meer

Bestaan er speciale wandelschoenen voor brede voeten?

Jazeker! Brede voeten komen veel voor en er zijn wandelschoenen met breedtematen, speciaal voor mensen met brede voeten. Heb je vaak het gevoel dat ‘gewone’ wandelschoenen te strak om je voeten zitten? Informeer dan eens naar merken die verschillende breedtematen aanbieden. Grote kans dat er dan wél een geschikt paar voor je tussen zit.

Waarom brede wandelschoenen belangrijk zijn voor mensen met brede voeten

Goede schoenen kunnen voetklachten en blessures voorkomen. In veel gevallen kan een voetklacht worden voorkomen of verholpen door het dragen van schoenen die passen bij jouw voeten. Daarom is het belangrijk om goede schoenen te kopen die passen bij je voeten. Zeker als je gaat wandelen, is dit een must. Je belast je voeten voor langere tijd, dus dan wil je natuurlijk dat je schoenen goed zitten. De meeste mensen kennen wel het gevoel van een blaar of pijnlijke tenen na een wandeling. Dat is een teken dat je schoenen niet goed passen. Wees dus kritisch de volgende keer dat je wandelschoenen gaat kopen, zodat je na een wandeling niet voor vervelende en pijnlijke situaties komt te staan.

Voetklachten die ontstaan door verkeerde schoenen

Er is een breed scala aan voetklachten dat kan ontstaan door verkeerde schoenen. Van onschuldige pijntjes zoals een blaar of eelt, tot aan pijnlijke klachten als hielspoor of hamertenen. Veelvoorkomende voetklachten vind je op de pagina ‘voetklachten‘.

Voetklachten die ontstaan door overbelasting

Als wandelaar ben je natuurlijk veel op de been. Je voeten moeten daardoor hard werken. Je legt flink wat kilometers af, over verschillende ondergronden en met stijgingen en dalingen. Soms heb je zelfs zware bepakking mee, waardoor je voeten extra hard moeten werken. Je voeten zijn natuurlijk gemáákt om op te lopen, maar als je (nog) geen getraind wandelaar bent, ligt overbelasting op de loer. De meest voorkomende klacht na een lange wandeling, is het hebben van vermoeide voeten. Je hebt té veel van je voeten gevraagd en de prijs die je daarvoor betaalt is spierpijn aan je voeten. Gelukkig is dit type pijn na goed uitrusten snel vaak snel weer over. Je kan echter ook langdurige klachten krijgen door het overbelasten van je voeten. Twee veel voorkomende voetklachten door overbelasting zijn hielspoor en doorgezakte voeten.

Hoe breed moeten wandelschoenen zijn?

Als je brede wandelschoenen gaat kopen, moeten deze in zowel in de lengte als in de breedte goed zitten. Een goed passende schoen is altijd íetsje groter dan je voet. Een stelregel om de juiste maat te bepalen, is dat je zowel aan de voorkant van je langste teen als aan de zijkant nog 1 cm ruimte over hebt. Dat is ongeveer een duimbreedte. Wil je weten wat je exacte breedtemaat is? Dan kan je dat makkelijk opmeten met behulp van de tabel in het artikel over schoenen voor brede voeten: breedtemaat schoenen.

Hoge wandelschoenen of lage wandelschoenen

Moet ik voor hoge wandelschoenen kiezen of is een lage wandelschoen een goede oplossing? Dat is natuurlijk afhankelijk van de wandeling! We vertellen je graag wat de voordelen zijn van hoge wandelschoenen, en ja, die heb je ook voor brede voeten.

Het grootste verschil tussen een hoge wandelschoenen en een lage variant is de mate van steun. Je kunt je waarschijnlijk voorstellen dat hoge wandelschoenen meer steun geven. Vooral op een zwaarder terrein met een ruwe ondergrond kan dit prettig zijn. Lage wandelschoenen zijn dan weer prettig bij een lichter terrein, omdat deze je meer flexibiliteit geven. Dus in het geval van brede wandelschoenen geldt: bepaal jouw persoonlijke voorkeur voor lage of hoge wandelschoenen.

Advies bij het kopen van brede wandelschoenen

Ons advies bij het aanschaffen van elk paar schoenen is: wees kritisch! Laat je niet verleiden door een goede deal in de uitverkoop of een onweerstaanbaar mooi schoentje, als de schoen eígenlijk niet goed past. Dat advies geldt misschien nog wel het meest voor wandelschoenen, omdat je deze koopt met de intentie om er heel veel op te gaan lopen.

Hoewel alles tegenwoordig online te bestellen is, raden wij aan om voor wandelschoenen écht naar een speciaalzaak te gaan. Zo kan een verkoper je adviseren en met je meekijken. Ook hebben ze daar vaak een loopband, waarmee een helling kan worden gesimuleerd. Dan voel je dus meteen hoe de schoenen zitten als je moet dalen of klimmen.

Verder is het raadzaam om je lengte én breedtemaat te laten opmeten in de schoenwinkel, zodat je echt de juiste maat voor jouw voetvorm te pakken hebt. Ook is het goed om van tevoren een beeld te hebben van wat voor gebieden je met jouw brede wandelschoenen wil gaan verkennen. Zware bergschoenen zijn in het platte Nederlandse landschap niet echt nodig, maar als je de Franse Alpen gaat trotseren zijn van die hoge stappers juist heel belangrijk voor voldoende steun aan je enkels.

Nog een bonustip voor extra draagcomfort van je wandelschoenen, is om te investeren in een goed paar wandelsokken. Deze sokken houden je voeten droog tijdens het wandelen, omdat ze het transpiratievocht opnemen. Ook zijn de sokken zo ontworpen dat ze extra demping geven, waardoor je voeten minder worden belast. We wensen je een hele fijne wandeling met jouw eigen brede wandelschoenen!

Lees meer over Brede wandelschoenen:

Hippe wandelschoenen

Hippe wandelschoenen voor een stevige wandeling

Lees meer
De juiste Wandelschoenen bij Brede voeten voor Wandelen

De juiste Wandelschoenen bij Brede voeten voor Wandelen

Lees meer
De juiste Wandelschoenen bij Brede voeten voor Strand

De juiste Wandelschoenen bij Brede voeten voor Strand

Lees meer
De juiste Wandelschoenen bij Brede voeten voor Hardlopen

De juiste Wandelschoenen bij Brede voeten voor Hardlopen

Lees meer
De juiste Wandelschoenen bij Brede voeten voor Buiten

De juiste Wandelschoenen bij Brede voeten voor Buiten

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!