Schoenen voor hamertenen

Bij hamertenen hebben je tenen een standsafwijking, waardoor ze krom gaan staan. Deze voetafwijking kan pijnklachten geven en het moeilijk maken om passende schoenen te vinden. Maar het is gelukkig niet onmogelijk. Schoenwijzer legt je uit hoe je goede schoenen voor hamertenen vindt én hoe goede schoenen helpen bij het voorkomen van hamertenen.

Wat zijn hamertenen en hoe ontstaat het?

Bij hamertenen, ook wel klauwtenen genoemd, hebben één of twee gewrichten in jouw tenen een standsafwijking. Hierdoor gaan jouw tenen krom staan en ‘klauwen’ ze als het ware in jouw schoenen. Helaas kan je, behalve een operatie, niet veel aan hamertenen doen als je ze eenmaal hebt ontwikkeld.

Er is niet maar één aanleiding voor hamertenen, de voetklacht kan verschillende oorzaken hebben. Afwijkende voetvormen, zoals een holvoet, doorgezakte voet of hallux valgus (interne link) kunnen de reden zijn voor hamertenen. Ook kunnen andere gezondheidsproblemen, zoals artrose de aanleiding zijn of ontstaat het door het langdurig dragen van te kleine schoenen. En sommige mensen hebben simpelweg pech, bij hen is het een aangeboren afwijking.

Hoe je door verkeerde schoenen hamertenen kunt krijgen

Schoenen die te nauw aan de voorkant zijn drukken de tenen bij elkaar, waardoor ze bekneld raken. Het dragen van (verkeerde) hoge hakken zorgt er bijvoorbeeld voor dat de voet naar voren schuift, wat leidt tot knellende tenen. Zeker als je de verkeerde schoenen te lang draagt, kunnen tenen gaan vergroeien waardoor hamertenen kunnen ontstaan.

Klachten bij hamertenen

Hamertenen hoeven niet per se pijnklachten te veroorzaken. Sommige mensen lopen prima en pijnloos, ondanks de standsafwijking van hun tenen. Maar er zijn ook mensen die wel last krijgen. Klachten ontstaan bij de tweede, derde en vierde teen, de grote en kleine teen blijven gespaard. Mensen met hamertenen kunnen last hebben van pijnlijke gewrichten in hun tenen. Ook zijn de tenen vaak stijf en minder flexibel dan zou moeten. Bewegen van de tenen kan pijn doen en in sommige gevallen wordt lopen ook pijnlijk of moeilijk. Een bijkomend effect van hamertenen zijn likdoorns, eelt en eksterogen, omdat de tenen in een ongewone stand staan en er veel druk staat op een klein oppervlak.

Welke schoenen zijn fijn voor hamertenen?

Als je last hebt van hamertenen is het fijn om te kiezen voor schoenen waarvan het bovenwerk van zacht, rekbaar materiaal is gemaakt. Dit soort schoenen drukken je tenen minder naar beneden. Onderdruk de neiging om te grote schoenen te kopen. We snappen dat jij je hamertenen meer ruimte wil geven, maar het kopen van te ruime schoenen is geen goed idee. Je voeten gaan schuiven, waardoor je tenen juist weer in een klauwvorm komen te staan om je schoenen aan je voeten te laten zitten. Een averechts effect dus!

Voorkom hamertenen door goede schoenen te dragen!

Als je eenmaal last hebt van hamertenen, komt deze boodschap helaas als mosterd na de maaltijd, maar goede schoenen kunnen deze voetklacht voorkomen. Schoenen met de juiste pasvorm, grootte en ondersteuning zorgen ervoor dat je tenen genoeg ruimte hebben, de tenen niet gaan vergroeien en niet hoeven te ´klauwen´ om de schoenen goed aan de voet te laten zitten. Wil je weten waar goede schoenen precies aan moeten voldoen en hoe je het juiste paar uitkiest voor jouw voettype? Lees dan dit artikel over goede schoenen om er alles over te leren. Want voorkomen is beter dan genezen!

Lees meer over Schoenen voor hamertenen:

De juiste Wandelschoenen bij Reuma voeten voor Werken

De juiste Wandelschoenen bij Reuma voeten voor Werken

Lees meer
De juiste Bandschoenen bij Moeilijke voeten voor Herfst

De juiste Bandschoenen bij Moeilijke voeten voor Herfst

Lees meer
De juiste wandelschoenen bij hallux valgus voor de regen

De juiste wandelschoenen bij hallux valgus voor de regen

Lees meer
De juiste wandelschoenen bij overgewicht voor in de zorg

De juiste wandelschoenen bij overgewicht voor in de zorg

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!