Schoenen voor hamertenen

Bij hamertenen hebben je tenen een standsafwijking, waardoor ze krom gaan staan. Deze voetafwijking kan pijnklachten geven en het moeilijk maken om passende schoenen te vinden. Maar het is gelukkig niet onmogelijk. Schoenwijzer legt je uit hoe je goede schoenen voor hamertenen vindt én hoe goede schoenen helpen bij het voorkomen van hamertenen.

Advertentie

Hamertenen advertentie

Wat zijn hamertenen en hoe ontstaat het?

Bij hamertenen, ook wel klauwtenen genoemd, hebben één of twee gewrichten in jouw tenen een standsafwijking. Hierdoor gaan jouw tenen krom staan en ‘klauwen’ ze als het ware in jouw schoenen. Helaas kan je, behalve een operatie, niet veel aan hamertenen doen als je ze eenmaal hebt ontwikkeld.

Er is niet maar één aanleiding voor hamertenen, de voetklacht kan verschillende oorzaken hebben. Afwijkende voetvormen, zoals een holvoet, doorgezakte voet of hallux valgus (interne link) kunnen de reden zijn voor hamertenen. Ook kunnen andere gezondheidsproblemen, zoals artrose de aanleiding zijn of ontstaat het door het langdurig dragen van te kleine schoenen. En sommige mensen hebben simpelweg pech, bij hen is het een aangeboren afwijking.

Hoe je door verkeerde schoenen hamertenen kunt krijgen

Schoenen die te nauw aan de voorkant zijn drukken de tenen bij elkaar, waardoor ze bekneld raken. Het dragen van (verkeerde) hoge hakken zorgt er bijvoorbeeld voor dat de voet naar voren schuift, wat leidt tot knellende tenen. Zeker als je de verkeerde schoenen te lang draagt, kunnen tenen gaan vergroeien waardoor hamertenen kunnen ontstaan. Een oorzaak van hamertenen kan dus verkeerd schoeisel zijn.

Klachten bij hamertenen

Hamertenen hoeven niet per se pijnklachten te veroorzaken. Sommige mensen lopen prima en pijnloos, ondanks de standsafwijking van hun tenen. Maar er zijn ook mensen die wel last krijgen. Klachten ontstaan bij de tweede, derde en vierde teen, de grote en kleine teen blijven gespaard. Mensen met hamertenen kunnen last hebben van pijnlijke gewrichten in hun tenen. Ook zijn de tenen vaak stijf en minder flexibel dan zou moeten. Bewegen van de tenen kan pijn doen en in sommige gevallen wordt lopen ook pijnlijk of moeilijk. Een bijkomend effect van hamertenen zijn likdoorns, eelt en eksterogen, omdat de tenen in een ongewone stand staan en er veel druk staat op een klein oppervlak.

Hamertenen corrigeren: is dat mogelijk?

Er zijn verschillende mogelijkheden om hamertenen als het ware te ‘corrigeren’. Een hamertenen correctie kan belangrijk zijn om pijn, ongemak en verdere complicaties te voorkomen. Een hamerteen correctie kan bestaan uit een medische interventie. Als de hamerteen ernstig is, kan chirurgische correctie overwogen worden om de stand van de tenen te herstellen. Het is belangrijk om te benadrukken dat het raadplegen van een zorgverlener essentieel is voor een nauwkeurige diagnose en het bepalen van de meest geschikte behandeling. Voordat je drastische maatregelen gaat nemen, kijken we eerst naar mogelijk andere oplossingen. Denk hierbij aan goede schoenen. Het dragen van schoenen met voldoende ruimte voor de tenen is cruciaal om de druk op de tenen te verminderen. Schoenen met een brede neus en lage hakken kunnen helpen om verdere kromming te voorkomen. Ook speciale inlegzolen of orthopedische steunzolen kunnen helpen bij het corrigeren van de stand van de voeten en tenen. Ze bieden ondersteuning en verminderen de druk op de tenen. Daarnaast kunnen hamertenen oefeningen de spieren rond de tenen versterken en de flexibiliteit verbeteren. Dit kan de kromming van de tenen helpen verminderen. Proberen kan geen kwaad, toch?

Welke schoenen zijn fijn voor hamertenen?

Als je last hebt van hamertenen is het fijn om te kiezen voor schoenen waarvan het bovenwerk van zacht, rekbaar materiaal is gemaakt. Dit soort schoenen drukken je tenen minder naar beneden. Onderdruk de neiging om te grote schoenen te kopen. We snappen dat jij je hamertenen meer ruimte wil geven, maar het kopen van te ruime schoenen is geen goed idee. Je voeten gaan schuiven, waardoor je tenen juist weer in een klauwvorm komen te staan om je schoenen aan je voeten te laten zitten. Een averechts effect dus!

Voorkom hamertenen door goede schoenen te dragen!

Als je eenmaal last hebt van hamertenen, komt deze boodschap helaas als mosterd na de maaltijd, maar goede schoenen kunnen deze voetklacht voorkomen. Schoenen met de juiste pasvorm, grootte en ondersteuning zorgen ervoor dat je tenen genoeg ruimte hebben, de tenen niet gaan vergroeien en niet hoeven te ´klauwen´ om de schoenen goed aan de voet te laten zitten. Wil je weten waar goede schoenen precies aan moeten voldoen en hoe je het juiste paar uitkiest voor jouw voettype? Lees dan dit artikel over goede schoenen om er alles over te leren. Want voorkomen is beter dan genezen!

Het schoenenmerk Wolky is bekend van hun comfortabele schoenen. Het bedrijf maakt schoenen waarop je de hele dag kan blijven lopen! Zo hebben ze een speciale collectie met brede schoenen. Eén van Wolky’s schoenen staat zelfs bekend als 6-teens schoen! Dit is de Kansas Lady, verkrijgbaar in veel verschillende kleuren. Met voldoende ruimte bij de tenen kan dit wel eens een goede schoen zijn voor je hamertenen!

Lees meer over Schoenen voor hamertenen:

Diabetesvoeten wandelschoenen binnen

Het verschil tussen reguliere schoenen en diabetes schoenen voor dames

Lees meer
De juiste Wandelschoenen bij Reuma voeten voor Werken

De juiste Wandelschoenen bij Reuma voeten voor Werken

Lees meer
De juiste wandelschoenen bij hallux valgus voor de regen

De juiste wandelschoenen bij hallux valgus voor de regen

Lees meer
De juiste wandelschoenen bij overgewicht voor in de zorg

De juiste wandelschoenen bij overgewicht voor in de zorg

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!