Brede voeten

Schoenen voor brede voeten

Schoenen vinden en kopen voor zowel dames en heren met extra brede of brede voeten kan een uitdaging zijn. Maar het is tegenwoordig zeker mogelijk om, ook als je brede voeten hebt, leuke schoenen te vinden. Waar moet je op letten als je schoenen gaat kopen? We geven je graag een aantal tips, zodat je de best passende schoen voor jouw brede voet koopt.

Op deze pagina lees je waarom het belangrijk is dat je schoenen goed passen, waar je op moet letten bij het passen van schoenen, speciale tips voor mensen met brede voeten én veelgemaakte fouten bij brede voeten. 

Advertentie

Advertentie brede voeten schoenen
Brede voeten sneakers

Brede sneakers dames

Lees meer
Pumps brede voeten

Pumps brede voeten

Lees meer
Sandalen brede voeten

Sandalen brede voeten

Lees meer
Wandelschoenen brede voeten

Brede wandelschoenen

Lees meer
Hakken brede voeten

Hakken voor brede voeten

Lees meer
Slippers brede voeten

Slippers brede voeten

Lees meer
Brede voeten

Sleehak brede voeten

Lees meer
Laarzen brede voeten

Laarzen brede voeten

Lees meer
Pantoffels voor brede voeten

Pantoffels voor brede voeten

Lees meer
Enkellaarsjes brede voeten

Enkellaarsjes brede voeten

Lees meer
hardloopschoenen brede voeten

Hardloopschoenen voor brede voeten

Lees meer

Waarom het belangrijk is dat je schoenen goed passen

Voor elke soort voet, breed en smal, zijn passende schoenen te vinden. De belangrijkste tip voor het kopen van schoenen: zorg dat de schoen past bij jouw voet. Heb je brede voeten? Dan zijn schoenen, die smal vallen, geen goede keuze voor jou. Kies voor brede of extra brede schoenen, als je brede voeten hebt.

Ben jij op zoek naar nieuwe leuke damesschoenen met brede leest of herenschoenen voor mannen met brede voeten? Kies voor schoenen die passen bij de breedte en lengte van je voet. Dat is beter voor je voeten. Je zult merken dat je dan geen voetklachten krijgt als je langere afstanden gaat lopen. En dat is een groot voordeel, vind je niet?

Houd je van wandelen? Dat gaat het best op goede en lekker zittende schoenen. Kies voor speciale wandelschoenen voor brede voeten. Waar moet je op letten bij het kopen van een goed passende schoen?

  • Lengtemaat
  • Breedtemaat
  • Contrefort (hakstuk)

Als je schoenen kiest die op deze drie punten passend zijn, dan kun je ook als je brede voeten hebt, lange afstanden lopen zonder pijn of andere klachten.

Lengtemaat van een schoen

Als je schoenen gaat kopen, kies je als eerste de juiste maat. Dat is de schoenmaat zoals wij die kennen. Die begint bij maat 35 en gaat tot maat 48. Deze maat is de lengtemaat van een schoen. Hoe meet je deze lengtemaat? Dat kun je zelf doen of je laat het doen in de schoenenwinkel.

Meet zelf je voet door een vel papier op de grond te leggen, bijvoorbeeld tegen de muur. Ga vervolgens op het papier staan met je hakken tegen de muur. Zorg dat je rechtop staat. Zet vervolgens een streepje op de plek waar je voet het langst is (je teen) en meet daarna de afstand op het papier in centimeters. Dat is je lengtemaat. Dit kun je natuurlijk ook laten doen in een schoenenwinkel waar ze je voet eenvoudig met behulp van een apparaat kunnen opmeten.

De maat in centimeters komt overeen met Nederlandse schoenmaten. Schoenmaat 38 gebruiken we bijvoorbeeld voor de lengtemaat 24,3 centimeter.

Contrefort

Een contrefort is een ander woord voor het hak- of hielstuk van de schoen. Dit onderdeel van je schoenen zorgt voor versteviging achter de hiel. Hoe steviger het contrefort, hoe kleiner de kans op verzwikkingen van je enkel. Als je brede voeten hebt, moet het contrefort goed om de hiel sluiten. Maar je moet nog wel voldoende ruimte hebben om je vrij te kunnen bewegen. Zit het te strak? Dan is deze schoen niet passend voor jouw brede voet.

Breedtemaat schoenen

Zeker voor mensen met brede voeten, is de juiste breedtemaat van de schoen doorslaggevend voor het wel of niet kopen van een schoen. Je kunt een schoen nog zo leuk vinden, als je een brede voet hebt in een schoen met een te smalle breedtemaat, dan is dat niet in het voordeel van je voeten. Uiteindelijk krijg je, hoe meer je loopt, steeds meer last van voetklachten.

Te smalle schoenen kunnen pijn, likdoorns, eeltvorming, blaren, hallux valgus (scheefgroei grote teen) of ingegroeide teennagels veroorzaken. Is het kopen van een schoenmaat groter de oplossing? Nee zeker niet, dit is een veelgemaakte fout. Wat wel helpt, is het kiezen van de juiste breedtemaat.

Wat is de breedtemaat van je schoen? Net als bij het bepalen van de lengtemaat van je schoen kun je zelf de breedte meten, maar je kunt de breedte van je voeten ook laten bepalen door het meetapparaat in de schoenenwinkel. Meet je zelf je voet? Ga rechtop staan en doe een meetlint om het meest brede deel van je voet. Noteer het aantal centimeters en kijk in de tabel voor breedtematen. In Nederland gebruiken we de volgende breedtematen: F, G, G+, H, J, K. Is de omvang van je voet bijvoorbeeld 24 centimeter en heb je lengtemaat 42? Dan is de breedtemaat van jouw voet F.

Hier vind je een tabel met breedtematen voor schoenen. Op deze pagina lees je ook hoe je dit het beste kunt meten.

Wil je de best passende schoen kopen voor jouw brede voet? Dan moet je zowel de lengtemaat en de breedtemaat weten. Dat maakt het vinden van de goede schoen een stuk makkelijker. Jij hoeft je dan alleen nog maar te richten op het juiste model en de kleur van de schoen.

Veelgemaakte fouten bij brede voeten

  • Te grote schoenen kopen
  • Schoenen kopen met de verwachting dat ze uitlopen
  • Pijnlijke voeten voor lief nemen

Op deze pagina hebben we het verschil tussen de lengtemaat en de breedtemaat van schoenen beschreven. Daaruit kun je de conclusie trekken dat het geen goede oplossing is om gewoon ‘een maatje groter’ in lengtemaat te kopen als je last hebt van brede voeten. Dit lost het probleem niet op! Het veroorzaakt zelfs andere voetklachten zoals blaren.

Ook schoenen kopen met de verwachting dat je ze uitloopt is niet zo verstandig. Het materiaal moet wel heel soepel zijn wil het zo’n verschil maken dat je te smalle schoenen ineens wel lekker zitten. En neem die pijnlijke voeten ook niet voor lief. Op de lange termijn kan dit veel vervelende voetklachten veroorzaken en daar zit je toch niet op te wachten?

Schoenen voor brede voeten

Waar moet je op letten als je schoenen gaat kopen voor brede voeten? Het kan voor heren soms een uitdaging zijn om leuke en goed zittende schoenen te kopen voor brede voeten. Voor vrouwen is dat nog lastiger, als ze damesschoenen met een hak zoeken. Maar welk model schoen je ook zoekt, zorg dat je de juiste lengtemaat en breedtemaat weet voor jouw voeten.

Niet elke schoenenwinkel heeft schoenen die zowel een lengte- als breedtemaat hebben. De lengtemaat (de schoenmaat) zoals wij die gebruiken, is de maat die iedereen weet en heeft een standaard breedtemaat. Deze wordt meestal niet specifiek vermeld. Niet ieder merk heeft schoenen met verschillende breedtematen. Welke merken verkopen schoenen voor brede voeten? Merken als Durea, Birkenstock, Solidus en Wolky hebben vaak breedtematen. Heb je brede voeten? Dan zijn schoenen van deze merken ideaal voor jou. Bijvoorbeeld Wolky heeft een uitgebreide collectie aan wijde/brede schoenen voor dames. Deze schoenen hebben meer ruimte op de wreef dan normale modellen. Zoek je brede wandelschoenen voor brede voeten? Dan is een schoenmerk zoals Meindl aan te raden.

Hippe brede schoenen

Soms kan het nog best een uitdaging zijn om hippe leuke schoenen te kopen als je brede voeten hebt. Gelukkig is er steeds meer keuze en kun je ook met brede voeten mooie, hippe schoenen kopen. De verschillende merken, die we hierboven noemden, hebben allemaal een eigen uitstraling en stijl; het ene merk is wat sportiever of hipper dan het ander. De keus is aan jou!

Kun je dé schoen niet vinden voor jouw brede voet? Misschien lukt het online wel, omdat het aanbod veel groter is. Soms moet je wat langer zoeken, maar voor elke vrouw en elke man zijn leuke brede schoenen te vinden.

Het Nederlandse schoenenmerk Wolky heeft een speciale collectie met extra brede schoenen dames. Deze schoenen hebben net dat beetje extra ruimte bij de voorvoet, zodat jouw voet er goed in past. Opvallend is het niet, comfortabel is het wel. Bekijk de website en misschien vind je wel jouw favoriete nieuwe paar!

Veel mensen hebben ‘last’ van brede voeten

Heb je het gevoel dat je de enige bent die ‘last’ heeft van brede voeten? We kunnen je geruststellen: echt, je bent absoluut niet de enige. Brede voeten worden soms als ‘moeilijke voeten’ bestempeld. In vergelijking met vroeger is dat nu gelukkig veel minder aan de orde, omdat er veel meer keuze is. Maar het kan nog steeds wel wat moeilijker zijn.

Wil je bijvoorbeeld een schoen met een hak, maar heb je brede voeten? Dan vallen sommige modellen helaas af, omdat ze niet geschikt zijn voor vrouwen met brede voeten. Maar gelukkig zijn er merken die ook in hun hakkencollectie meerdere breedtematen hebben. Hierdoor is het dragen van hakken ook voor vrouwen met een brede voet geen utopie meer. En het fijne is, ze zien er niet alleen mooi of classy uit, ze zitten ook nog lekker. Dit komt doordat de schoen past bij de breedte van je voet. Zeg maar adios tegen afgeknelde voeten.

Tips voor mensen met brede voeten

Als je rekening houdt met onze tips, die we hierboven noemden, dan gaat het vast lukken om ook, of zelfs, voor jouw brede voet, een leuke hippe schoen te vinden. Waar je ook nog op kunt letten is dat schoenen met veters prettig zijn als je voeten wat breder zijn. Dankzij de veter kun je namelijk zelf bepalen hoe strak de schoen om je voet zit. Dat gaat lastiger wanneer je schoen een ritssluiting heeft.

Ook kan het materiaal van de schoen eraan bijdragen dat hij lekkerder en comfortabeler zit. Soepel leer vormt zich naar je voet, dat geldt zeker als je een schoen voor een brede voet zoekt.

Shop wijde schoenen voor brede voeten hier.

Lees meer over Brede voeten:

Hippe schoenen voor brede voeten

Hippe schoenen voor brede voeten

Lees meer
Western laarzen brede voet

De voordelen van het kiezen voor waterdichte brede wandelschoenen in de herfst

Lees meer
Brede voeten schoen

Is de nieuwste mode uitgesloten als je last hebt van brede voeten?

Lees meer
Voetbalschoen brede voet

Zo kies je de beste voetbalschoen voor een brede voet

Lees meer
De juiste Laarzen bij Brede voeten voor Binnen

De juiste Laarzen bij Brede voeten voor Binnen

Lees meer
De juiste pumps bij brede voeten voor winkelen

De juiste pumps bij brede voeten voor winkelen

Lees meer
De juiste Klompen bij Brede voeten voor Zorg

De juiste Klompen bij Brede voeten voor Zorg

Lees meer
De juiste Laarzen bij Brede voeten voor Buiten

De juiste Laarzen bij Brede voeten voor Buiten

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!