Voetklachten

Welke voetklachten komen veel voor?

Ze zijn er in allerlei soorten en gradaties en komen ontzettend vaak voor: voetklachten. Van sporadische klachten na een avondje stappen tot aanhoudende klachten als hielspoor of hallux valgus. De oorzaken voor deze klachten zijn vaak verkeerde schoenen, ouderdom of overbelasting. Met goede schoenen en oefeningen zijn al veel voetklachten te voorkomen. Soms zijn voetklachten het gevolg van een voetafwijking. Ook hier kan goed schoeisel een boel verlichting brengen.

Hieronder kun je doorklikken naar een specifieke voetklacht, maar verderop de pagina vind je meer informatie over voetklachten die veel voorkomen, hoe ze ontstaan en hoe je voetklachten kunt herkennen.

Advertentie

Voetklachten advertentie

Wat zijn de meest voorkomende voetklachten?

De meeste mensen kennen wel het gevoel van pijnlijke of vermoeide voeten. Vaak zijn de klachten van korte duur, zoals blaren na een avond op hoge pumps of vermoeide voeten na een dag winkelen. Maar er zijn ook klachten die langere tijd aanhouden. Voetklachten die vaak voorkomen zijn bijvoorbeeld hallux valgus, hielspoor en doorgezakte voeten. Andere veel voorkomende klachten zijn platvoeten of juist holvoeten, waarbij pijn ontstaat door een te hoge wreef. Mensen met reuma, artrose en diabetes kunnen extra gevoelig zijn voor pijnlijke voeten.

Voetklacht: Hallux valgus

Een voetklacht die vaak voorkomt, is hallux valgus. Dit is een vergroeiing van de grote teen. De grote teen groeit in de richting van de andere tenen en zo ontstaat er een knobbel aan de buitenkant van de voet. Dit kan pijn gaan doen wanneer je schoenen aanhebt. Meer over hallux valgus en de behandeling ervan lees je in de blog over hallux valgus.

Voetklacht: Hielspoor

Over hielspoor bestaan flink wat misverstanden. Een hielspoor is namelijk niet meer dan een haakje of botvormig uitsteeksel aan het hielbeen. Veel mensen hebben zo’n haakje aan het hielbeen, maar het zorgt bij weinig mensen voor klachten. Feitelijk is het dus niet de hielspoor die klachten geeft, maar een geïrriteerde of ontstoken peesplaat. Deze ontsteking zorgt vaak voor een pijnlijk gevoel aan de onderkant van de hiel. Deze pijn is het sterkst als je in de ochtend uit bed stapt, of wanneer je opstaat na een lange periode van zitten.

In de volksmond spreekt men bij dit type klachten vaak over hielspoor, maar de officiële benaming van de klacht is fasciitis plantaris. In dit artikel lees je meer over zelfhulp bij hielspoor. 

Voetklacht: Doorgezakte voeten

We spreken van doorgezakte voeten, wanneer de natuurlijke voetboog in het midden van de voet inzakt en de voetzolen (bijna) volledig op de grond staan. Mensen die veel op de been zijn voor hun werk, lopen extra kans op doorgezakte voeten. Ook kunnen doorgezakte voeten met de jaren ontstaan. Bij het ouder worden, worden pezen en spieren slapper en zo zakt langzaam de voetboog door. Bij doorgezakte voeten is het belangrijk om goede schoenen te dragen, die de natuurlijke boog in jouw voeten weer terugbrengen. Op deze pagina van Wolky vind je goede schoenen voor doorgezakte voeten. Ook krijg je tips voor goed schoeisel voor doorgezakte voeten.

Zijn alle voetklachten pijnlijk?

Niet alle voetklachten zijn pijnlijk. Het hebben van brede of smalle voeten wordt ook als voetklacht ervaren, maar doet gelukkig geen pijn. Hier ligt het probleem eerder bij het vinden van geschikte (en leuke!) schoenen.

Voetklacht: brede voeten

Niet pijnlijk, maar wel lastig. Zo zullen veel mensen met brede voeten hun voettype omschrijven. En het kan inderdaad best een klus zijn om geschikte schoenen te vinden voor brede voeten. Veel schoenenmerken ontwerpen alleen voor de ‘standaard’ breedtemaat, waardoor schoenen vaak te krap zitten. Toch zijn er genoeg leuke schoenen te vinden in jouw breedtemaat. Lees meer over geschikte schoenen voor brede voeten en hoe je jouw breedtemaat voor schoenen opmeet in dit artikel.

Voetklacht: Platvoeten

In tegenstelling tot doorgezakte voeten, die in de loop van de jaren kunnen ontstaan, zijn platvoeten een aangeboren voettype. Bij platvoeten staat de voetzool (bijna) volledig op de grond en is er nauwelijks sprake van een voetboog. Platvoeten hoeven geen klachten op te leveren. Zeker wanneer de voeten links en rechts hetzelfde zijn, kan je pijnloos met platvoeten door het leven gaan. Toch kunnen er ook klachten ontstaan bij platvoeten. Bijvoorbeeld wanneer de voetstand van de linker- en rechtervoet verschilt. Ook kan de binnenzijde van de voet of enkel pijn gaan doen als gevolg van platvoeten. In dit blog van het schoenenmerk Wolky krijg je meer informatie over de vraag: Heb ik steunzolen nodig?

Voetklacht: Holvoeten

Net als platvoeten, zijn holvoeten een voettype. Dit type voeten heeft een hoge wreef en wanneer de voet op de grond staat, zie je een holte onderaan de voet. Door de hoge wreef, kan je met holvoeten snel last krijgen van knellende schoenen. Kies bij holvoeten daarom voor schoenen die goed passen en je voeten voldoende ruimte geven. Het kan handig zijn om voor schoenen te kiezen, die je kunt verstellen naar de vorm van jouw voet. Veterschoenen, bandschoenen of schoenen van elastisch materiaal zijn daarbij een goede keuze. Lees meer over holvoeten.

Voetklachten herkennen aan pijn in je voet of voeten

Pijn in je voeten kan zich op verschillende manieren manifesteren. Als je basiskennis hebt van veel voorkomende voetklachten en de bijbehorende symptomen, kan dat helpen om de oorzaak van je probleem te achterhalen.

Zo kan pijn aan de zijkant van de voet een teken zijn van doorgezakte voeten (interne link). Pijn aan de hiel kan duiden op hielspoor en pijn aan de grote teen kan het gevolg zijn van hallux valgus. Klachten als blaren, eelt en vermoeide voeten kunnen ook betekenen dat je te krappe of juist te brede schoenen draagt.

Bij aanhoudende voetklachten kan je contact opnemen met een voetspecialist of register podoloog. Deze kan met jou kijken naar de oorzaak en de oplossing voor jouw voetprobleem.

Hoe ontstaan voetklachten?

Voetklachten kunnen diverse oorzaken hebben. Het dragen van slechte schoenen is één van de meest voorkomende én meest voor de hand liggende redenen voor voetklachten. Maar ook ouderdom en overbelasting kunnen zorgen voor pijnlijke voeten. Ook kan een voetafwijking de aanleiding zijn van voetklachten.

Voetklachten door slechte schoenen

Goede schoenen kunnen een wereld van verschil maken bij het voorkomen of verminderen van voetklachten. Veel klachten worden namelijk veroorzaakt door slechte of slecht passende schoenen. Kies dus de juiste schoenen voor jouw voeten en voor het doel waarvoor je de schoenen gaat gebruiken. Als je wel wat hulp kan gebruiken bij het kiezen van de goede schoenen, dan is dit artikel (interne link) nuttig voor jou. Je vindt er informatie over hoe je de juiste (breedte)maat bepaalt, welk materiaal je hebt best kan kiezen en waar je nog meer op moet letten tijdens het kopen van nieuwe schoenen.

Ouderdom kan zorgen voor voetklachten

Het is geen leuke boodschap, maar ouderdom kan zorgen voor een grotere kans op voetklachten. Naarmate je ouder wordt, neemt de kracht in de spieren en pezen af, waardoor je voeten kunnen doorzakken of sneller overbelast zijn. Het is goed om te weten dat je hier zelf best wat invloed op kan uitoefenen. Door je voeten te trainen, bijvoorbeeld. Ook hier kunnen goede schoenen een uitkomst zijn. Steunzolen zijn ook een optie, om je voeten extra te ondersteunen en de houding te verbeteren.

Voetklachten door overbelasting

Ook overbelasting kan een reden zijn voor pijnlijke voeten. Mensen die veel staan, lopen of sporten kunnen pijnlijke voeten krijgen. Zeker als je plotseling veel meer bent gaan bewegen, ligt overbelasting op de loer. Blijf niet met een overbelaste voet doorlopen, maar neem voldoende rust en ga op zoek naar de oorzaak van jouw klacht.

Voetafwijking kan zorgen voor klachten

In sommige gevallen kan een voetafwijking de aanleiding zijn voor voetklachten. Voetafwijkingen kunnen ontstaan bij de geboorte, maar kunnen ook later in het leven optreden. Voetafwijkingen als hallux valgus, hielspoor, doorgezakte voeten of hamertenen kunnen voor vervelende situaties zorgen. Het is niet nodig om te blijven rondlopen met dit ongemak. Ga op zoek naar geschikte schoenen en schakel hierbij eventueel de hulp in van een voetspecialist.

Wat kun je doen aan je voetklachten?

Dit verschilt natuurlijk heel erg per klacht. Heb je last van doorgezakte voeten? Dan helpt het niet om schoenen voor hallux valgus te gaan dragen. Toch is er één overkoepelend advies dat eigenlijk altijd goed is om te doen, ook als je (nog) geen voetklachten hebt! En dat is natuurlijk: goede, passende schoenen dragen! Goede schoenen verschillen ook weer per voetklacht. Gelukkig bestaan er merken die voor eigenlijk elke voet wel wat wils hebben. Neem het merk Wolky. Met een uitgebreide collectie aan specials, heeft het merk schoenen voor diabetes voeten, voor doorgezakte voeten, voor hallux valgus voeten, en noem maar op… Op de website van Wolky vind je meer informatie over de verschillende soorten schoenen. Zie je door de bomen het bos niet meer? De klantenservice van Wolky kan je verder helpen, zij weten alles over goed schoeisel!

Lees meer over Voetklachten:

scheenbeen

Pijn aan scheenbeen

Lees meer
Tarsaal tunnel syndroom

Tarsaal tunnel syndroom

Lees meer
hamertenen

Hamertenen corrigeren: wat zijn de opties?

Lees meer
Reuma voeten

Brandende voeten bij reuma

Lees meer
Voetklachten overgewicht

Voetklachten door overgewicht. Wat kan helpen?

Lees meer
Werkschoenen zorg

Werk je in de zorg? Zo voorkom je voetklachten!

Lees meer
Voetklachten door overgewicht

2 voetklachten die kunnen ontstaan door overgewicht

Lees meer
Doorgezakte voeten in de herfst

Hoe je rugklachten door voetklachten kan krijgen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!