Terug
Terug

2 voetklachten die kunnen ontstaan door overgewicht

Kamp je met overgewicht en heb je ook weleens last van jouw voeten? Het zou zomaar kunnen dat deze twee klachten met elkaar te maken hebben. In deze blog gaan we dieper in op doorgezakte voeten en hielspoor en de relatie met overgewicht.

Voetklachten door overgewicht: hoe zit dat?

Als je voeten veel gewicht moeten dragen, heeft dat nogal wat effect op jouw voeten. Hoe meer gewicht je voeten moeten dragen, hoe meer ze worden belast. Dit kan op termijn voetklachten opleveren. Naast voetklachten kunnen er ook andere klachten ontstaan doordat er veel gewicht op je voeten leunt. Knie- en rugklachten zijn hier veelvoorkomende voorbeelden van.

 

Voetklachten door overgewicht

Doorgezakte voeten door overgewicht

Bij doorgezakte voeten rust de voetzool (bijna) volledig op de grond en is een voetboog nauwelijks meer aanwezig. Doorgezakte voeten zijn trouwens iets anders dan platvoeten: platvoeten zijn een voettype, terwijl doorgezakte voeten in de loop van de tijd ontstaan. Overgewicht kan hierbij een rol spelen. Als je voeten meer gewicht moeten dragen, is het risico op het inzakken van de voetboog groter.

Vermoeide voeten zijn één van de klachten die kunnen ontstaan bij doorgezakte voeten. Ook gaan je voeten bij doorgezakte voeten vaak naar binnen staan, wat ook problemen ergens anders in het lichaam op kan leveren, zoals pijn aan de (onder)rug, knieën en bekken. Helaas zijn doorgezakte voeten nauwelijks meer te herstellen, maar gelukkig zijn er met goede schoenen heel veel problemen te voorkomen.

Goede schoenen voor doorgezakte voeten

De natuurlijke voetboog ontbreekt bij doorgezakte voeten. Daardoor komt de voetzool volledig op de grond te staan en kantelen de voeten naar binnen. Daarom is het belangrijk om schoenen te dragen die de natuurlijke voetboog imiteren. Schoenen met een goed voorgevormd voetbed, zijn daarom zeer geschikt voor mensen met doorgezakte voeten. Let er hierbij op dat het voetbed een bolling heeft op de plek waar jouw voetboog zou moeten zitten. Je zou ook kunnen kiezen voor steunzolen als je last hebt van doorgezakte voeten. Hiervoor kan je terecht bij een podotherapeut of voetenspecialist.

Hielspoor door overgewicht

Een andere veelvoorkomende voetklacht bij overgewicht is hielspoor, ofwel fasciitis plantaris. Dit is een ontsteking aan de peesplaat en geeft een pijnlijk, branderig gevoel ter hoogte van de hiel. Wat overgewicht hiermee te maken heeft? Nou, overbelasting van de voet is de nummer één aanleiding voor hielspoor. En laat dat nou precies zijn wat er gebeurt als jouw voet veel gewicht moet tillen.

Hielspoor herken je aan pijn ter hoogte van de hiel. Deze pijn kan op verschillende plekken in de hiel gelokaliseerd zijn, afhankelijk van de plek van de ontsteking of irritatie. De pijn is meestal het ergst wanneer je net wakker wordt of opstaat na een lange periode van rust. Hielspoor kan je genezen door je voeten voldoende rust te geven en door schoenen met voldoende demping te dragen.

Fijne schoenen bij hielspoor

Goede schoenen om hielspoor te voorkomen of de pijn te verzachten, zijn schoenen met voldoende demping. Zo hoeven jouw hielen niet alle klappen van het lopen op te vangen, maar doen jouw schoenen dat voor je. Wat dacht je bijvoorbeeld van schoenen met lekkere dikke rubber zolen? Die zitten super comfortabel, alsof je kussentjes onder je hakken aanbrengt. Heel fijn om de klachten van hielspoor te verlichten.

Advies over schoenen voor mensen met overgewicht

Dan nog een laatste advies als je last hebt van overgewicht: zorg dat je goede, stevige schoenen draagt die jou voldoende ondersteuning bieden. Dit kan helpen om bovenstaande klachten te voorkomen en draagt ook bij aan een juiste lichaamshouding. Denk hierbij aan comfort schoenen met een ondersteunend voetbed en een stevige hiel. Wil je meer weten over het kiezen van de juiste schoenen? Lees dan dit blog over goede schoenen om je op weg te helpen.

Was dit artikel behulpzaam?

2
0

Meer onderwerpen:

Tintelende voeten

Tintelende voeten

Lees meer
Krakende schoenen

Krakende schoenen

Lees meer
Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!