Terug
Terug

Hallux valgus spalk

Een veelvoorkomende aandoening waar veel mensen mee te maken krijgen is hallux valgus, een aandoening waarbij de grote teen naar buiten buigt en een pijnlijke en ongemakkelijke knobbel vormt aan de basis van de teen. Gelukkig kan het gebruik van een hallux valgus spalk een effectieve manier zijn om verlichting te bieden en de progressie van de aandoening te vertragen. In deze blog zullen we dieper ingaan op hallux valgus spalken, hoe ze werken, de verschillende soorten en hoe je ze kunt dragen voor maximale voordelen.

Hallux valgus spalk

Hoe werkt een hallux valgus spalk?

Een hallux valgus spalk is ontworpen om de grote teen in een meer rechte positie te houden en de scheefstand geleidelijk te corrigeren. Door de druk op de knobbel aan de zijkant van de voet te verminderen, kan de spalk pijn verminderen en de mobiliteit verbeteren. De spalk werkt door zachte maar aanhoudende druk uit te oefenen op de grote teen, waardoor deze geleidelijk naar zijn natuurlijke positie wordt teruggebracht.

Eerst meer weten over hallux valgus? Lees hier alles wat je moet weten over hallux valgus.

Verschil tussen dagspalken en nachtspalken

Er zijn twee hoofdtypen hallux valgus spalken: dag- en nachtspalken. Een dagspalk is ontworpen om overdag te dragen en biedt ondersteuning en correctie tijdens het lopen en staan. Dagspalken zijn meestal licht van gewicht en dun, zodat ze comfortabel in schoenen gedragen kunnen worden. Aan de andere kant zijn nachtspalken ontworpen om ’s nachts te dragen tijdens het slapen. Deze spalken zijn vaak wat steviger en bieden meer immobilisatie om de teen gedurende langere periodes in een rechte positie te houden.

Kun je een hallux valgus spalk in een schoen dragen?

Ja, veel hallux valgus spalken zijn ontworpen om comfortabel in schoenen te passen. Dagspalken zijn meestal dun en flexibel genoeg om in de meeste schoenen gedragen te worden zonder ongemak of beperking van de mobiliteit. Sommige mensen geven er echter de voorkeur aan om een iets ruimere schoen te dragen om extra ruimte te bieden voor de spalk. Nachtspalken zijn meestal groter en stijver, dus ze zijn misschien niet geschikt om in schoenen te dragen. Nog beter dan een spalk? Schoenen speciaal gemaakt voor hallux valgus met een uitsparing aan de binnenkant van de schoen precies op de plek van jouw hallux valgus. Nog beter, als je die uitsparing dan weer niet aan de buitenkant van de schoen ziet. Te mooi om waar te zijn? Helemaal niet! Het Nederlandse schoenenmerk Wolky heeft een speciale collectie aan hallux valgus schoenen. Gemaakt op de perfecte leest voor mensen met hallux valgus. Neem snel een kijkje!

Verschillende soorten hallux valgus spalken

Er zijn verschillende typen hallux valgus spalken beschikbaar, elk met hun eigen ontwerp en functies. Enkele veelvoorkomende typen zijn:

  1. Siliconen teenorthese: Dit type spalk is gemaakt van zachte siliconen en past comfortabel over de grote teen. Het biedt lichte correctie en kan gemakkelijk in schoenen gedragen worden.
  2. Bunion corrector: Deze spalken hebben een stijvere constructie en bieden meer ondersteuning en correctie voor ernstige hallux valgus. Ze zijn meestal ontworpen om ’s nachts te dragen.
  3. Hallux valgus nachtspalk: Dit zijn stevigere spalken die ’s nachts worden gedragen en zorgen voor maximale immobilisatie en correctie terwijl je slaapt.
  4. Gel teen scheider: Dit zijn kleine kussentjes die tussen de tenen worden geplaatst om de druk op de knobbel te verminderen en de tenen uit elkaar te houden.

Wordt de scheve stand van de teen gecorrigeerd?

Het doel van een hallux valgus spalk is om de scheve stand van de grote teen geleidelijk te corrigeren door constante, maar zachte druk uit te oefenen. Terwijl sommige mensen significante verbetering zien in de stand van hun teen na het dragen van een spalk gedurende een langere periode, is het belangrijk op te merken dat de mate van correctie kan variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en individuele factoren. Meer lezen over scheve voeten door hallux valgus.

Was dit artikel behulpzaam?

2
0

Meer onderwerpen:

Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer
Vermoeide voeten

Vermoeide voeten

Lees meer
Schoenmaat opmeten

Schoenmaat meten

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!