Terug
Terug

Scheve voet door hallux valgus: op zoek naar een oplossing voor ongemak

Als je last heb van scheve voeten door hallux valgus, kan dat voor vervelende voetklachten zorgen. Doordat je grote teen langzaamaan steeds wat schever gaat staan, kan het moeilijk zijn om passende schoenen te vinden. En dat heeft gevolgen voor je voeten. Het kan zorgen voor voetkramp of vervelende druk- of schuurplekken door te krappe schoenen. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen te vinden voor deze ongemakken. Van aangepaste hallux valgus schoenen tot een operatie – al is dat laatste vaak niet nodig met de juiste voorzorgsmaatregelen. In dit artikel lees je oplossingen voor jouw hallux valgus klachten, zodat je weer met blije voeten door het leven kunt gaan.

Hallux valgus schoenen

Wat is hallux valgus?

Voor we ingaan op de oplossingen tegen hallux valgus-klachten, eerst kort wat over de aandoening zelf. Want wat is hallux valgus eigenlijk en hoe krijg je het? Bij hallux valgus gaat de grote teen langzaam scheef groeien, in de richting van je andere tenen. Daardoor ontstaat er een kenmerkende knobbel (of bunion) aan de buitenkant van je grote teen. Deze knobbel zorgt ervoor dat schoenen te strak kunnen zitten ter hoogte van de tenen, wat tot voetklachten kan leiden. Hoe hallux valgus precies ontstaat, daar is de wetenschap nog niet over uit. Erfelijkheid lijkt een rol te spelen, en de aandoening komt aanzienlijk vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Dit zou kunnen komen doordat vrouwen vaker te krappe schoenen dragen, zoals pumps. In landen waar mensen veel op slippers of blote voeten komen, komt hallux valgus namelijk nauwelijks voor.

Wat zijn de symptomen van hallux valgus?

Het meest opvallende symptoom van hallux valgus is de zichtbare bult aan de buitenkant van de grote teen. Hallux valgus is een progressieve aandoening, dus de scheefstand van de teen wordt in de loop der jaren groter. Dit wil overigens niet zeggen dat je per se last hoeft te hebben van hallux valgus. Er zijn veel mensen die de aandoening hebben, maar geen klachten ervaren. Toch kan de knobbel pijnlijk zijn vooral wanneer er druk op wordt uitgeoefend. Dat kan bijvoorbeeld komen door te krappe schoenen. Hierdoor kunnen ook eelt en likdoorns ontstaan, die het ongemak verder vergroten.
Bij een flinke scheefstand van de grote teen, kunnen ook de kleinere tenen in het geding komen. Ze worden dan door de grote teen opzij geduwd, waardoor ook deze tenen scheef of over elkaar heen gaan staan. In dit soort gevallen is het belangrijk om de hulp in te schakelen van een voetspecialist.

Oplossingen voor het ongemak van hallux valgus: ga voor betere schoenen

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen mogelijk om het ongemak van hallux valgus te verminderen en weer met vrolijke voeten door het leven te gaan. De gemakkelijkste oplossing is het dragen van schoenen die beter geschikt zijn voor jouw voettype. Hierin is van alles mogelijk. In de zomer kun je proberen vooral open schoenen te dragen, zoals teenslippers of sandalen. Deze houden je grote teen lekker vrij, waardoor je geen last hebt van knellende schoenen. Ook kan je speciale hallux valgus schoenen aanschaffen. Dit zijn schoenen die een wat bredere aanzet hebben ter hoogte van de tenen. Dat is heel fijn voor de knobbel van je grote teen – die krijgt zo namelijk lekker de ruimte.

Oplossingen voor het ongemak van hallux valgus: gebruik een spalkje

Een andere manier om hallux valgus klachten te verminderen, is het gebruiken van een spalkje dat de grote teen in een rechtere positie houdt. Er zijn verschillende spalkjes en protheses op de markt, die je gewoon in je schoenen kunt dragen. Zo’n spalkje gaat de scheefgroei van de teen niet verder tegen, maar houdt de teen wel op de juiste plek tijdens het lopen. Dit vermindert de druk van de bunion tegen de schoenrand en zorgt dat er minder schuur- en drukplekken ontstaan.

Oplossingen voor het ongemak van hallux valgus: een operatie

Helpen geen van de bovenstaande oplossingen, of is de scheefstand van de grote teen dusdanig dat ook je andere tenen in het gedring komen? Dan is een hallux valgus operatie nog een optie. Hierbij worden de tenen operatief weer in de juiste positie gebracht. Omdat herstel van een hallux valgus operatie erg lang duurt, heeft deze optie echter niet de voorkeur. Als het lukt om op een niet-operatieve wijze van de voetklachten af te komen, is dat ten zeerste aan te bevelen.

Was dit artikel behulpzaam?

3
0

Meer onderwerpen:

Hielspoor inlegzolen

Inlegzooltjes hielspoor: onderdeel van de behandeling

Lees meer
holle voet

Holle voet klachten

Lees meer

Zelfhulp bij hielspoor

Lees meer
Steunzolen

Podotherapeutische zolen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!