Hielspoor

Hielspoor schoenen: voor een snel herstel

Hielspoor, fasciitis plantaris, is een irritatie of ontsteking van de pees onder de voet. Op deze pagina geven we meer informatie over deze veelvoorkomende voetaandoening, die ontstaat door overbelasting van de voet. Wat is het precies, hoe ontstaat het en wat is de oplossing tegen hielspoor? We geven je de antwoorden en ook een aantal tips voor hielspoor schoenen.

Advertentie

Hielspoor schoenen
Hielspoor sandalen

Sandalen hielspoor

Lees meer
Hielspoor slippers

Slippers hielspoor

Lees meer

Wat is hielspoor en hoe ontstaat het?

Je hebt hielspoor: wat is hielspoor en hoe ontstaat het? Hielspoor is een irritatie of ontsteking van de pees onder je voet. Fasciitis plantaris kan ontstaan door verschillende oorzaken. Overbelasting van de voet is de meest bekende oorzaak van hielspoor, maar niet de enige. Ook het dragen van verkeerde schoenen, het hebben van een verkeerde houding en ook overgewicht kunnen hielspoor veroorzaken. Ook een combinatie van deze factoren is mogelijk.

De pijn die hielspoor veroorzaakt ontstaat geleidelijk, maar hoe langer je ermee rondloopt hoe erger de pijn. Er treedt namelijk verkalking op aan het hielbeen waardoor de voetzoolpees gaat ontsteken.

Kun je hielspoor voorkomen door het dragen van de juiste schoenen?

Hielspoor kun je voorkomen door het dragen van de juiste schoenen, die passen bij jouw type voet. Draag je verkeerde schoenen zonder schokdemping of correcte drukverdeling? Dan kan hielspoor ontstaan. Lopen op verkeerde schoenen kan een verkeerde stand van de voeten veroorzaken, met pijnlijk hielspoor als gevolg. Voorkomen is beter dan genezen, dus gun jezelf de juiste schoenen en voorkom deze aandoening.

Maar, het dragen van verkeerde schoenen zonder ondersteuning is niet de enige oorzaak. Zoals we hierboven al noemden kunnen ook het hebben van een verkeerde houding en overgewicht oorzaken zijn.

Gaat hielspoor vanzelf over?

Hielspoor komt vaak voor en gaat vaak vanzelf over. De ergste pijn van hielspoor verdwijnt meestal binnen een paar maanden. Je hoeft dus niet direct op zoek te gaan naar een andere oplossing dan rust nemen, want hielspoor gaat vaak na een paar maanden vanzelf over. Wanneer de klachten erg lang aanhouden en het niet vanzelf over gaat, dan kan het verstandig zijn om een specialist te bezoeken. Die kan bekijken of de klachten inderdaad door hielspoor komen.

Ons advies om te zorgen dat hielspoor (snel) over gaat? Rust nemen en draag goede, comfortabel zittende schoenen. Dus over de vraag: “Moet je rusten als je hielspoor hebt?”, kunnen we kort zijn. Je moet natuurlijk niets, maar we adviseren je om rust te nemen zodat je zo kort mogelijk last hebt van hielspoor klachten.

Tips voor snelle vermindering van pijn bij hielspoor

Wat helpt als je hielspoor hebt? We hebben een aantal tips voor je die snel helpen en vermindering van je pijnklachten geven:

  • Wrijf met ijsblokjes over je voeten om de pijn te verzachten
  • Doe een paar keer per dag rekoefeningen, zodat je je voet- en kuitspieren versterkt
  • Draag goede zooltjes in je schoenen

Welke schoenen zijn goed in het geval van hielspoor?

Wat zijn goede schoenen bij hielspoor? Je moet op een aantal dingen letten als je hielspoor hebt of wilt voorkomen.

  • De pasvorm moet aansluiten op jouw voet en de schoen moet goede steun geven, zodat de voet en enkel goed en stevig omsloten zijn
  • Een goed voetbed is een must bij schoenen tegen hielspoor. Hoe beter het voetbed, hoe beter de ondersteuning en hoe beter je looppatroon is
  • Demping onder de hiel biedt verzachting bij het neerkomen van de hiel
  • Een hakverhoging tot ongeveer een centimeter zorgt voor een lagere spanning op de achillespees en peesplaat waardoor hielspoor minder kans krijgt te ontstaan. Deze verhoging kun je maken door bijvoorbeeld siliconen hielkussens te dragen
  • Als laatste aandachtspunt voor het kopen hielspoor schoenen is de flexibiliteit van de zool. Je moet je schoen, en dus je voet, goed kunnen afwikkelen. Een te zware starre schoen is geen goede optie.

Magda deelt haar ervaring met hielspoor

“Het duurde driekwartjaar voordat ik mijn voet met hielspoor weer enigszins kon belasten. Toch bleef het een zwakke plek. Het voordeel is dat ik nu precies weet wat te doen als ik maar weer iets voel. Vooral lang staan bleek een enorme valkuil. Inmiddels ben ik een klein jaar verder sinds mijn laatste behandeling. Met goede schoenen én zooltjes (dat blijft) gaat het goed. Voor een avondje uit pak ik zo nu en dan ook rustig een pump of laars met hoge hak. Ik leg wel altijd goede sneakers in de auto zodat ik direct weer kan wisselen.” – Magda

Schoenen kopen als je last hebt van hielspoor

Welke schoenen kun je kopen als je last hebt van hielspoor? Of kies voor deze schoenen om hielspoor te voorkomen. Schoenen uit de Roll Moc-, UP²-, W-Next- of de Sharky-lijnen van Wolky zijn bijvoorbeeld heel geschikt als schoen voor hielspoor, voor zowel dames en heren. Deze schoenen zitten comfortabel, hebben een goed voetbed, bieden ondersteuning en verlichten de pijn. Hielspoor schoenen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, van slippers en sandalen tot werkschoenen.

Lees meer over Hielspoor:

Hielspoor

Last van hielspoor? Dry needling kan verlichting bieden!

Lees meer
acupunctuur hielspoor

Acupunctuur hielspoor: helpt het echt?

Lees meer
Hielspoor

Mijn schoenen doen pijn aan mijn hielen. Wat kan ik doen?

Lees hier meer
Voetklachten door overgewicht

2 voetklachten die kunnen ontstaan door overgewicht

Lees meer
De juiste sandalen bij hielspoor voor werken

De juiste sandalen bij hielspoor voor werken

Lees meer
Hielspoor winkelen slippers

De juiste slippers bij hielspoor voor winkelen

Lees meer
De juiste sandalen bij hielspoor voor binnen

De juiste sandalen bij hielspoor voor binnen

Lees meer
De juiste Pumps bij Hielspoor voor Zwembad

De juiste Pumps bij Hielspoor voor Zwembad

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!