Hielspoor

Hielspoor schoenen: voor een snel herstel

Hielspoor, fasciitis plantaris, is een irritatie of ontsteking van de pees onder de voet. Kenmerkend aan deze aandoening is pijn onder de hak. Op deze pagina geven we meer informatie over deze veelvoorkomende voetaandoening, die ontstaat door overbelasting van de voet. Wat is het precies, hoe ontstaat het en wat is de oplossing tegen hielspoor? We geven je de antwoorden en ook een aantal tips voor hielspoor schoenen.

Meteen schoenen voor hielspoor bekijken? Dat kan! Het schoenenmerk Wolky heeft een uitgebreide collectie aan hielspoor schoenen. Met een bovengemiddelde demping en een extra zacht voetbed zijn deze schoenen super geschikt voor mensen met hielspoor klachten.

Advertentie

Hielspoor advertentie
Hielspoor sandalen

Sandalen hielspoor

Lees meer
Hielspoor slippers

Slippers hielspoor

Lees meer

Wat is hielspoor en hoe ontstaat het?

Je hebt hielspoor: wat is hielspoor en hoe ontstaat het zijn dan vragen die vaak naar voren komen. Hielspoor is een irritatie of ontsteking van de pees onder je voet. Veel mensen voelen het als een stekende pijn in de hak. Dit is dan ook een bekend hielspoor symptoom. Fasciitis plantaris kan ontstaan door verschillende oorzaken. Overbelasting van de voet is de meest bekende oorzaak van hielspoor, maar niet de enige. Ook het dragen van verkeerde schoenen, het hebben van een verkeerde houding en ook overgewicht kunnen hielspoor veroorzaken. Ook een combinatie van deze factoren is mogelijk. De oorzaak van hielspoor is dus niet altijd makkelijk aan te wijzen.

Fasciitis plantaris

De symptomen van fasciitis plantaris zijn vaak het meest uitgesproken bij de eerste stappen na het ontwaken of na langdurig zitten, staan of rusten. Veel voorkomende symptomen zijn onder meer pijn onder de hiel of aan de onderkant van de voet, stijfheid en gevoeligheid van de voetboog, en een branderig gevoel of steken tijdens het lopen. Fasciitis plantaris is een andere benaming voor hielspoor.

Hielspoor klachten: waar kun je last van hebben?

Hielspoor klachten bestaan vaak uit een stekende pijn in de hiel en pijn bij lopen. De pijn die hielspoor veroorzaakt ontstaat geleidelijk, maar hoe langer je ermee rondloopt hoe erger de pijn wordt. Er treedt namelijk verkalking op aan het hielbeen waardoor de voetzoolpees gaat ontsteken. Zo zal ook een stekende pijn in de hiel bij rust voorkomen. Dit is een veelvoorkomende klacht bij hielspoor.

Kun je hielspoor voorkomen door het dragen van de juiste schoenen?

Hielspoor kun je voorkomen door het dragen van de juiste schoenen, die passen bij jouw type voet. Draag je verkeerde schoenen zonder schokdemping of correcte drukverdeling? Dan kan hielspoor ontstaan. Lopen op verkeerde schoenen kan een verkeerde stand van de voeten veroorzaken, met pijnlijk hielspoor als gevolg. Voorkomen is beter dan genezen, dus gun jezelf de juiste schoenen en voorkom deze aandoening.

Maar, het dragen van verkeerde schoenen zonder ondersteuning is niet de enige oorzaak. Zoals we hierboven al noemden kunnen ook het hebben van een verkeerde houding en overgewicht oorzaken zijn.

Het schoenenmerk Wolky heeft een uitgebreide collectie aan goede schoenen voor hielspoor. Deze schoenen bevatten een lichte verhoging bij de hak, zijn extra dempend en hebben een zacht voetbed. Ze zorgen ervoor dat de schokken die je lichaam opvangt tijdens het lopen worden verminderd.

Werken inlegzolen voor hielspoor?

Inlegzooltjes voor hielspoor bieden verlichting en ondersteuning voor mensen die last hebben van deze veelvoorkomende aandoening. Inlegzolen kunnen effectief zijn bij het verminderen van de impact op de hiel en het bieden van demping. Speciaal ontworpen zolen voor hielspoor hebben vaak een diepe hielkom om de hiel te stabiliseren en te ondersteunen. De boogondersteuning zorgt voor een evenwichtige drukverdeling over de voetboog, waardoor de spanning op de peesplaat vermindert. Bovendien zijn ze gemaakt van schokabsorberend materiaal om de impact tijdens het lopen te verminderen. Het gebruik van inlegzolen voor hielspoor kan een integraal onderdeel zijn van de behandeling van deze aandoening. Het is echter belangrijk om advies in te winnen bij een medisch professional om de juiste inlegzolen te kiezen.

Op deze website vind je goede inlegzooltjes voor hielspoor van Nuvance. De gelhakken bieden demping en ondersteuning, speciaal voor mensen met hielspoor.

Wat te doen tegen hielspoor?

Veel mensen vragen zich af: gaat hielspoor vanzelf over? Is er een behandeling voor hielspoor? Hoe kan ik mijn hielspoor genezen? Het antwoord hierop is: de aandoening gaat vaak vanzelf over. De ergste pijn van hielspoor verdwijnt meestal binnen een paar maanden. Je hoeft dus niet direct op zoek te gaan naar een andere oplossing dan rust nemen, want hielspoor gaat vaak na een paar maanden vanzelf over. Wanneer de klachten erg lang aanhouden en het niet vanzelf over gaat, dan kan het verstandig zijn om een specialist te bezoeken. Die kan bekijken of de klachten inderdaad door hielspoor komen.

Ons advies om te zorgen dat hielspoor (snel) over gaat? Rust nemen en goede, comfortabel zittende schoenen dragen. Dus, moet je rusten als je hielspoor hebt? Je moet natuurlijk niets, maar we adviseren je om rust te nemen zodat je zo kort mogelijk last hebt van hielspoor klachten.

Tips voor snelle vermindering van pijn bij hielspoor

Wat helpt als je hielspoor hebt? We hebben een aantal tips voor je die snel helpen en vermindering van je pijnklachten geven:

  • Wrijf met ijsblokjes over je voeten om de pijn te verzachten
  • Korte hielspoor oefeningen: doe een paar keer per dag rekoefeningen, zodat je je voet- en kuitspieren versterkt
  • Draag goede zooltjes in je schoenen

Sommige mensen die kampen met hielspoor zweren bij een hielspoor sok. Meer lezen hierover? Bekijk het blog Wat is een hielspoor sok en werkt het tegen hielspoor?

Welke schoenen zijn geschikt bij hielspoor?

Wat zijn goede schoenen bij hielspoor? Je moet op een aantal dingen letten als je hielspoor hebt. Ook als je het wilt voorkomen, kunnen deze schoenen helpen tegen hielspoor. Volg onderstaande tips en kies geschikte schoenen voor hielspoor.

  • De pasvorm moet aansluiten op jouw voet en de schoen moet goede steun geven, zodat de voet en enkel goed en stevig omsloten zijn
  • Een goed voetbed is een must bij schoenen tegen hielspoor. Hoe beter het voetbed, hoe beter de ondersteuning en hoe beter je looppatroon is
  • Demping onder de hiel biedt verzachting bij het neerkomen van de hiel. Zo zal de stekende pijn in de hak minder worden
  • Een hakverhoging tot ongeveer een centimeter zorgt voor een lagere spanning op de achillespees en peesplaat waardoor hielspoor minder kans krijgt te ontstaan. Deze verhoging kun je maken door bijvoorbeeld siliconen hielkussens te dragen
  • Als laatste aandachtspunt voor het kopen hielspoor schoenen is de flexibiliteit van de zool. Je moet je schoen, en dus je voet, goed kunnen afwikkelen. Een te zware starre schoen is geen goede optie.

Magda deelt haar ervaring met hielspoor

“Het duurde driekwartjaar voordat ik mijn voet met hielspoor weer enigszins kon belasten. Toch bleef het een zwakke plek. Het voordeel is dat ik nu precies weet wat te doen als ik maar weer iets voel. Vooral lang staan bleek een enorme valkuil. Inmiddels ben ik een klein jaar verder sinds mijn laatste behandeling. Met goede schoenen én zooltjes (dat blijft) gaat het goed. Voor een avondje uit pak ik zo nu en dan ook rustig een pump of laars met hoge hak. Ik leg wel altijd goede sneakers in de auto zodat ik direct weer kan wisselen.” – Magda 

Meer lezen over hielspoor? Op deze webpagina van Pedimarkt vind je alles over behandelingsopties.

Schoenen kopen als je last hebt van hielspoor

Welke schoenen kun je kopen als je last hebt van hielspoor? Of kies voor deze schoenen om hielspoor te voorkomen. Schoenen uit de Roll Moc-, UP²-, W-Next- of de Sharky-lijnen van Wolky zijn bijvoorbeeld heel geschikt als schoen voor hielspoor, voor zowel dames en heren. Deze schoenen zitten comfortabel, hebben een goed voetbed, bieden ondersteuning en verlichten de pijn. Ook deze gave sneaker Bounce van Wolky is door de dempende zool heel geschikt voor vrouwen met hielspoor. Hielspoor schoenen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten, van slippers en sandalen tot werkschoenen. Meer weten over hielspoor? Lees dit artikel over geschikte schoenen voor hielspoor.

Lees meer over Hielspoor:

Hielspoor oorzaak

Voetspecialist over hielspoor

Lees meer
Hielspoor inlegzolen

Inlegzooltjes hielspoor: onderdeel van de behandeling

Lees meer

Zelfhulp bij hielspoor

Lees meer
Hielspoor

Last van hielspoor? Dry needling kan verlichting bieden!

Lees meer
De juiste sandalen bij hielspoor voor werken

De juiste sandalen bij hielspoor voor werken

Lees meer
Hielspoor sok

Wat is een hielspoor sok en werkt het tegen hielspoor?

Lees meer
De juiste Slippers bij Hielspoor voor Zorg

De juiste Slippers bij Hielspoor voor Zorg

Lees meer
De juiste slippers bij hielspoor voor in de zomer

De juiste slippers bij hielspoor voor in de zomer

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!