Terug
Terug

Zelfhulp bij hielspoor

Als je pijn onder je hak voelt is de kans groot dat je hielspoor hebt. Hier wil je het liefst zo snel mogelijk vanaf natuurlijk. Bij twijfel, ernstige pijn of als de pijn te lang is het nooit onverstandig om naar je huisarts te gaan. Maar als je er nog niet al te lang last van hebt kun je er vaak zelf best wat aan doen. Wacht niet te lang: als je de pijn te lang negeert kunnen de klachten erger worden, of zelfs chronisch! Maar wanhopen is ook niet nodig. Bij de meeste mensen zijn de klachten na enkele maanden flink minder of soms zelfs helemaal verdwenen. Voor het verzachten van de pijn kun je eventueel (tijdelijk) paracetamol slikken. Ook Ibuprofen wordt soms aangeraden, mede omdat het een ontstekingsremmende werking heeft.

Wat kun je doen om het herstel te versnellen?

Voorkom dat de klachten erger worden

Om te beginnen moet je zorgen dat je klachten niet verergeren. Rust is dan het eerste waar je aan moet denken. Doorlopen met pijnlijke voeten is onprettig, en ook niet goed. Daarnaast moet je afvragen of de hielpijn niet is ontstaan door overbelasting. Vooral fanatiek hardlopen of vergelijkbare sporten kunnen soms zoveel stress voor de hiel opleveren dat er een peesontsteking aan de hiel ontstaat. Dan is het zaak te minderen met deze sporten, of zelfs tijdelijk te stoppen. Als alternatief kun je dan gaan fietsen of zwemmen.

Daarnaast is het logisch om eens kritisch naar je schoenen te kijken: slechte schoenen zijn vaker dan je denkt de oorzaak van voetklachten. Zorg dat ze een stevig voetbed bieden, en liefst wat demping voor de hak. Een lichte hakverhoging helpt vaak ook.

Kuit- en voetspieren trainen en rekken

Te korte en slappe kuitspieren liggen vaak te grondslag aan het ontstaan van hielspoor. Met oefeningen kun je ze trainen en zo je klachten verminderen. Te korte spieren kun je bijvoorbeeld verlengen door rekoefeningen te doen. Rek daarbij zowel je kuitspier als de pees onder je voet. Ook de kracht in je kuitspieren kun je trainen. Op internet kun je allerlei oefeningen vinden die je kunt doen als je zoekt naar “hielspoor oefeningen”.

Hulpmiddelen

Er zijn op internet of in sommige winkels behoorlijk wat producten beschikbaar die kunnen helpen bij hielspoor. Vooral inlegzooltjes en hielspoor sokken zijn vaak erg effectief.

Zooltjes zijn bedoeld om de stand van je voeten te corrigeren, maar ook om demping te creëren zodat lopen en staan minder pijnlijk is. Ook hebben ze vaak een verhoging onder de hak. Zo’n verhoging vermindert de spanning in de dikke pees onder de voet. Soms is alleen een hakverhoging van siliconen al genoeg, maar vaak biedt een complete zool meer ondersteuning. Er zijn leveranciers die specifiek voor hielspoor goede zolen maken. Zooltjes zijn vaak erg effectief.

Een ander product waar je misschien niet direct aan denkt is een hielspoor sok of Strassburg Sock. Het is een beetje een merkwaardig product: je draagt de sok ’s nachts en er zit een stuk klittenband aan de teen die je verbindt met een ring bij de knie. Dit fixeert de voet in een gehaakte positie. Het trekt wel wat aan de tenen, wat niet iedereen prettig vindt. In dat geval kun je ook een nachtspalk dragen, die zijn vaak nog effectiever. Wat deze sokken en spalken doen is dat ze voorkomen dat je je kuitspier ontspant, er wordt permanent een lichte rek uitgeoefend. Dit voorkomt de vorming van kalkweefsel onder de hiel. Vooral als je ’s ochtends uit bed of na rust extra pijn hebt, is dit een indicatie dat dit product zou kunnen helpen.

Als niks helpt

Als geen van deze tips helpen, of als de pijn te erg is, ga dan vooral naar je huisarts. Als je hielpijn hebt kan dat namelijk ook wat anders zijn dan hielspoor. Het is dan zaak om zo snel mogelijk een goede diagnose te stellen.

Meer informatie over hielspoor? Kijk dan op hielspoorinfo.nl.

Was dit artikel behulpzaam?

1
0

Meer onderwerpen:

Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer
Vermoeide voeten

Vermoeide voeten

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!