Terug
Terug

Voetklachten door overgewicht. Wat kan helpen?

In Nederland is nog steeds een groeiend aantal van zwaarder wordende mensen waar te nemen. Dit overgewicht is een probleem voor de gezondheid. Het heeft niet alleen invloed op je hart en bloedvaten, maar ook op je voeten. Voetklachten kunnen ontstaan door overgewicht; je voeten raken door het overgewicht overbelast. Niet zo gek; hoe zwaarder je bent, hoe meer last er op je lichaam en dus voeten komt. Dat gebeurt dag in dag uit, met voetklachten tot gevolg. Wat zijn de meest voorkomende voetklachten door overgewicht? Je leest het in dit blog. Wat kan helpen? Het dragen van goede schoenen is eigenlijk voor alle soorten voeten belangrijk. Maar zeker als je voetklachten hebt.

Voetklachten overgewicht

Welke voetklachten ontstaan door overgewicht?

Overgewicht is de oorzaak van een aantal verschillende soorten voetklachten. Iemand met overgewicht of obesitas belast zijn of haar voeten veel meer dan iemand zonder overgewicht. Deze overbelasting op de voeten geeft niet alleen klachten aan de voeten, maar ook aan de benen en zelfs rug. De stand van de je voeten kan veranderen door het extra lichaamsgewicht, met pijnklachten als gevolg.

Welke voetklachten ontstaan door overgewicht? Veelgehoorde klachten zijn:

Hielspoor door overgewicht

Hielspoor is een pijnlijke aandoening aan de voet. Je voelt pijn onder de hiel – zoals de naam als doet vermoeden. Hoe ontstaat hielspoor? Onder je voet loopt een pees van je hiel tot je tenen. Tijdens het lopen wordt deze pees continu belast door uitrekking. Door irritatie van het botvlies en de ontsteking hiervan kan verkalking ontstaan aan het bot. Dit noemen we hielspoor.

Om snel van je pijn af te komen is rust de beste oplossing. Op die manier kan de overbelaste pees herstellen. Het dragen van inlegzooltjes kan ook helpen en ook als preventie tegen hielspoor. Want je wilt het liever voorkomen zodat je zonder pijn onder je hiel kunt lopen en sporten. Als rust en zooltjes niet helpen, en de hielspoor is heel hardnekkig dan kan het nodig zijn om injecties te laten zetten zodat de ontsteking weggaat. Heb je de pech dat ook dit niet helpt, dan is een operatie het laatste redmiddel. Maar hopelijk komt het niet zo ver en zijn rust en zooltjes voldoende voor jou om van je hielspoor af te komen.

Doorgezakte (voor)voeten door overgewicht

Als je denkt aan overgewicht en obesitas dan is een doorgezakte (voor)voet misschien wel de meest logische voetaandoening. Je voet kan de te zware belasting niet aan en zakt letterlijk door. De dagelijkse belasting, overbelasting, van de voet is te hoog waardoor de voet niet meer in de natuurlijke houding staat. De bolling aan de binnenkant van de voet is weg. Dit geeft pijn onder de bal van de voet en erboven.

Om minder pijn te hebben tijdens het lopen is het dragen van goede schoenen enorm aan te raden. Let er op dat de zolen niet te dun zijn. Draag liever niet te smalle schoenen en vermijd hoge hakken. Dit zal je klachten alleen maar verergeren. Koop een schoen met voldoende ruimte voor je voet en voor een op maat gemaakte steunzool. Die geeft steun en zorgt ervoor dat de voet in een meer natuurlijke houding wordt gezet. En het zorgt voor een betere verdeling van de druk van de voet. Hierdoor voel je minder pijn en loop je weer een stuk comfortabeler.

Platvoeten door overgewicht

Platvoeten kunnen onder andere ontstaan door overgewicht, maar ook tijdens een zwangerschap. Een platvoet lijkt op een doorgezakte voet, maar er is een verschil. Bij een doorgezakte voet kantelt de voet naar binnen, een platvoet doet dit niet. Ook is een platvoet vaak een aangeboren voetafwijking.

Bij een platvoet is de voetboog van de voet zo laag, dat hij voor een deel of soms zelfs helemaal op de ondergrond rust. Wat kan helpen om de klachten van platvoeten te verminderen? Rust kan helpen in combinatie met pijnstilling. Een op maat gemaakte steunzool of een orthopedische schoen kunnen ook een oplossing zijn.

Kies voor schoenen die gemaakt zijn van stevig materiaal zodat je voldoende ondersteuning krijgt. Draag schoenen met een vetersluiting zodat je de schoen op maat strakker kunt maken. Ook dit geeft de nodige extra steun die fijn is voor je voet.

Eelt door overgewicht

t maken. Ook dit geeft de nodige extra steun die fijn is voor je voet.
H3 – Eelt door overgewicht
Eelt ontstaat op plekken, die het elke dag te verduren krijgen. Dat zijn je voeten in het geval van overgewicht. Eelt is een plaatselijk verdikking van de bovenste laag van je huid, die ervoor zorgt dat het op die plekken minder snel beschadigd. Een dun laagje eelt hoeft geen enkel probleem te zijn; het werkt juist beschermend. Als er te veel eelt op bepaalde plekken op de voeten zitten, kan dat pijnlijk of branderig aanvoelen. Ook kunnen eeltkloven ontstaan.

Door het overgewicht komt er op bepaalde plekken van je voet meer druk te staan, waardoor eelt ontstaat. Je kunt dit teveel aan eelt verwijderen door een pluimsteen te gebruiken of een eeltrasp. Ook speciale crème die de eelt zachter maakt waardoor je het makkelijker kunt verwijderen is een optie.

Je kunt eelt voorkomen door goede en passende schoenen te dragen. Loop niet elke dag op slippers, want door de wrijving van de voet op de zool krijgt eelt sneller de kans te ontstaan. Draag een steunzool zodat de druk van je lijf goed wordt verdeeld over je voet.

Was dit artikel behulpzaam?

1
3

Meer onderwerpen:

blaren

Blarenpleisters: effectief of niet?

Lees meer
voetzolen

Pijn aan de onderkant van de voet

Lees meer
winter wandelschoenen

Winter wandelschoenen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!