Terug
Terug

Hoe je rugklachten door voetklachten kan krijgen

Voetklachten zijn niet alleen vervelend voor jouw voeten zelf. Met een beetje pech zorgen jouw voetproblemen ook voor pijntjes op andere plekken in het lichaam. Veelvoorkomend zijn bijvoorbeeld rugklachten als gevolg van voetproblemen. Op deze pagina bespreken we hoe doorgezakte voeten, platvoeten en holvoeten ook effect kunnen hebben op jouw rug.

Doorgezakte voeten in de herfst

Rugklachten door platvoeten

Platvoeten (niet te verwarren met doorgezakte voeten) zijn een aangeboren voettype. De voetzool van een platvoet staat (bijna) helemaal op de grond. Van een voetboog is nauwelijks sprake. Toch geven platvoeten meestal geen klachten. Maar wanneer jouw houding verandert door platvoeten, kunnen er dus wel problemen ontstaan. Dit kan gebeuren wanneer de stand van de linker- en rechtervoet verschilt of wanneer je voeten naar binnen komen te staan. Dit heeft effect op de rest van jouw lichaamshouding, zodat je ook last van je (onder)rug kunt krijgen. Wil je meer informatie over platvoeten? We schreven er een artikel over: platvoeten.

Komt de pijn in je rug door holvoeten?

Ook holvoeten kunnen zorgen voor rugklachten. Bij een holvoet is de voetboog juist heel prominent aanwezig. De wreef komt een stuk hoger te staan dan gemiddeld en door deze boog in je voeten, wordt jouw lichaamsgewicht minder gelijkmatig verdeeld dan bij een normale voetstand. Je kan je vast wel voorstellen dat dit kan zorgen voor klachten aan voeten, knieën en ook je rug. Dus heb jij holvoeten en regelmatig rugpijn, deze twee klachten zouden aan elkaar gerelateerd kunnen zijn. Een bezoekje aan de huisarts is dan aan te raden. Lees hier meer over holvoeten.

De link tussen rugpijn en doorgezakte voeten

In tegenstelling tot platvoeten zijn doorgezakte voeten niet aangeboren. Doorgezakte voeten ontstaan wanneer de voeten langdurig worden overbelast, bijvoorbeeld door overgewicht en/of lange tijd veel op de been zijn. Mensen met staande beroepen krijgen vaker last van doorgezakte voeten dan mensen met een zittend beroep. Ook komen doorgezakte voeten soms voor naar aanleiding van een zwangerschap. Rugklachten ontstaan dan omdat de gehele lichaamshouding verandert. Met name lage rugklachten komen vaak voor bij mensen met doorgezakte voeten. Wil je meer weten over doorgezakte voeten? Lees dan even verder op de pagina doorgezakte voeten.

Zo voorkom je rugklachten die ontstaan door de stand van je voeten

De meeste rugklachten ontstaan door een slechte lichaamshouding. En die slechte lichaamshouding, begint vaak bij jouw voeten. Wanneer die in de verkeerde stand staan, heeft dat effect op de stand van de knieën, heupen en rug. Met rugklachten tot gevolg. Goede schoenen, die jou op de juiste manier ondersteunen, zijn daarom niet alleen van belang voor de gezondheid van jouw voeten, maar voor het gehele lichaam. Kies daarom altijd voor schoenen die goed passen, niet knellen en zowel de voeten als de enkels goed ondersteunen. Kan je wel wat hulp gebruiken met het maken van de juiste keuze? Schoenwijzer heeft een test ontwikkeld die laat zien waar jij op met letten bij het aankopen van een paar schoenen.

Steunzolen bij voetklachten

Zijn jouw voetklachten serieuzer van aard, of verschilt de stand van jouw beide voeten? Dan zijn steunzolen een optie om de houding van jouw voet én jouw lichaamshouding te corrigeren. Steunzolen zijn uitneembare zolen die door een voetspecialist op maat worden gemaakt. Je kunt ze in vrijwel alle schoenen dragen, maar het best kun je gaan voor schoenen met een uitneembare zool. Zo past jouw steunzool erin en weet je zeker dat jouw schoenen goed zitten.

Was dit artikel behulpzaam?

0
0

Meer onderwerpen:

Tintelende voeten

Tintelende voeten

Lees meer
Krakende schoenen

Krakende schoenen

Lees meer
Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!