Terug
Terug

Werk je in de zorg? Zo voorkom je voetklachten!

Als je in de zorg werkt sta en loop je veel tijdens je diensten. Als je zoveel op de been bent voor je werk, bestaat er de kans dat je last gaat krijgen van voetklachten en andere lichamelijke kwaaltjes. Hoe ontstaan dit soort klachten? En belangrijker nog: hoe voorkom je ze? Op deze pagina geven we je wat tips – onder andere over hoe je de juiste schoenen kiest voor jouw belangrijke beroep.

Werkschoenen zorg

advertentie

Schoenen voor in de zorg

Lichamelijke klachten door verkeerde schoenen

Lichamelijke klachten kunnen ontstaan door het dragen van verkeerde schoenen. Zeker als je in de zorg werkt en veel loopt en staat, is het belangrijk om goede schoenen te dragen. Door het vele lopen, heb je namelijk meer kans op klachten zoals blaren en eelt, doorgezakte voeten en hielspoor. Met goede werkschoenen voor de zorg kunnen dit soort klachten worden voorkomen.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Heb jij wel eens pijnlijke voeten?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Goed voor de stappenteller, maar minder goed voor de voeten

Lopen: je voeten zijn ervoor gemaakt. En als je voor je beroep veel aan het lopen bent, kom je gemakkelijk aan de aanbevolen 30 minuten beweging per dag. De keerzijde is alleen dat als je in je beroep veel staat, je een grotere kans hebt op doorgezakte voeten, fasciitis plantaris (hielspoor), eeltknobbels, gezwollen voeten en spataderen.

Doorgezakte voeten door veel staan

Doorgezakte voeten – vaak verward met platvoeten, maar die zijn aangeboren – ontstaan door ouderdom of door het structureel overbelasten van je voeten. Bij doorgezakte voeten is de natuurlijke voetboog ingezakt, waardoor je voetzolen platter op de grond komen te staan. Dit kan zorgen voor voetklachten en andere lichamelijke problemen, omdat niet alleen de voet maar ook het postuur van je lichaam verandert. Helaas is er weinig aan te doen zodra je eenmaal doorgezakte voeten hebt, maar je kan wel goede schoenen dragen die je helpen met een goede lichaamshouding. Schoenen met een goed voorgevormd voetbed, die de natuurlijke holte van je voet nabootsen, kunnen bijvoorbeeld goed helpen. Om doorgezakte voeten te voorkomen, is het verstandig om te proberen af en toe te gaan zitten – als jouw werk dit toelaat. Zo kunnen je voeten even uitrusten.

Hielspoor door overbelasting

Fasciitis plantaris, in de volksmond ook wel hielspoor genoemd, is een ontsteking aan de peesplaat onderaan de voetzool. Deze ontsteking zorgt voor een pijnlijk gevoel aan de hiel, vooral direct na het opstaan of bij belasting na een lange tijd zitten. Het is een aandoening die relatief vaak voorkomt bij mensen met een staand beroep, omdat de voeten worden overbelast. Hielspoor kan worden voorkomen door schoenen met goede demping te dragen. Dan vangen je hielen minder de klappen van het lopen op, wat de voeten beschermt tegen overbelasting. Ook als je al hielspoor hebt ontwikkeld, is het dragen van dempende schoenen een goed idee om je klachten te verminderen.

Eeltknobbels door veel staan en lopen

Heb je last van eeltknobbels door het vele op de been zijn? Dan bestaat er een kans dat jouw schoenen te krap of juist te ruim zitten. In beide gevallen schuurt je voet dan op een onprettige manier tegen de binnenkant van je schoen aan, waardoor eelt kan ontstaan. Bij een bezoek aan de pedicure kan eelt op een veilige manier verwijderd worden, maar neem ook eens je schoenen onder de loep om te kijken of ze niet te strak of te ruim zitten.

Goede schoenen kopen voor in de zorg

Je voelt hem waarschijnlijk al aankomen: om voetklachten te voorkomen, is het zaak om te investeren in goed schoeisel voor tijdens je werk. Zorgklompen zijn een goede keuze, omdat deze schoenen comfortabel zitten, makkelijk zijn in te stappen en voldoen aan de veiligheidsvoorschriften die van belang zijn op jouw werk. We hebben een artikel geschreven over het kiezen van de juiste werkschoenen voor jouw beroep, zodat je op een prettige manier je werk kan uitvoeren.

Was dit artikel behulpzaam?

0
0

Meer onderwerpen:

Hielspoor inlegzolen

Inlegzooltjes hielspoor: onderdeel van de behandeling

Lees meer
holle voet

Holle voet klachten

Lees meer

Zelfhulp bij hielspoor

Lees meer
Steunzolen

Podotherapeutische zolen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!