Hardloopschoenen voor brede voeten

Heb jij gemiddeld genomen een wat bredere voet en houd je van hardlopen? Dan moet je op zoek naar hardloopschoenen voor brede voeten. Gelukkig komen brede voeten vaak voor en hebben de meeste sportwinkels en prima aanbod voor jouw voettype. Omdat niets jouw sportmotivatie zo de kop in drukt als pijnlijke voeten tijdens het hardlopen, deelt Schoenwijzer tips om het ideale paar brede hardloopschoenen te scoren.

Hardlopen met brede voeten een probleem?

Ben jij één van de vele mensen met brede voeten? Dan heb je vast weleens de ervaring van knellende schoenen gehad. Knap vervelend, dat schuren van jouw schoenen tegen de zijkant van je voeten. Nou zijn te krappe schoenen nooit prettig, maar met hardlopen wil je al helemaal geen ongemak aan je voeten. Gelukkig hoeft het geen probleem te zijn om hard te lopen met brede voeten, als je maar het juiste schoeisel koopt. Hierin is de keuze enorm. Heb je iets bredere voeten dan gemiddeld? Dan zijn veterschoenen met een ruimere wijdtemaat een goede optie. Bij nog bredere voeten kan je ook de breedtemaat van je voet laten opmeten, zodat je zeker weet dat je schoen zowel in de lengte als in de breedte naadloos aansluit.

Let hierop bij het kopen van hardloopschoenen voor brede voeten

De aandachtspunten voor het kopen van hardloopschoenen voor brede schoenen zijn eigenlijk hetzelfde als voor ieder voettype. Met als belangrijkste advies: zorg dat de schoen goed past. Daarnaast is het fijn om te gaan voor hardloopschoenen met voldoende demping, zodat je jouw hielen en knieën niet overbelast tijdens het rennen. En natuurlijk moet je schoen ook gewoon lekker zitten. Hoe goed een schoenenmerk ook staat aangeschreven, als hij bij jou niet comfortabel aanvoelt, moet je gewoon nog even verder zoeken.

Hardloopschoenen met ruimte bij de tenen

Wees er kritisch op dat jouw schoen goed past. Het klinkt zo voor de hand liggend, maar het zal je verbazen hoe vaak mensen bij een voetspecialist terecht komen vanwege het dragen van te krappe, of juist te grote schoenen. Zorg er dus voor dat je voldoende ruimte bij jouw tenen hebt, ongeveer een duimbreedte is een goede maatstaf. Let er ook op dat je aan de zijkanten genoeg ruimte hebt. Ook hier weer ongeveer een duimbreedte, maar luister vooral ook naar je gevoel of de schoen lekker zit.

Mensen met brede voeten maken soms de fout om hun schoenen een maatje te groot te kopen, zodat ze in de breedte wat meer ruimte hebben voor hun voeten. Trap niet in deze valkuil, want je voeten zullen er niet blij mee zijn dat je ze op te grote schoenen laat hardlopen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat je voeten gaan slippen of je tenen gaan klauwen, met allerlei vervelende voetklachten tot gevolg. Zit de schoen in de breedte te krap? Tijd om op zoek te gaan naar een model met een speciale breedtemaat.

Goede demping schoenen

Hardlopers vragen nogal wat van hun voeten. In een vrij hoog tempo land je steeds weer op een (meestal harde) ondergrond, terwijl je voeten al jouw gewicht dragen. Schoenen met goede demping zijn daarom essentieel als je een lekker rondje wil hardlopen. Kijk trouwens niet alleen naar de juiste demping, maar ook naar de pronatie van je voeten. Pronatie is hoe je voet landt tijdens het hardlopen, en dat kan nogal wat uitmaken voor welke schoenen bij jou het meest comfortabel zijn. Neem je oude paar schoenen mee naar de sportwinkel en laat daar iemand met je meekijken naar jouw looppatroon.

Heb ik hardloopschoenen voor brede voeten nodig?

Hoe weet je nou of je een hardloopschoen nodig hebt voor brede voeten? Nou, dat is vrij gemakkelijk te herkennen. Als je tenen in de knel komen te zitten, ook al heb je de juiste lengtemaat gekozen, dan is dat een teken dat je op zoek moet naar een breder paar schoenen. Ook als je schoen in de breedte of over jouw wreef te strak zit, of jouw voeten over de binnenrand van de schoen heenkomen, heb je waarschijnlijk een breder paar nodig.

Zo bepaal je de breedte van je voeten

Een logische vervolgvraag is hoe je dan de breedte van je voeten bepaalt. Gelukkig kan je dat gemakkelijk opmeten. Je kunt dit zelf doen, maar nog handiger is om even aan een vriend of familielid te vragen je hierbij te helpen. Hoe het precies werkt, lees je in dit artikel over brede voeten.

De gevolgen als je geen goede hardloopschoenen draagt

Het komt vast niet als een verrassing dat het dragen van slechte hardloopschoenen je lichaam geen goed doet. Niet alleen kan je last krijgen van voetklachten, zoals blaren, ingegroeide teennagels of hielspoor. Slechte hardloopschoenen kunnen ook de aanleiding zijn voor een verzwikte enkel, knieklachten, rugklachten en allerlei blessures. Laat dit je motivatie niet tegenhouden, want hardlopen is een heerlijke en gezonde hobby. Maar ga wel serieus op zoek naar een goed paar hardloopschoenen voor jouw brede voeten, zodat je jouw favoriete sport met plezier kan blijven uitoefenen.

Lees meer over Hardloopschoenen voor brede voeten:

De juiste Enkellaarsjes bij Brede voeten voor Winter

De juiste Enkellaarsjes bij Brede voeten voor Winter

Lees meer
De juiste Enkellaarsjes bij Brede voeten voor Stad

De juiste Enkellaarsjes bij Brede voeten voor Stad

Lees meer
De juiste Bandschoenen bij Brede voeten voor Zwembad

De juiste Bandschoenen bij Brede voeten voor Zwembad

Lees meer
De juiste Enkellaarsjes bij Brede voeten voor Binnen

De juiste Enkellaarsjes bij Brede voeten voor Binnen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!