Terug
Terug

Hakken dragen na hallux valgus operatie: een goed idee?

Een hallux valgus operatie is soms de enige optie om van de pijn af te komen. Hallux valgus is een afwijking aan één of beide voeten waarbij de grote teen is vergroeid. De grote teen wijst naar binnen, waardoor een pijnlijke knobbel aan de zijkant van de voet ontstaat. Je kunt bijvoorbeeld spalkjes om de teen dragen, zodat de teen in de juiste stand wordt gezet. Soms helpen oefeningen of een podotherapeutische zool.

Soms is een operatie aan de voet de enige oplossing. Zeker als alle andere opties niet hebben geholpen of als de klachten alleen maar erger worden. Kun je na een hallux valgus operatie weer op hakken lopen? We vertellen je in dit artikel of dat een goed idee is.

Hakken hallux valgus

advertentie

Hallux valgus pumps

Wanneer moet je een operatie ondergaan voor hallux valgus?

Hallux valgus ontstaat door afwijkingen in de grote teen. Dit kan erfelijk zijn, maar ook het dragen van verkeerde schoenen kan een hallux valgus veroorzaken. Denk aan schoenen die niet goed passen en te strak zitten, te hoge hakken of schoenen die te spits eindigen in de punt van de schoen. De kans op hallux valgus is groter bij vrouwen en bij ouderen. Ook kan een platvoet de kans op deze voetaandoening vergroten.

Het dragen van te hoge hakken, of hakken met een te spitse punt, kan de oorzaak zijn van hallux valgus. Als je hakken blijft dragen kan dat de klachten ook verergeren. Als geen van de genoemde behandelingen helpt – het dragen van een speciaal spalkje of zolen – dan kan een operatie de enige overgebleven optie zijn.

Pijn van hallux valgus verminderen

Kun je de pijn van hallux valgus verminderen? Zo ja, hoe doe je dat? Je kunt naar een fysiotherapeut gaan en oefeningen doen. Ook kun je een zooltje op maat in je schoen dragen. Maar kies vooral voor goede hallux valgus schoenen. Als je de juiste schoen met de juiste pasvorm kiest – lees ruime schoenen met een zachte zool – dan kan dat hallux valgus verhelpen zonder operatie.

 

Kan ik weer hakken dragen na operatie hallux valgus?

Bij een hallux valgus operatie wordt de pijnlijke knobbel, aan de zijkant van de voet, verwijderd en de grote teen rechtgezet door een verandering van de stand van het middenvoetsbeentje. Na de operatie wordt er een spalk aangelegd voor zes weken om de teen in de goede stand te houden. Het volledige herstel van de hallux valgus correctie duurt gemiddeld zes tot twaalf maanden. De meeste ervaringen na een hallux valgus operatie zijn positief.

De kans, op het opnieuw krijgen van een hallux valgus, na een operatie ligt rond de 10%: Deze kans wordt een stuk groter als je opnieuw hakken draagt.

Hoe kan hallux valgus ontstaan door het dragen van hakken?

Hoe kan het dragen van hakken het ontstaan van hallux valgus veroorzaken? Een oorzaak hiervan kan zijn, dat het langdurig dragen van te krappe en te spitse schoenen. Zeker als de hak hoog is ligt de druk van je lijf volledig op je voorvoet. Als de voet in een te strakke schoen of hak zit, dan kan de grote teen daardoor minder goed bewegen. Hij wordt continu in een verkeerde houding – naar binnen toe – gedrukt. Hallux valgus kan hierdoor ontstaan.

Toch hakken dragen na operatie – lees de tip

Heb je een operatie aan de hallux valgus gehad en staat je voet weer in de juiste stand? Dan heb je geen pijnklachten meer en kun je weer zonder problemen in je schoenen. Wil je ook weer graag hakken dragen? Dat kan, als je wel rekening houdt met de volgende tip. Kies voor hakken die goed zijn voor je voeten en die ook goed aan je voeten zitten. Ons advies? Kies voor hakken van Wolky@Work, deze zijn speciaal ontwikkeld om voetklachten te voorkomen.

Welke hakken zijn dat? Hakken die niet te hoog zijn en waarvan de neus niet te spits is. Als de hak voldoende ruimte bij de voorvoet heeft, dan is de schoen lief voor je voet. Vermijd deze schoenen als je toch hakken wilt dragen na een hallux valgus operatie. Op deze manier verklein je de kans op opnieuw een hallux valgus. Want we kunnen ons voorstellen dat één operatie aan je voet meer dan genoeg is. Zeker omdat de kosten van een hallux valgus operatie niet vanuit de basisverzekering worden vergoed.

Was dit artikel behulpzaam?

2
1

Meer onderwerpen:

Tintelende voeten

Tintelende voeten

Lees meer
Krakende schoenen

Krakende schoenen

Lees meer
Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!