Terug
Terug

Scheve kleine tenen: hoe komt het en wat kan je eraan doen?

Als je last hebt van scheve kleine tenen, en de kleine teen hierdoor onder of over de naastliggende teen groeit, heet dat een onderliggende of overliggende teen. De kleine teen is in de loop der jaren scheef gaan groeien en is in sommige gevallen ook wat gedraaid. Deze aandoening kan vervelende klachten opleveren. Knellende schoenen, een drukkend gevoel of wondjes aan de voeten zijn hiervan enkele voorbeelden. Hoe ontstaat zo’n standsafwijking van de kleine tenen en wat kun je eraan doen? Je leest het in dit artikel.

Hallux valgus

Oorzaken van scheve kleine tenen

Net als bij hallux valgus, waarbij de grote teen scheefgroeit, kunnen ook kleine tenen scheef gaan groeien. Eén duidelijke oorzaak voor deze stand afwijking is niet zo gemakkelijk aan te wijzen, al lijkt het erop dat het regelmatig dragen van te krappe schoenen en erfelijkheid een rol kunnen spelen. Bij de meeste mensen die last hebben van scheve kleine tenen komt de aandoening zowel aan de linker- als aan de rechtervoet voor. In sommige gevallen komt de kleine teen over de vierde teen te staan, in andere gevallen groeit hij juist onder de vierde teen.

Wat voor klachten kan je krijgen bij scheve kleine tenen?

Scheve kleine tenen zorgen vooral voor klachten bij het dragen van schoenen. Wanneer je op blote voeten loopt, merk je er meestal weinig van. Maar wanneer je schoenen draagt, kan je bijvoorbeeld merken dat je schoenen gaan knellen. Dit zorgt voor vermoeide voeten, blaren of eelt. Ook kan een scheefgroeiende teen (ook wel tailor’s bunion genoemd), zorgen voor pijn aan de vierde teen. Zeker wanneer de kleine teen onder je vierde teen doorgroeit, kan dat vervelend zijn. De nagel van je kleine teen prikt dan namelijk in de huid van de vierde teen.

Hoe behandel je scheve kleine tenen?

Je kunt scheefgroeiende kleine tenen zowel niet-operatief als operatief behandelen. Niet-operatieve behandelingen zijn gericht op het verminderen van de pijn, maar zorgen er niet voor dat je tenen minder scheef gaan staan. Voorbeelden van niet-operatieve behandelmogelijkheden zijn het aanpassen van de schoenen, het dragen van steunzolen en het verminderen van de pijn met behulp van siliconen ortheses of therapiesokken. Hier vind je een grote teen corrector. Deze kan helpen je hallux valgus te corrigeren! Ook kan de last van scheefgroei verminderd worden door de tenen op hun plaats te houden met behulp van tape of spalkjes. Als deze methoden niet of onvoldoende helpen, is het ook mogelijk om een operatieve behandeling te ondergaan. Daarbij wordt door middel van een ingreep de kleine teen weer recht gezet. Heb je last van scheve kleine tenen? Neem dan altijd contact op met de huisarts of een voetspecialist voor advies over jouw situatie.

Hoe kan ik de klachten van mijn tailor’s bunion verminderen?

Omdat de meeste klachten bij scheve kleine tenen ontstaan bij het dragen van schoenen, is het belangrijk om goed te letten op wat voor schoenen je draagt. De schoen mag nergens knellen, omdat dit voor blaren, eelt en een vervelende druk kan zorgen. Zorg er dus voor dat je tenen voldoende ruimte hebben. Het kan helpen om zo vaak als mogelijk sandalen of andere open schoenen te dragen, zodat je tenen niet verpakt zitten onder een stuk stof. Ook kunnen verstelbare schoenen prettig zijn, omdat je deze zelf in breedte kan aanpassen. Let er bij een scheefgroeiende kleine teen ook goed op dat je jouw nagels goed bijhoudt, om ingegroeide teennagels of prikken in de vierde teen te voorkomen.

 

Was dit artikel behulpzaam?

2
1

Meer onderwerpen:

Tintelende voeten

Tintelende voeten

Lees meer
Krakende schoenen

Krakende schoenen

Lees meer
Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!