Terug
Terug

Zeg vaarwel tegen zere voetzolen: Tips en trucs voor comfortabele voeten

Heb je last van zere voetzolen? Dan zou het zomaar kunnen dat je een ontstoken peesplaat hebt. Hielpijn of pijn aan de zolen wordt in veel gevallen veroorzaakt door fasciitis plantaris, in de volksmond ook wel hielspoor genoemd. Hoe je hielspoor ontwikkelt, wat je eraan kan doen, en hoe je het kunt voorkomen, lees je in dit blog. Ook behandelen we andere mogelijke oorzaken van zere voetzolen.

pijnlijke tenen door schoenen

Zere voetzolen? Hielspoor is mogelijk de oorzaak

Een brandende, stekende pijn in de voetzool, is een kenmerk van hielspoor. Bij hielspoor treedt een irritatie of ontsteking op van de peesplaat in de hiel. Deze ontstaat door overbelasting, door bijvoorbeeld verkeerde schoenen, te fanatiek sporten of overgewicht. Hielspoorklachten voel je het meest in de ochtend, net na het opstaan, of wanneer je weer in beweging komt na lange tijd zitten. Het is een scherpe, trekkende pijn aan de onderkant van de voet, ter hoogte van de hak. Waar je de pijn precies voelt, hangt af van de locatie van de peesplaatontsteking.

Wat doe je tegen zere voetzolen?

Het beste wat je kunt doen als je last hebt van pijnlijke voetzolen door hielspoor, is het houden van rust. Als je normaal gesproken veel op de been bent, is het verstandig om een stuk rustiger aan te doen. Probeer wat vaker te gaan zitten en zet lange wandelingen en sporten even op een lager pitje. Met verloop van tijd gaat de ontsteking dan weg en kan je rustig weer je oude ritme oppakken. Wat ook helpt, is het dragen van schoenen met dikke zolen met voldoende demping. Zo vangt je voetzool niet de klappen van het lopen op, maar doen je zolen dat voor je. Dit is overigens ook een goede manier om zere voetzolen in de eerste plaats te voorkomen.

Zere voetzolen door verkeerde schoenen

Verkeerde schoenen zijn ook een reden voor pijnlijke voetzolen. Zeker bij schoenen met dunne zooltjes of teenslippers zonder voorgevormd voetbed, kan je last krijgen van je hielen. Als je merkt dat jouw voetzolen vermoeid, stijf of pijnlijk beginnen te raken, neem dan je schoenen kritisch onder de loep. Misschien heb je een steviger voetbed of dikkere zolen nodig, om je zolen voldoende zachtheid en ondersteuning te bieden. Kom in elk geval in actie, want hielspoor ligt op de loer als je doorloopt met pijnlijke voeten.

Meer informatie over pijnlijke voeten

Als je graag meer wil weten over veelvoorkomende voetklachten, zoals zere voetzolen, dan is deze website van Schoenwijzer een goede bron van informatie. Je leest er wat mogelijke oorzaken zijn voor pijnlijke voeten, en belangrijker nog, hoe je er weer vanaf kan komen. Ook staat de website boordevol tips voor het kiezen van de juiste schoenen voor jouw voettype. Je kunt er zelfs een fijne test doen, waar je met het beantwoorden van slechts 3 vragen antwoord krijgt op welke schoenen het best bij jou passen. Handig toch?

Was dit artikel behulpzaam?

1
0

Meer onderwerpen:

Tintelende voeten

Tintelende voeten

Lees meer
Krakende schoenen

Krakende schoenen

Lees meer
Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!