Terug
Terug

Last van pijnlijke tenen: komt het door je schoenen?

Bijna iedereen heeft weleens last gehad van pijnlijke tenen. Een vervelend, vermoeid gevoel in je tenen, tintelingen of een branderig gevoel. Reuze irritant! Maar er is gelukkig iets aan te doen, en de oplossing is makkelijker dan je denkt. Wist je namelijk dat deze klacht vaak wordt veroorzaakt door slechte schoenen? In dit artikel lees je hoe jouw schoenen zorgen voor pijnlijke tenen. En natuurlijk wat je eraan kunt doen.

pijnlijke tenen door schoenen

Pijnlijke tenen door te kleine schoenen

De meest logische verklaring voor pijnlijke tenen kun je vast wel raden: je draagt gewoon te krappe schoenen! Je kent het wel, je kon een mooie aanbieding in de uitverkoop niet weerstaan. Dat geweldige paar schoenen móest je gewoon hebben. En dat ze ietsje te nauw zitten, dat loopt vanzelf toch wel uit? Nou, niet dus… Met pijnlijke tenen als gevolg.

 

"*" geeft vereiste velden aan

Heb jij wel eens pijnlijke tenen in je schoenen?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef je tenen de ruimte

Je kunt last van pijnlijke tenen krijgen, als je niet de juiste maat schoenen draagt. Dit kan zowel over de lengte van de schoen als over de breedte van de schoen gaan. In beide gevallen worden je tenen verdrongen, wat voor eelt, blaren en kramp kan zorgen. In ernstige gevallen kan het zelfs leiden tot hamertenen, omdat jouw tenen de hele tijd in een ‘klauwstand’ komen te staan. Ook kunnen te kleine schoenen pijn rondom hallux valgus (een scheefgroeiende grote teen) verergeren en lijkt er zelfs een verband te zijn met de ontwikkeling van hallux valgus en het dragen van te kleine schoenen. Geef je tenen dus de ruimte! Kan jij nog met je tenen bewegen in je schoenen? Doe maar eens alsof je met je tenen gaat pianospelen terwijl je je schoenen aanhebt. Lukt dat? Zo niet, dan zitten ze écht te krap.

Breedtemaat van schoenen

Dat je teenpijn verhelpt met de juiste lengtemaat (38, 39, 40 enzovoorts), dat is bij de meesten wel bekend. Maar veel mensen weten niet dat ook een verkeerde breedtemaat kan zorgen voor pijnlijke tenen. Breedtematen worden in letters uitgedrukt, van C tot en met M. Hierbij is C voor de zeer smalle en M voor de zeer brede voet. Als je schoenen in de breedte te krap zitten, dan komen je tenen ook in het gedring. En dat zorgt weer voor die vervelende klachten. Wil je meer weten over breedtematen? En ben je benieuwd welke breedtemaat je zelf hebt? We schreven er een uitgebreid artikel over: breedtemaat schoenen.

Pijnlijke tenen door hardlopen

De lol in het hardlopen kan je flink vergaan door pijnlijke tenen. Als je teen steeds tegen de schoen aanstoot tijdens het rennen of wanneer er te veel wrijving of druk in je hardloopschoenen is, kunnen er allerlei klachten ontstaan. Blaren, een ingegroeide teennagel of een branderig gevoel in je tenen, bijvoorbeeld.

Tips voor het kopen van hardloopschoenen om pijnlijke tenen te voorkomen

Sportschoenen aanschaffen waarin je tenen genoeg ruimte hebben, dat is de belangrijkste factor om pijnlijke tenen te voorkomen. Omdat bij hardlopen je voeten uitzetten, wordt het zelfs vaak aangeraden om jouw hardloopschoenen íetsje groter te kopen dan een schoen voor alledaags gebruik. Daarnaast is het fijn om te kiezen voor een ademend paar .schoenen Dat maakt het minder warm in je schoenen, wat de kans op blaren verkleint. En nu je toch bezig bent met het investeren in de gezondheid van je voeten: een goede set sportsokken is ook zeker aan te bevelen. Ze zorgen voor meer stabiliteit en minder wrijving in je schoen, wat ook jouw tenen ten goede komt.

Pijnlijke tenen door te lange teennagels

Een hele simpele, makkelijk op te lossen oorzaak voor pijnlijke tenen, zijn te lange teennagels. Als je teennagels te lang zijn, worden je schoenen als het ware vanzelf te klein. Goed bijhouden dus, met een schaartje, vijl of nagelknipper. Vind je het lastig om zelf je teennagels goed bij te knippen? Bezoek dan eens een pedicure, je zult versteld staan van het resultaat.

Andere voetklachten die pijnlijke tenen veroorzaken

Hoewel het bij voetklachten altijd een goed idee is om eerst eens je schoenen goed onder de loep te nemen, wil het niet zegen dat pijnlijke tenen altijd aan verkeerde schoenen liggen. Hallux valgus, waarbij de grote teen scheefgroeit en er een bult aan de zijkant van je voet ontstaat, is bijvoorbeeld erfelijk en niet alleen te wijten aan slecht schoeisel. Hetzelfde geldt voor hamertenen, waarbij de tenen permanent in een ‘klauwstand’ staan. Te krappe schoenen kunnen één van de aanleidingen zijn, maar het kan ook komen door bijvoorbeeld artrose, doorgezakte voeten of het hebben van een holvoet. Als de pijn in jouw tenen niet overgaat door het aanpassen van jouw schoenen, dan is het raadzaam om contact op te nemen met een voetspecialist.

Was dit artikel behulpzaam?

3
0

Meer onderwerpen:

Tintelende voeten

Tintelende voeten

Lees meer
Krakende schoenen

Krakende schoenen

Lees meer
Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!