Terug
Terug

Kramp in voeten en tenen: wat is de oorzaak?

Kramp in voeten en tenen is ontzettend vervelend. Het komt meestal op een onverwacht moment en kan je humeur behoorlijk verpesten. Of je ligt ’s avonds lekker te slapen, en ineens word je wakker met stijve, pijnlijke voeten. Gelukkig is de oorzaak van deze klacht vaak onschuldig. Al is het niet zo dat er slechts één reden is dat je tenen en voeten verkrampen. Oorzaken variëren van overbelasting en te kleine schoenen tot uitdroging of een tekort aan belangrijke vitaminen en mineralen. Als je vaak last hebt van teenkrampen, is het raadzaam om naar de huisarts te gaan om je klachten te laten onderzoeken.

Kramp in voeten en tenen

Kramp in voeten en tenen door overbelasting

Vaak is teenkramp het gevolg van te veel sporten, hardlopen of wandelen. Je hebt je spieren overbelast, waardoor er een krampachtig gevoel in de voeten ontstaat. Vaak ‘schiet’ die kramp er ineens in, en moet je goed rekken en strekken voordat het gevoel weggaat. Een voetenmassage kan ook helpen om de klachten weg te laten gaan. Het is zaak om even goed uit te rusten als je voetkrampen krijgt door te veel sporten. Even lekker met de benen omhoog, goed de voeten stretchen en dan rustig aan weer opbouwen. Sporten moet leuk blijven en teenkramp is daar geen onderdeel van.

Teenkrampen door te kleine schoenen

Kramp in voeten en tenen kan ook ontstaan door het dragen van te kleine schoenen. Je tenen hebben niet genoeg bewegingsruimte en zitten als het ware opgevouwen in je schoenen. Ze kunnen niet ontspannen, waardoor dat krampachtige gevoel ontstaat. Heb je vaak last van kramp in je voeten? Kijk dan eens of je een verband ziet met de schoenen die je draagt. Misschien zijn ze wel wat aan de krappe kant? Als dat het geval is, doneer ze dan snel aan de kringloopwinkel of verkoop ze, want je wil écht niet op te kleine schoenen lopen. Dit levert allerlei vervelende voetklachten op, die je kunt voorkomen door passend schoeisel te dragen.

Uitdroging en krampen

Misschien herken je het gevoel wel: aan het einde van de dag krijg je ineens kramp in je voeten of tenen. Gecombineerd met vermoeidheid of hoofdpijn. Grote kans dat je die dag veel te weinig water hebt gedronken. De aanbevolen hoeveelheid water die een mens moet drinken is tussen de 1,5 en 2 liter. Maar veel mensen halen dit niet, simpelweg omdat ze vergeten goed te drinken. Herken je dit? Dan is het belangrijk dat je jezelf gaat aanleren voldoende te blijven drinken. Bijvoorbeeld door een grote waterfles naast je bureau te zetten en met jezelf af te spreken dat deze aan het einde van de dag leeg moet zijn. Of door steeds een glaasje water te drinken als je naar de wasbak loopt. Door dit soort kleine gewoontes in te bouwen, voorkom je uitdroging en de vervelende klachten die daarmee gepaard gaan.

Een tekort aan mineralen en vitaminen zorgt ook voor kramp in voeten en tenen

Ook een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen kan zorgen voor voetkrampen. Met name tekorten aan calcium, magnesium en kalium zorgen ervoor dat je last krijgt van spiersamentrekkingen, die dat krampachtige gevoel veroorzaken. Als je vaak last hebt van voetkrampen, kan je daarom ook eens kijken of het helpt om deze mineralen toe te voegen aan je dieet. Bij de drogist of apotheek kunnen ze je helpen aan supplementen, zodat je de tekorten kunt aanvullen. En als dit niet helpt, is het altijd verstandig om een bezoek aan je huisarts te brengen. Pijnlijke voeten zijn niet fijn, en vaak ook niet nodig. Dus neem je voetgezondheid serieus en trek aan de bel bij aanhoudende klachten.

Meer tips over het gezond houden van je voeten kun je ook vinden op GezonderMeer.nl, het platform over gezond leven.

 

Was dit artikel behulpzaam?

1
1

Meer onderwerpen:

Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer
Vermoeide voeten

Vermoeide voeten

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!