Terug
Terug

Wat is hielspoor?

Wat is hielspoor? Dat is iets waar veel misverstanden over bestaan. Deze misverstanden proberen we op deze pagina voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen. Dat is natuurlijk een tikkeltje ambitieus, maar we gaan een poging wagen. Hielspoor wordt namelijk vaak verward met een peesplaat ontsteking, terwijl dit toch echt twee verschillende dingen zijn. Benieuwd hoe het écht zit? Lees dan snel verder.

Hielspoor

Samenvatting

In dit artikel lees je wat hielspoor is en bij welke groepen deze voetklacht het meest voorkomt. Ook leer je wat de oorzaken zijn en hoe je klachten kunt verlichten en voorkomen.

Wat is hielspoor?

Over deze voetklacht bestaan flink wat misverstanden. Wat in de volksmond hielspoor wordt genoemd, is eigenlijk een ontsteking aan de peesplaat. De medische term daarvoor is fasciitis plantaris en het is een veelvoorkomende voetklacht.

Maar, wat is het dan wél? Nou, officieel is een hielspoor een botvormig haakje aan het hielbeen. Veel mensen hebben zo’n haakje aan het hielbeen, maar het zorgt zelden voor klachten. Feitelijk is het dus niet de hielspoor die klachten geeft, maar een geïrriteerde of ontstoken peesplaat.

Zo herken je hielspoor: de symptomen

Een ontsteking van de peesplaat zorgt vaak voor een pijnlijk gevoel aan de onderkant van de hiel. Deze pijn is het sterkst als je in de ochtend uit bed stapt, of wanneer je opstaat na een lange periode van zitten. Het is een wat stekende pijn, die zich op verschillende plekken van de hiel kan bevinden. Waar het precies pijn doet, is afhankelijk van de locatie van de peesplaatontsteking.

Diagnose van hielspoor

Een hielspoor (botvormig haakje aan het hielbeen) kan alleen maar door middel van een röntgenfoto worden gediagnostiseerd. Maar heb je last van een peesplaatontsteking, dan kan een beschrijving van jouw klachten voldoende zijn om een diagnose te stellen.

Wat is de oorzaak?

Fasciitis plantaris, in de volksmond dus hielspoor genoemd, kan verschillende oorzaken hebben. Overbelasting is de meest voorkomende reden, maar ook het dragen van slechte schoenen kan een aanleiding zijn voor pijnlijke hielen.

Hielspoor door overbelasting

Overbelasting is de meest voorkomende reden van hielspoor. Als je een staand of lopend beroep hebt, veel wandelt of begint met hardlopen neemt de kans op hielspoor toe. Ook kan overgewicht een rol spelen bij de ontwikkeling ervan. Je voeten raken overbelast vanwege het gewicht dat ze moeten dragen, waardoor er een ontsteking bij de hiel ontstaat.

Hielspoor door slechte schoenen

Als je hakken steeds maar klappen op blijven vangen tijdens het lopen, kan hielspoor ontstaan. Je schoenzolen hebben niet voldoende demping, waardoor de peesplaat geìrriteerd raakt. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren wanneer je regelmatig flip flops draagt of schoenen met hele dunne zolen.

Behandeling van hielspoor

Er zijn een aantal manieren om hielspoor te behandelen, zoals:

  • Goede schoenen kopen
  • Speciale sokken
  • Rust nemen
  • Oefeningen
  • Fysiotherapie

Goede schoenen

Goede schoenen om hielspoor te voorkomen of de pijn te verzachten, zijn hielspoor schoenen met voldoende demping. Denk aan lekker dikke zolen, van bijvoorbeeld rubber, die fungeren als kussentjes voor je hielen. Zo vangen jouw zolen de klappen van het lopen op en hoeven jouw voeten dat niet te doen. Lees meer over hielspoor schoenen.

Hielspoor sokken

Er zijn ook speciale sokken te koop. Dit zijn sokken met een klein siliconen kussentje ter hoogte van de hiel. Dit soort sokken zijn echter niet erg effectief en vaak ook nogal prijzig. Het is dus beter om te investeren in goede schoenen met demping, dan om hielspoor sokken aan te schaffen.

Rust nemen

Als je eenmaal de pech hebt dat je hielspoor hebt ontwikkeld, is rust nemen het allerbelangrijkste wat je moet doen. Dit betekent niet dat je helemaal niet meer mag lopen, maar het is wel verstandig om staan, wandelen en hardlopen zo veel mogelijk te beperken. Zo kan de peesontsteking herstellen.

Oefeningen

Rekoefeningen kunnen ook helpen om de klachten door hielspoor te verlichten. Daarbij zijn strekoefeningen voor de kuitspier het meest effectief om van de pijn af te komen.

Fysiotherapie

Heb je hulp nodig bij het vinden van de juiste rekoefeningen? Een fysiotherapeut kan je helpen met de juiste oefeningen.

Snelle tips

Het is een klacht die zich in de loop der tijd ontwikkelt en waarvoor je dus ook de tijd moet nemen om ervan te herstellen. Toch wil je ook graag snel van je pijn af. Heb je veel last? Dan kan een pijnstiller helpen om de pijn te verminderen. Ga echter niet door de pijn heen lopen, maar houd rust zoals hierboven beschreven is. Gun je voeten voldoende tijd voor herstel. Een andere quick fix om de ergste pijn te verminderen, is het dragen van schoenen met dikke, schok dempende zolen, zodat je hakken geen klappen hoeven op te vangen.

Magda had last van hielspoor:

“Door het veelvuldig lopen op slippers in de zomer en daarnaast heel veel wandelen en hardlopen bij mijn type voet (doorgezakt) had ik een extreme hielspoor gekregen in mijn linker hiel. Als je hielspoor hebt, is de keuze van je schoenen heel belangrijk. De schoen moet sowieso een uitneembaar voetbed hebben voor de speciale zooltjes die je hebt laten maken. Daarnaast moeten ze genoeg steun bieden én vooral een zachte, verende zool. Zelf heb ik liever ook schoenen die niet plat zijn. Een kleine verhoging loopt veel beter.” – Magda

Bij wie komt hielspoor vaker voor?

Het kan iedereen treffen, maar er zijn een aantal risicogroepen wat vaker met deze specifieke voetklacht te maken krijgt. Dat zijn mensen met een staand beroep, sporters, mensen die slechte schoenen dragen, mensen met overgewicht en ouderen. Hieronder leggen we uit hoe het komt dat je in deze bevolkingsgroepen vaker kans hebt op hielspoor.

Ouderen

Hielspoor komt het meest voor bij mensen boven de 45 jaar. De reden hiervoor is dat het vetweefsel onder de hiel steeds dunner wordt met de jaren. Dit vetweefsel fungeert als een natuurlijke demping in de hak, die vermindert naarmate het verder slijt. Goede schoenen met voldoende demping zijn daarom heel belangrijk als je de kans op voetklachten wil verkleinen.

Mensen met overgewicht

De voeten van mensen met overgewicht moeten relatief veel gewicht dragen per voet. Daarom is de kans op een peesplaat ontsteking in deze bevolkingsgroep ook groter. Goede schoenen met voldoende steun en demping kunnen helpen de kans op hielspoor te verkleinen en bestaande klachten verminderen.

Sporters en pijn in de hiel

Sporters, en dan met name hardlopers, zetten hun voeten keihard aan het werk. Tijdens het hardlopen landen je voeten vaak en snel achter elkaar op de grond. Zeker als je loopt op een harde ondergrond, zoals asfalt, kan je je voorstellen dat je voet zo de nodige klappen te verduren krijgt. Goede hardloopschoenen zijn daarom een must. Heb je hielspoor ontwikkeld? Dan is het zaak om het hardlopen even een tijdje op pauze te zetten, tot je weer bent hersteld.

Mensen met een staand beroep

Tenslotte zijn mensen met een staand beroep vaker het slachtoffer. Door het vele lopen en staan, kan je je voet overbelasten wat een peesplaat ontsteking tot gevolg kan hebben. Ook hier zijn goede, stevige schoenen met goede demping een uitkomst.

 

Was dit artikel behulpzaam?

0
0

Meer onderwerpen:

slijmbeursontsteking hiel

Slijmbeursontsteking aan de hiel

Lees meer
neuropathie voeten

Neuropathie voeten

Lees meer
Goede schoenen en steunzolen

De combinatie van een perfecte schoen en inlegzool: kom van voetklachten af

Lees meer
middenvoetsbeentjes

Doorlopen met gebroken middenvoetsbeentje

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!