Terug
Terug

Hallux valgus pijn verminderen met deze tips

Hallux valgus is een vergroeiing van de grote teen, waardoor er een knobbel aan de buitenkant van de voet ontstaat. Veel mensen hebben een hallux valgus en in veel gevallen zorgt het niet voor klachten. Maar als je hallux valgus pijn hebt, dan kan dat heel vervelend zijn! Gelukkig hoef je niet met dit probleem te blijven rondlopen. In dit artikel geven we je tips om de hallux valgus pijn te verminderen.

Hallux valgus

Wat is hallux valgus en hoe ontstaat de pijn?

Bij hallux valgus groeit de grote teen in de richting van je andere tenen. Hierdoor komt de teen scheef te staan, wat vervolgens weer zorgt voor een bobbel aan de binnenkant van je voet. Deze bobbel, knobbel of bunion is vaak de oorzaak van klachten. De knobbel zorgt voor wrijving in je schoen, wat voor pijn en zelfs een ontsteking kan zorgen. Ook je grote teen zelf kan pijn gaan veroorzaken, als de stand van de rest van je tenen daarmee in het gedring komt.

Pijnlijke klachten bij hallux valgus

Welke klachten kun je hebben als je hallux valgus hebt? De meest gehoorde klacht die ontstaat bij hallux valgus, is het resultaat van de bunion die tegen je schoen aandrukt. Deze stekende pijn bij hallux valgus komt door de aanhoudende druk op deze knobbel. Je huid raakt geïrriteerd en het onderliggende weefsel en bot kunnen gaan ontsteken. Ook kan je blaren, eelt of wonden op de bunion krijgen. Dat is natuurlijk geen pretje! De stekende pijn in grote tenen kan variëren in ernst.

Een andere pijnlijke klacht die door hallux valgus kan ontstaan, is dat je andere tenen in de verdrukking raken door de scheefgroei van je grote teen. Dit kan voor drukplekken op je tenen zorgen. In ernstige gevallen kunnen de tenen zelfs over elkaar heen komen te staan.

Een ander gevolg van hallux valgus, is dat je grote teen minder buigzaam wordt. Dit zorgt ervoor dat je voet zich anders gaat afwikkelen, wat kan zorgen voor problemen op andere plekken in het lichaam. Doordat je looppatroon is verstoord, kan het klachten veroorzaken in je voet en enkel, heup, schouders en nek.

Begin je last te krijgen van je hallux valgus? Zoals stekende pijn in grote tenen? Dan is het dus belangrijk om op tijd in actie te komen, om ernstige klachten te voorkomen.

De juiste schoenen dragen bij hallux valgus

Een manier om de pijn te verlichten, is door goede schoenen voor hallux valgus te dragen. Schoenen die passen bij de vorm, lengte en breedte van je voeten. Ze zijn voorin lekker ruim vanaf de aanzet van je grote teen. Je hebt alle ruimte om lekker met je tenen te wiebelen. Ter hoogte van je grote teen zitten geen stiknaden, zodat ook daardoor geen irritaties op de huid kunnen ontstaan. Het mooist is als er stretchmaterialen worden gebruikt. Zo kunnen je tenen vrij bewegen en raken ze niet in de knel. Wil je complete vrijheid voor je grote teen? Dan zijn teenslippers natuurlijk ideaal, maar dat is in de winter toch echt een beetje koud.

Snelle tips om pijn bij hallux valgus te verminderen

Als aanhoudende druk de grootste boosdoener is van hallux valgus pijn, dan is de snelste remedie natuurlijk om die druk te gaan wegnemen. Naast het kopen van goede schoenen, zijn er nog twee eenvoudige tips die je kan toepassen om minder last van je hallux valgus te krijgen.

  1. Een siliconen hulpstukje in de schoen aanbrengen
  2. Een hallux valgus schild om je voet aanbrengen. Op deze website vind je een hallux valgus schild, ook wel bunion corrector genoemd.

Hallux valgus pijn verminderen met een siliconen stukje

Een siliconen hulpstukje kun je voorin je schoen aanbrengen. Het siliconen hulpstukje werkt als een kussentje en verlicht de druk en wrijving tussen de grote teen en de tweede teen. Als je schoen aan de voorkant genoeg ruimte biedt, kan je dit hulpmiddel gewoon in je schoen aanbrengen. Helaas is het niet zo dat de stand van de teen ook verandert door dit hulpstukje, het is dus echt bedoeld ter verlichting van de pijn bij hallux valgus.

Hallux valgus schild dragen

Een hallux valgus schild is een orthese die de druk van je knobbel of bunion afhaalt. Het siliconen schildje beschermt de knobbel en zorgt voor een betere drukverdeling. Ook zorgt het zachte materiaal voor het voorkomen van rode drukplekken. Je kunt een hallux valgus schild ook gewoon in je schoenen dragen, mits deze breed genoeg zijn aan de voorkant.

Klachten bij hallux valgus zijn vaak prima te verhelpen en het hoeft lang niet altijd tot een operatie te komen. Nog even de belangrijkste tips op een rijtje:

  • Draag schoenen die jouw tenen voldoende ruimte geven aan de voorkant
  • Gebruik een siliconen stukje om wrijving tussen de grote teen en de tweede teen te voorkomen
  • Draag een hallux valgus schild om de druk op jouw bunion te verminderen

Heel veel succes met het toepassen van deze tips!

Was dit artikel behulpzaam?

3
0

Meer onderwerpen:

Tintelende voeten

Tintelende voeten

Lees meer
Krakende schoenen

Krakende schoenen

Lees meer
Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!