Terug
Terug

Staan je voeten naar binnen? Hier kan het door komen!

Veel mensen hebben last van voeten die naar binnen staan. Het is een voetklacht die vervelende bijeffecten kan hebben, zoals pijnlijke voeten of klachten elders in het lichaam. Naar binnen staande voeten hebben niet maar één oorzaak, er zijn meerdere dingen die hiervoor kunnen zorgen. Overpronatie, doorgezakte voeten of het dragen van slechte schoenen zijn bijvoorbeeld veelvoorkomende aanleidingen. Heb jij voeten die naar binnen staan? Lees dan snel verder om er meer over te leren.

Voeten naar binnen

Hoe weet je of je overpronatie hebt?

Pronatie, misschien heb je de term weleens horen vallen. Zeker als je een hardloper bent, heb je er vast wel van gehoord. Zo niet, dan leggen we het je nu uit! Pronatie is de manier waarop jij landt op je voeten tijdens het lopen. Bij neutrale pronatie landt jouw voet op de midden- of buitenkant van de hiel, maar er zijn ook mensen bij wie de voet te veel naar buiten (onderpronatie) of naar binnen (overpronatie) komt tijdens het lopen.

Overpronatie kan een gevolg zijn van doorgezakte voeten. Daarbij ontbreekt de voetboog grotendeels en staat de voetzool (bijna) volledig op de grond. Als voeten doorzakken, gebeurt dit altijd naar binnen. Deze naar binnen gedraaide voeten kunnen niet allen voetklachten opleveren, maar ook andere lichamelijke problemen, zoals een pijnlijke (onder)rug, knieën en bekken.

Maar hoe weet je nou of jij overpronatie hebt? Vaak kan je het zien aan het slijtpatroon wat zich op je schoenzolen vormt. Als deze vooral aan de binnenkant slijten, kan het erop wijzen dat je overpronatie hebt. Je kan ook eens vragen aan een vriend of vriendin om je looppatroon te bekijken, of je te filmen tijdens het lopen. Dan kan je zien of je voeten naar binnen neigen. Maar als je het écht zeker wil weten, kan je het best de hulp van een expert inschakelen. Een podoloog of voetspecialist kan een veel accuratere analyse doen van jouw looppatroon en je vertellen of je voeten naar binnen staan.

Voetklachten bij overpronatie

Overpronatie komt helaas met een flink scala aan mogelijke klachten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je van alles last zal krijgen, sommige mensen hebben zelfs nergens last van bij naar binnen staande voeten. Maar als je merk dat je voeten naar binnen staan, is het wel goed om jouw voetgezondheid in de gaten te houden.

Klachten die kunnen ontstaan bij naar binnen staande voeten zijn pijn aan de binnen- of buitenzijde van de enkel, last van de achillespees en pijn in de hiel. Ook verandert je lichaamshouding bij overpronatie, waardoor je knie-, heup- en rugklachten kan krijgen.

Goede schoenen dragen als je voeten naar binnen staan

Bij overpronatie zakt de voet naar binnen, daarom kan je je voorstellen dat het belangrijk is dat de stand van je voet wordt gecorrigeerd. Schoenen met een goed voorgevormd voetbed kunnen helpen om de binnenkant van je voet te ondersteunen. Maar het is ook verstandig om het advies in te schakelen van een voetspecialist, die met jou kan kijken naar de juiste zooltjes voor in jouw schoenen. Deze zooltjes vullen de binnenzijde van je voeten op, waardoor de voet weer in de juiste houding komt te staan.

Het belang van een goede schoen

Goede schoenen zijn één van de belangrijkste sleutels bij het voorkomen en behandelen van voetklachten. Zeker als je voeten van zichzelf de neiging hebben om naar binnen te zakken, wil je dat jouw schoenen je helpen om dat te voorkomen. Stevige, goed passende schoenen met een goed voorgevormd voetbed zijn belangrijk om je voeten de juiste ondersteuning te geven. Eventueel aangevuld met ondersteunende zolen voor jouw voetklacht, kan dit een wereld van verschil maken. Goede schoenen zijn trouwens niet alleen belangrijk bij naar binnen staande voeten, ze kunnen een hele boel voetproblemen voorkomen en verlichten.

Kinderen met voeten die naar binnen staan

Veel kinderen lopen met de voeten naar binnen, maar dat heeft in de meeste gevallen niet met overpronatie te maken. Kinderen lopen vaak op deze manier, omdat de stand van hun heupen nog anders is. Om goed te kunnen lopen, draaien ze hun heupen naar binnen en de voet en knie draaien dan mee. Dit komt meestal voor bij kinderen tot ongeveer 7 jaar en is vaak bij beide voeten gelijk.

Zo lang het kind geen last heeft van de voeten, beide voeten op dezelfde manier naar binnen draaien en het tot de leeftijd van ongeveer 7 jaar gebeurt, hoeft je je geen zorgen te maken. Heeft het kind pijn aan de voeten, wijkt één voet erg af van de andere voet, of houdt het naar binnen vallen van de voeten aan tot latere leeftijd, dan is het een goed idee om een bezoekje te brengen aan de huisarts.

Was dit artikel behulpzaam?

3
0

Meer onderwerpen:

Diabetes schoenen

Brandende voeten bij diabetes

Lees meer
Kramp in voeten en tenen

Kramp in voeten en tenen: wat is de oorzaak?

Lees meer
Sandalen moeilijke voeten

Kun je voetklachten verhelpen met podotherapie?

Lees meer
Damesschoenen maat 43

Damesschoenen maat 43, waar vind je die?

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!