Wat is een goede wandeltechniek? Het afwikkelen van de voet!
Bijgewerkt op 30 april 2024 | Auteur: GerdaWandelen is een heerlijke manier om in beweging te blijven. Een mooie route uitstippelen, wandelschoenen aan en lekker de natuur in. Het is een fijne manier om op te laden, bij te kletsen met vrienden of familie of juist te genieten van een moment voor jezelf. Maar met de verkeerde houding kan wandelen een stuk minder leuk worden. Want hoewel wandelen bekend staat als een sport met weinig kans op blessures, is het toch belangrijk om de juiste techniek te hanteren. Zo maak je een wandeling een stuk minder vermoeiend! Wat is een goede wandeltechniek? We beginnen met het afwikkelen van de voet.
Wat is een goede wandeltechniek? Het begint bij het afwikkelen van de voet
Wandelen is voor de mens een hele natuurlijke manier van bewegen: ons hele lichaam is erop gebouwd om flink wat kilometers af te kunnen leggen. Maar om dit zo moeiteloos mogelijk te doen, is een goede houding belangrijk. En dat begint bij het op de juiste manier afwikkelen van de voet. De afwikkeling van de voet, is de beweging die je voet maakt nadat hij op de grond landt. De voet raakt de grond, rolt over de grond en komt weer omhoog, om de volgende stap te zetten. Bij de ideale afwikkeling van de voet, land je op de grond met het buitenste deel van je hiel. Daarna beweeg je jouw voet een beetje naar binnen, om hem recht en plat op de grond te zetten. Tenslotte wikkel je af door over de bal van je voet en de tenen te rollen.
Wat te doen als het afwikkelen van de voet jou niet goed lijkt te lukken?
Veel voeten hebben van nature de neiging om wat meer naar binnen of naar buiten te bewegen. In principe hoeft dit niet erg te zijn, maar als de afwijking te groot is, kan het voor (voet)klachten zorgen. Wanneer je de voeten te veel naar buiten laat vallen, spreek je van overpronatie. Als de voeten bij het lopen te veel naar binnen bewegen, heet dat oversupinatie. Het is goed om te letten op jouw looppatroon en te checken of jouw voeten niet te veel naar binnen of buiten bewegen. Dit kan namelijk pijn en voetklachten geven. Denk bijvoorbeeld aan doorgezakte voeten. Je kunt proberen zelf je looppatroon aan te passen, maar je kan ook kijken of steunzolen helpen met het corrigeren van de stand van jouw voeten.
Rechtop lopen en de armen mee laten bewegen
Je voeten zijn natuurlijk de basis van een goede wandeltechniek. Alleen de rest van je lichaam doet ook mee als je een wandeling maakt. Om wandelen zo licht mogelijk te maken, is het goed om rechtop te staan tijdens het wandelen. Als je de neiging hebt om wat voorovergebogen te lopen, denk je dan in dat er een touwtje aan je kruin vast zit, die je zachtjes omhoogtrekt. Dat helpt om minder ingezakt te lopen. En je armen, die kan je het best lekker mee laten bewegen als je loopt. Natuurlijk is dat je rechterarm lichtjes mee naar voren zwaait, als je jouw linkerbeen naar voren zet. Het helpt je lichaam om in balans te blijven en maakt de beweging van het wandelen lichter.
Andere tips om wandelen plezieriger te maken
Niet alleen een goede wandeltechniek helpt om wandelingen fijn en minder vermoeiend te maken. Er zijn meer dingen die je kunt doen. Uiteraard zijn goede wandelschoenen essentieel, net als comfortabele, ademende kleding. Ook is het tijdens een wandeling belangrijk om je eigen tempo aan te houden en niet te snel of te langzaam te lopen. Tenslotte is het verstandig om niet te lange rustpauzes te nemen tijdens een wandeling. Je spieren koelen dan af en moeten weer helemaal opnieuw warm worden. Dus begin je moe te worden? Dan is het beter om je tempo een beetje in te houden en iets rustiger te lopen, dan te gaan zitten.
Veel wandelplezier!