Terug
Terug

De impact van doorgezakte voeten op je dagelijks leven

Als je last hebt van doorgezakte voeten, dan is de natuurlijke voetboog verzwakt. De voetzolen komen dan bijna of volledig op de grond te staan. Het is een voetklacht die veel voorkomt als gevolg van ouderdom, overgewicht of na een zwangerschap. Doorgezakte voeten kunnen vervelend zijn in het dagelijks leven. Je voeten zijn dan niet meer de stevige basis die je nodig hebt om fijn op te kunnen bewegen. In dit artikel gaan we dieper in op de impact van doorgezakte voeten op je dagelijks leven. Ook lees je tips over hoe je goed met doorgezakte voeten kan omgaan.

Laarzen werkschoenen

Wat is het verschil tussen doorgezakte voeten en platvoeten?

Voor we dieper induiken op de impact van doorgezakte voeten op je dagelijks leven, eerst wat achtergrondinformatie over wat doorgezakte voeten precies zijn. Ze worden namelijk vaak verward met platvoeten, maar daar zit toch echt een verschil in. Platvoeten zijn namelijk aangeboren. Het is een voettype, waarbij de natuurlijke voetboog niet zo sterk aanwezig is. Vaak zorgt dit niet voor klachten. Doorgezakte voeten zijn echter niet aangeboren, maar ontstaan in de loop der tijd. Bijvoorbeeld door slijtage van de gewrichten en pezen door ouderdom of als gevolg van gewichtstoename, bij een zwangerschap of overgewicht. Dit kan voor verschillende voetklachten zorgen, zoals vermoeide voeten en pijntjes op andere plekken van het lichaam, zoals de knieën, heupen en (onder)rug.

Houdingsproblemen vanwege doorgezakte voeten

De voeten vormen de basis van ons lichaam. Daarom kunnen problemen in de voeten invloed hebben op onze algehele lichaamshouding. Doorgezakte voeten kunnen leiden tot overmatige pronatie (het naar binnen rollen van de voeten), wat op zijn beurt de uitlijning van de knieën, heupen en rug kan verstoren. Dit kan leiden tot een slechte houding en rugklachten. Goede schoenen en steunzolen kunnen helpen bij het tegengaan van deze houdingsproblemen.

Impact op mobiliteit en beweging

Een ander vervelend gevolg van doorgezakte voeten, is dat het kan zorgen voor een verminderde mobiliteit. Omdat je minder stabiel op je voeten staat, loop je het risico om sneller te vallen of te struikelen. Ook kunnen activiteiten als sporten of joggen lastiger worden, omdat de schokabsorptie en de natuurlijke voetafwikkeling verstoord kunnen zijn. Dit kan dan vervolgens weer leiden tot pijnlijke voeten of last op andere plekken van het lichaam.

Pijnlijke voeten door doorgezakte voeten

Als je last hebt van doorgezakte voeten, kan je pijn in de voeten ervaren. De voetboog is ontworpen om het gewicht gelijkmatig te verdelen en schokken op te vangen tijdens het lopen, maar als de voetboog is doorgezakt kan dat leiden tot overmatige druk op bepaalde delen van de voet. Zo kan je bijvoorbeeld te veel druk zetten op de hielen of de bal van de voet, wat zorgt voor pijnlijke en vermoeide voeten en soms zelfs een ontsteking in de peesplaat.

Goede schoenen als remedie tegen klachten van doorgezakte voeten

Als je eenmaal doorgezakte voeten hebt, is het vrijwel niet mogelijk om de natuurlijke voetboog weer te herstellen. Toch kun je met goede schoenen en steunzolen al heel veel oplossen. Door voor een voetbed te kiezen wat de natuurlijke holling van de voetboog simuleert, doe je veel goeds voor je houding en kan je klachten verminderen. Ook is het verstandig om een bezoek te brengen aan een voetspecialist als je last hebt van doorgezakte voeten. Deze kan je helpen met de juiste schoenkeuze en eventueel steunzolen voor je ontwerpen.

Schoenwijzer voor het kiezen van de juiste schoen

Als je meer wil weten over het kiezen van de juiste schoen voor jouw voettype, kan je eens een kijkje nemen op Schoenwijzer. Dit is een platform waarop je allerlei informatie vindt over voetengezondheid. Of je nu doorgezakte voeten hebt, last van hallux valgus of iets anders over de voet wil weten, deze website geeft je antwoord op je vragen. Ook kan je een simpele test doen om te onderzoeken welke schoenen het best bij jou passen. Zo doe je nooit meer een miskoop op het gebied van schoenen en loop je er comfortabel bij.

Was dit artikel behulpzaam?

1
0

Meer onderwerpen:

Tintelende voeten

Tintelende voeten

Lees meer
Krakende schoenen

Krakende schoenen

Lees meer
Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!