Hoe herken je platvoeten voeten bij kinderen en wat zijn de oorzaken ervan?
Bijgewerkt op 1 juni 2023Platvoeten zijn, de naam zegt het al, platte voeten. Dat wil zeggen dat de voetzool van een platvoet (bijna) volledig op de grond staat en het ‘holletje’ in het midden van de voet ontbreekt. Veel kinderen hebben platvoeten. Dit is niet gek en hoort bij de gewone ontwikkeling van een kindervoet. De meeste peuters hebben platvoeten, maar ook bij kinderen die al op de basisschool zitten komt het nog regelmatig voor. In de meeste gevallen is dit niet iets om je zorgen over te maken.
Wat is het verschil tussen platvoeten en doorgezakte voeten bij kinderen?
Bij kinderen spreken we van platvoeten en niet van doorgezakte voeten. Een doorgezakte voet, is een voet waarbij de voetboog ontbreekt vanwege langdurige overbelasting of door ouderdom. Dit is bij kinderen niet het geval, bij hen is de voet juist nog volop in ontwikkeling. Daarom wordt er bij kinderen gesproken over platvoeten en niet over doorgezakte voeten.
Soepele en stugge platvoeten
Als het gaat om platvoeten bij kinderen, zijn er twee typen te onderscheiden. De eerste is de soepele platvoet en dit is normaal voor de ontwikkeling van het kind. Je herkent een soepele platvoet gemakkelijk. Als het ´holletje´ in de voet zichtbaar wordt zodra het kind op de tenen gaat staan, spreek je van een soepele platvoet. Blijft de voet plat wanneer op de tenen wordt gestaan, dan gaat het om een stugge platvoet. Dit betekent vaak een aangeboren vergroeiing in de voet, die zorgt voor platvoeten. Slechts 3 tot 5 % van de mensen heeft stugge platvoeten en veel van hen krijgen nooit klachten.
Waarom hebben kinderen platvoeten?
Soepele platvoeten zijn dus normaal voor de ontwikkeling van kindervoeten. De voetboog is nog niet volledig ontwikkeld, vandaar dat de voeten platter op de grond staan dan bij volwassenen. Hoelang platvoeten bij kinderen duren, is vooral genetisch bepaald. Bij de meeste kinderen duurt het tot hun 2e levensjaar, maar zo´n 10% van de kinderen tussen de 5 en 12 jaar heeft ook nog soepele platvoeten. Platvoeten verdwijnen meestal vanzelf weer en geven zelden klachten bij het kind. Geeft het kind toch aan last de hebben van de voeten? Dan is het verstandig om een bezoekje te brengen aan de huisarts of een voetspecialist.
Mogelijke klachten bij platvoeten
Hoewel het weinig voorkomt, kan het natuurlijk zo zijn dat een kind last krijgt van soepele of stugge platvoeten. Bijvoorbeeld wanneer de voet erg scheef staat. Dit kan zorgen voor last aan de binnen- of buitenzijde van de enkel en aan de binnenkant van de voet. Ook kan het zorgen voor een vermoeid gevoel aan de voeten. Bij stugge platvoeten is de meest gehoorde klacht pijn aan de voeten. Vaak ontstaat deze pas tussen het 8e en 16e levensjaar. Gelukkig komt pijn door stugge platvoeten relatief weinig voor. Slechts 25% van de mensen met een aangeboren vergroeiing krijgt voetklachten.
Hoe herken je platvoeten?
Je kunt een soepele platvoet herkennen aan het holletje in de voetboog dat terugkomt wanneer het kind op de tenen gaat staan. Bij een stugge platvoet blijft de voet plat. Als het kind echter klachten heeft, is het verstandig om naar een voetspecialist te gaan, om zeker te weten wat er aan de hand is. Door middel van een röntgenfoto of scan van de voet, is te zien of er sprake is van een aangeboren vergroeiing (stugge platvoeten) of dat er mogelijk andere voetafwijkingen spelen.
Wat moet je doen als je kind platvoeten heeft?
Heeft je kind platvoeten, dan hoef je in de meeste gevallen niets bijzonders te doen. Meestal gaan platvoeten vanzelf weer over. Ze horen bij de normale ontwikkeling van een kindervoet. Speciale zooltjes zijn dus niet nodig. Wel is het goed om je kind regelmatig op blote voeten te laten lopen, omdat dit goed is voor de gezonde ontwikkeling van de voet. Heeft je kind voetklachten, of lijkt er sprake te zijn van een stugge platvoet? Dan is het wel verstandig om een bezoek aan de huisarts of voetspecialist te brengen. Verder onderzoek kan dan uitwijzen of je kind misschien speciale zooltjes nodig heeft.