Terug
Terug

Platvoeten: wat zijn de klachten?

Platvoeten zijn voeten waarbij geen holte zit in de voetboog. Als je rechtop staat, met beide voeten op de vloer, dan hoor je bij beide voeten een holte te zien bij de voetboog. Heb je platvoeten? Dan staat je voet, zoals de naam al verklapt, ‘plat’ op de grond. De holte is weg. De binnenkant van de voet zakt naar binnen en dat kan verschillende klachten veroorzaken. Vooral pijnlijke knieën en heupen, maar ook een scherpe pijn onder de bal van de voet is een veelgehoorde klacht.

Hoe ontstaan deze platvoeten, wat zijn de klachten en wat is er aan te doen? We geven je meer informatie over de symptomen van platvoeten, hoe je de pijn kunt verlichten en welke schoenen goede schoenen zijn voor mensen met platvoeten of doorgezakte voeten.

Platvoeten klachten

Wat zijn platvoeten, wat zijn de klachten en hoe ontstaan ze?

Wat zijn platvoeten? Bij platvoeten is de voetboog geheel of gedeeltelijk is ingestort, waardoor de voetzool plat op de grond rust. Testen of je platvoeten hebt? Ga met je voeten in de verf staan. Stap daarna op een vel papier. Wat zie je, zie je een afdruk van je hele voet? Dan heb je een platvoet. Zie je alleen je tenen, hiel en de buitenkant van je voet op het papier? Dat is hoe een afdruk hoort te zijn. Vergeet daarna niet om de voeten schoon te maken.

Als je platvoeten hebt, heb je geen holte bij de voetboog. Je complete voet staat ‘plat’ op de grond. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals erfelijke factoren. Ouders kunnen het doorgeven aan hun kinderen. Maar ook zwakke voetbogen, artritus of een blessure aan je voet of enkel kan platvoeten veroorzaken. Dan spreek je van doorgezakte voeten. Platvoeten komen vaak voor, bij ongeveer 10% van de volwassenen. Dat is best veel. Deze voetaandoening veroorzaakt pijn, zwellingen en/of vermoeidheid in de voeten.

Verschillende soorten platvoeten

We kennen twee soorten platvoeten: een soepele platvoet en een stijve platvoet. Wat is het verschil tussen deze twee platvoeten? Heb je een soepele platvoet en ga je op je tenen staan? Dan ontstaat een voetboog. Bij een stijve platvoet gebeurt dit niet en blijft de voetboog op de grond rusten. De soepele variant komt het meeste voor en worden ook wel doorgezakte voeten genoemd. Stijve platvoeten zijn vaker een aangeboren afwijking en komen minder vaak voor. Door deze simpele test te doen, kun je zelf achterhalen wat voor soort platvoet je hebt.

Oorzaken van platvoeten

Het ontstaan van een platvoet heeft meerdere oorzaken. Een platvoet is minder flexibel dan een normale voet en heeft geen voetboog. De botten van uw voeten worden bijeengehouden door banden en spieren, die de voetbogen ondersteunen. Een platvoet kan worden veroorzaakt door een aangeboren afwijking, dan hebben we het over een stijve platvoet. Platvoeten kunnen ook ontstaan door externe factoren zoals overgewicht of het dragen van ongeschikte schoenen, waardoor de gewrichtsbanden in de loop der tijd uitrekken. Dat is een soepele platvoet, ook wel een doorgezakte voet genoemd. Als je ouder bent kan een platvoet ook ontstaan door reuma of artrose.

Platvoeten klachten

Gelukkig heb je niet altijd klachten bij platvoeten. Sommige mensen hebben al jaren een platvoet of doorgezakte voet, zonder klachten te ervaren. Van welke klachten kun je last hebben? Dat varieert van pijnklachten tot vermoeide voeten, maar ook zwellingen zijn mogelijk. Het komt ook regelmatig voor dat mensen met platvoeten klachten ervaren als ze op een oneffen ondergrond lopen.

Als je een van deze symptomen ervaart en de klachten niet verdwijnen nadat je je voeten een tijdje hebt laten rusten, kan het de moeite waard zijn om met een arts te praten. In sommige gevallen kunnen platvoeten worden veroorzaakt door andere aandoeningen, zoals artritis of jicht, die moeten worden behandeld.

Naast deze pijnklachten kun je ook moeite hebben met het vinden van de juiste schoen. Nieuwe schoenen kopen is dan een uitdaging, omdat niet elke schoen het juiste voetbed heeft en de juiste ondersteuning biedt. Zeker als je doorgezakte voeten hebt, is het goed om schoenen te dragen die steun bieden. Ook kan het helpen om een steunzool te dragen, zodat de voet in de juiste houding wordt gezet. De voetboog wordt dan ondersteund. Hierdoor kan de pijn minder worden.

Pijn van je platvoeten

Pijn komt op meerdere plekken in de voet voor bij platvoeten. Je kunt pijn hebben in de voorvoet door de druk en belasting op dat deel van de voet. Maar ook pijn in het midden aan de binnen- en buitenkant van de voet is een veelgehoorde pijnklacht. De ernst van de klachten is afhankelijk van het type platvoeten. Bij stijve platvoeten wordt vaker pijn ervaren. Kies voor schoenen die lief zijn voor platvoeten, zodat je zo min mogelijk last hebt. Uiteraard kan een podoloog ook met je meedenken om een oplossing te bedenken die het beste is voor jou.

Schoenen kopen voor doorgezakte voeten

Welke schoenen zijn de beste schoenen voor jouw doorgezakte voet? Kies schoenen die een goede ondersteuning aan je voet geven. Zeker in het geval van soepele platvoeten heb je schoenen nodig die de slappe spieren, en dus je voet, ondersteuning bieden. Kies voor een schoen, gemaakt van stevig materiaal, zowel aan de buiten- als binnenzijde zodat de voeten goede steun krijgen. Veterschoenen of schoenen met klittenband zijn de beste keuze. Omdat je deze schoenen kunt verstellen en ze kunt aanpassen naar jouw voet. Heb je steunzolen? Neem ze mee als je nieuwe schoenen gaat kopen, zodat je zeker weet dat de zool goed in de schoen past.

Platvoet klachten verlichten

Er zijn verschillende manieren om de door platvoeten veroorzaakte pijn te verlichten, waaronder het versterken van uw spieren, het dragen van de juiste schoenen en het aanschaffen van speciale steunzolen.

Spieren versterken

Als je platvoeten hebt, merk je misschien dat het pijn doet als je lang staat of op ongelijke oppervlakken loopt. Je spieren kunnen verzwakken doordat je ze minder gebruikt, maar door ze te versterken kun je de pijn verlichten. Je kunt dit doen door telkens op één been te gaan staan en zo lang mogelijk te balanceren voordat je van been wisselt (je moet het minstens 30 seconden kunnen volhouden). Herhaal deze oefening 10 keer per dag totdat het gemakkelijker wordt; verhoog dan het aantal keren zodat je het na twee weken 20 keer per dag doet.

Draag goede schoenen

Door goede schoenen te dragen, ondersteun je jouw platvoeten beter en ervaar je dus ook minder klachten. Hierboven beschreven we al waar deze schoenen aan moeten voldoen.

Gebruik speciale inlegzolen

Inlegzolen die gemaakt zijn voor platvoeten bieden extra steun aan je voeten en kunnen klachten bij platvoeten verlichten.

Was dit artikel behulpzaam?

Klachten bij platvoeten

4
0

Meer onderwerpen:

Hamertenen

Hamertenen oefeningen

Lees meer
stevige pantoffels

Stevige dames pantoffels

Lees meer
Huissokken

Huissokken: comfort voor thuis

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!