Klompvoet volwassenen

Een klompvoet bij volwassenen. Een klompvoet is een aangeboren afwijking aan de voet en ontstaat al in de baarmoeder. Het is dus geen voetafwijking die op latere leeftijd of door het dragen van verkeerde schoenen kan ontstaan. Bij een klompvoet is de voet naar beneden gericht en de tenen wijzen naar je andere voet/been. Omdat de voet op een golfclub lijkt, wordt een klompvoet ook ‘clubfoot’ genoemd. Hoe eerder je een klompvoet behandelt, hoe beter. Een klompvoet bij een volwassen persoon kan moeilijker behandeld worden dan bij een baby, maar het is niet onmogelijk. Een operatie is in dit geval noodzakelijk.

Klompvoet bij volwassenen: oorzaak en gevolgen

Een klompvoet ontstaat al, als de foetus nog in de baarmoeder zit. De voet groeit scheef. Vanaf het moment dat een kind gaat lopen ontstaan klachten. Tegenwoordig wordt een klompvoet al in een vroeg stadium behandeld om klachten te voorkomen en om de voet te corrigeren.

Als een klompvoet in de kinderjaren niet is behandeld, dan kan je als volwassene nog steeds hinder ondervinden van de klompvoet. De overstrekte voet, die naar binnenstaat, corrigeert zich niet vanzelf. Hoe wordt een klompvoet gecorrigeerd? Hij wordt met de hand in de juiste stand gezet en daarna wordt de voet in gips gezet. Zodat de voet in deze positie blijft staan. Daarna is een operatie aan de achillespees nodig. Bij volwassenen is een andere aanpak nodig. De voet kan alleen operatief in de juiste positie worden gezet. Het dragen van orthopedische schoenen kan de klachten, die bij een klompvoet ontstaan, verminderen.

Aangeboren klompvoet

Hoe eerder je de aangeboren klompvoet behandelt, hoe beter. De afwijkende stand wordt gecorrigeerd en voorkomt moeite met lopen en pijnklachten. Tegenwoordig begint de behandeling al vrij snel na de geboorte van het kind. Op deze manier worden de beste resultaten behaald.

Klompvoet op latere leeftijd

Een klompvoet ontstaat niet alleen als aangeboren afwijking. Het kan ook op latere leeftijd ontstaan door een ongeval of als letsel ontstaat aan de zenuwen van het onderbeen en de voetspieren. Bij volwassenen is een operatie de enige optie als behandeling. In de meeste gevallen volstaat 1 operatie, maar soms groeit de voet terug in scheefstand, waardoor een nieuwe operatie nodig is.

Schoenen kopen voor klompvoeten

Schoenen kopen voor klompvoeten kan een grote uitdaging zijn. Maar gelukkig is het niet onmogelijk. Met wat extra geduld en inspanning zal het zeker lukken. Schoenen voor klompvoeten zijn schoenen die stevig zijn en genoeg ondersteuning geven, zodat ze de spitsstand tegengaan en de voorvoet ontlasten. Hier staat veel druk op bij een klompvoet. Orthopedische schoenen zijn schoenen van hoge kwaliteit die comfort bieden. De op maat gemaakte schoenen passen perfect bij de vorm van de voet.

Orthopedische schoenen voor klompvoeten

Orthopedische schoenen zijn goede schoenen voor klompvoeten. Ze verminderen de klachten, maar ze kunnen de scheefstand zelf niet verbeteren. Het pakt dus niet de oorzaak aan; dat is in het geval van volwassenen alleen een operatie. Maar dankzij de speciale schoenen kun je wel comfortabel lopen en met mijn pijn/druk.

Lees meer over Klompvoet volwassenen:

Zoek je Bandschoenen voor Klompvoeten?

Zoek je Bandschoenen voor Klompvoeten?

Lees meer
De juiste sandalen bij klompvoeten voor binnen

De juiste sandalen bij klompvoeten voor binnen

Lees meer
De juiste Pumps bij Klompvoeten voor Hiken

De juiste Pumps bij Klompvoeten voor Hiken

Lees meer
De juiste Pumps bij Klompvoeten voor Outdoor

De juiste Pumps bij Klompvoeten voor Outdoor

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!