Terug
Terug

Wandelschoenen voor artrose voeten

Mensen met artrose, hebben vaak last van pijn en stijfheid in hun gewrichten. Door die pijn, kunnen zelfs dagelijkse dingen, zoals het maken van een wandelingetje, uitdagend zijn. En dat terwijl het juist een belangrijk gezondheidsadvies is om in beweging te blijven, om klachten te verminderen of te voorkomen dat ze erger worden. Gelukkig kan de juiste ondersteuning van goede schoenen helpen om het bewegen een stuk aangenamer te maken. In dit blog lees je meer over de juiste wandelschoenen voor artrose.

Wandelschoenen voor artrose voeten

Wat is artrose?

Voor we ingaan op wandelschoenen voor artrose, eerst kort wat over artrose zelf. Want wat gebeurt er precies als er sprake is van artrose? Het is in elk geval niet de slijtage van de gewrichten, zoals veel mensen denken, maar het heeft te maken met het dunner worden van het kraakbeen dat tussen de botten zit. Doordat het kraakbeen verdunt en minder glad is, kunnen de gewrichten minder makkelijk bewegen. Dit zorgt voor pijn en stijfheid in de gewrichten. Artrose komt vooral voor in de heupen, knieën en vingers, maar kan ook op andere plekken in het lichaam voorkomen.

Wandelschoenen voor artrose: waarom bewegen belangrijk is

Hoewel bewegen voor mensen met artrose moeizaam of pijnlijk kan zijn, is het juist heel goed om actief te blijven. Beweging houdt de spieren en gewrichten soepel, wat kan zorgen voor het verminderen van de klachten. Ook helpt een goede spierkracht overbelasting tegen te gaan. Alleen juist omdat het zo stroef gaat, zie je dat veel mensen met artrose bewegen gaan vermijden. En zo kom je langzaam in een vicieuze cirkel terecht, waarbij de klachten erger worden, en dingen als traplopen, bukken of opstaan steeds lastiger worden. Regelmatig een wandeling maken helpt om de conditie en spierkracht op peil te houden en maakt spieren en gewrichten soepeler en gezonder. En fijne wandelschoenen

Wandelschoenen voor artrose: waar moet je op letten bij de aanschaf?

Blijven bewegen is het devies als het gaat om het verminderen van artrose klachten. Daarom is het voor wandelschoenen voor artrose ook belangrijk om voor schoenen te gaan die beweging zoveel mogelijk stimuleren. Het kan heel verleidelijk zijn om voor een enorm ondersteunende schoen te gaan, met robuuste zolen, een voorgevormd voetbed en flinke support voor de enkels. Van die schoenen die de voeten zo min mogelijk aan het werk zet. Alleen dat is juíst bij artrose niet het beste idee. Je wil namelijk zoveel mogelijk beweging in de voet stimuleren, daarom is een soepele schoen geschikter voor mensen met artrose. Ga dus voor schoenen met een flexibele zool, die het natuurlijk afrollen van de voeten stimuleren. Wel is het fijn om schoenen te kiezen die lekker zacht zijn en voldoende demping hebben. Zo maak je zo comfortabel mogelijk een wandeling, terwijl je tegelijkertijd je voeten aan het werk zet en spierkracht opbouwt.

Hoe pak je wandelen (weer) op als je last hebt van artrose?

Als je lijdt onder artroseklachten, kan het een hele stap zijn om weer met bewegen te beginnen. Het kan spannend zijn, en vanwege de pijn kan je er ook flink tegenop zien. Daarom is het advies ook om beweging weer rustig op te bouwen. Ga niet meteen een kilometerslange wandeling doen, maar houd het behapbaar voor jezelf. Het kost tijd om spierkracht weer op te bouwen, dus om te beginnen zijn kleine wandelingetjes – bijvoorbeeld door de buurt- voldoende. Als je voldoende conditie hebt opgebouwd om wat langere wandelingen te maken, is het fijn om de wandeling te plannen. Stippel van tevoren de route uit en ga bijvoorbeeld alleen op een dag dat je niet veel andere dingen gepland hebt. Zo houd je het leuk voor jezelf en blijf je gemotiveerd om lekker in beweging te blijven. Ook kan je altijd met je fysiotherapeut overleggen voor advies over de wandelfrequentie en afstand.

Was dit artikel behulpzaam?

5
1

Meer onderwerpen:

Tintelende voeten

Tintelende voeten

Lees meer
Krakende schoenen

Krakende schoenen

Lees meer
Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!