Wandelen met hallux valgus

Wandelen is een hele fijne, ontspannen activiteit. Genieten van de mooie natuur, het lekkere weer en wat rustige lichaamsbeweging. Maar als je graag wandelt, is het wel belangrijk dat je goede wandelschoenen hebt. Zeker als je gaat wandelen met hallux valgus (een scheefgroeiende grote teen), wil je voorkomen dat je pijnlijke voeten krijgt tijdens het wandelen. Op deze pagina lees je wat hallux valgus is en hoe je geschikte schoenen kiest.

Hallux valgus

Hallux valgus pijn verminderen met deze tips

Lees meer
Zomerschoenen moeilijke voeten

Zomerschoenen voor moeilijke voeten voor zonovergoten dagen

Lees meer

Wat is hallux valgus en hoe ontstaat het?

Hallux valgus is een voetklacht waarbij de grote teen in de richting van je andere tenen groeit. De grote teen komt scheef te staan, waardoor er een bobbel ontstaat aan de buitenkant van je grote teen. Deze bobbel, knobbel of bunion kan de oorzaak zijn van klachten. Bijvoorbeeld omdat de knobbel tegen je schoen aanwrijft, wat voor pijn en zelfs een ontsteking kan zorgen. Ook je grote teen zelf kan pijn gaan veroorzaken, als de stand van de rest van je tenen daarmee in het gedring komt.

Hoe hallux valgus precies ontstaat, daar is de wetenschap nog niet helemaal over uit. Wel speelt erfelijkheid een rol en komt het probleem veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Een reden daarvoor kan zijn dat vrouwen over het algemeen vaker te krappe of oncomfortabele schoenen dragen. Goede schoenen voor hallux valgus dragen, is dus heel belangrijk.

Pijnlijke voeten als je wandelt met hallux valgus

Als je geen goede wandelschoenen draagt, kan je last gaan krijgen van je hallux valgus. Stel je maar voor dat je teen de hele tijd tegen je schoen aan duwt of wrijft. Dat gaat na een tijdje natuurlijk zorgen voor irritatie. Er zijn gelukkig genoeg manieren om deze pijntjes te voorkomen.

Wandelen met slechte schoenen oorzaak hallux valgus?

Of slechte schoenen en het ontwikkelen van een vergroeide teen met elkaar te maken hebben, daar zijn voetspecialisten nog niet over uit. Maar de last die je kan ervaren van je hallux valgus, kan wél direct gerelateerd zijn aan de schoenen die je draagt. Te krappe schoenen zijn oorzaak nummer één van klachten bij een scheefgroeiende grote teen. Want wist je dat in landen waar men voornamelijk op sandalen loopt, er nauwelijks hallux valgus klachten bestaan? Let dus goed op of je voldoende ruimte hebt in je schoenen, niet alleen in de lengte, maar vooral ook ter hoogte van je tenen.

Pijn verlichten tijdens wandelen

De beste manier om pijn aan je voeten te voorkomen tijdens het wandelen, is het kopen van een paar wandelschoenen dat beter past. Een goed paar schoenen, heeft voldoende ruimte in de lengte en de breedte van jouw voet, ongeveer een duimbreedte. Bij hallux valgus moet ook de knobbel naast je teen niet tegen de schoen aanduwen. Het kan daarom zijn dat je een breedtemaatje groter nodig hebt.

Ben je nou al onderweg en kan je niet meer van schoenen wisselen? Hopelijk loop je langs een drogisterij, zodat je snel een siliconen hulpstukje kan kopen voor in je schoen. Plaats het ter hoogte van de bult op je grote teen, zodat je een soort kussentje krijgt. Of, als je pleisters in je tas hebt zitten, kan je er één of twee over je bunion heen plakken om de ergste pijn te verlichtgen. Maar, als je nou merkt dat je huidige wandelschoenen klachten veroorzaken, weet dat dan het écht tijd is voor een nieuw paar. Je wil toch niet je hobby aan de wilgen hangen voor onnodige pijn in je voeten?

Lees meer over Wandelen met hallux valgus:

Hallux valgus

Hallux valgus pijn verminderen met deze tips

Lees meer
De juiste Gympen bij Hallux valgus voor Wandelen

De juiste Gympen bij Hallux valgus voor Wandelen

Lees meer
Hallux valgus veterschoenen wandelen

De juiste veterschoenen bij hallux valgus voor wandelen

Lees meer
De juiste laarzen bij hallux valgus voor wandelen

De juiste laarzen bij hallux valgus voor wandelen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!