Terug
Terug

Een comfortabele schoen voor mensen met voetklachten

Comfortabele schoenen waar je uren op kunt lopen, zonder zeurende pijntjes of vermoeide voeten aan het einde van de dag. Voor veel mensen, zeker diegenen met voetproblemen, klinkt dit als te mooi om waar te zijn. Fijne schoenen lijken simpelweg niet te vinden! Zeker als je wat smallere of bredere voeten hebt dan gemiddeld of een hoge wreef hebt kan het een uitdaging zijn. Ook als je kampt met diabetes of hallux valgus schoenen draagt, kan het flink zoeken zijn naar een comfortabele schoen. Maar, geen paniek. Die goede schoenen bestaan écht en wij gaan je helpen om ze te vinden. Lees snel verder!

Comfortabele schoen

Waarom is een comfortabele schoen belangrijk?

Wist je dat heel veel voetklachten verholpen konden worden door het dragen van de juiste schoenen? Bij podologen en voetspecialisten wordt de deur platgelopen door mensen die voetproblemen ervaren, maar dit gemakkelijk hadden kunnen voorkomen als ze beter passende schoenen hadden gekocht! Daarmee is een comfortabele schoen dus niet alleen een luxe-dingetje, maar essentieel voor de goede gezondheid van jouw voeten. Daarbij zijn jouw voeten de basis van jouw hele lichaamshouding, dus als er daar iets niet goed gaat, werkt dat door op de rest van het lichaam. Mogelijk met knie- heup- en (lage) rugklachten tot gevolg. Tijd dus om jouw bestaande schoenencollectie onder de loep te nemen en eventueel te vervangen voor schoenen die beter bij jou passen.

Waar moet een comfortabele schoen aan voldoen?

Dan lees je eerst een heel stuk over het belang van een comfortabele schoen om er vervolgens achter te komen dat er niet één pasklaar antwoord is op de vraag waar die schoenen dan aan moeten voldoen. Het voelt inderdaad een beetje alsof we je nu met een kluitje het riet in sturen, maar goed schoeisel is gewoon maatwerk. Het ligt volledig aan jouw voettype, en daarnaast ook aan het doel waar je jouw schoenen voor gaat gebruiken, wat een comfortabele schoen precies is. Een doorgezakte voet wil iets anders dan een holvoet en voor bergbeklimmen heb je andere stappers nodig dan voor een dagje strand. Maar we gaan je natuurlijk niet aan je lot overlaten. Schoenwijzer is er om jou te helpen met al jouw voetproblemen, dus lees snel verder om meer te leren.

Algemene kenmerken van goede schoenen

Hoewel de vereisten voor een comfortabele schoen verschilt per voettype én afhangt van het doel waar je de schoenen voor gebruikt, zijn er wel een paar algemene dingen waar je op kunt letten. Allereerst is het belangrijk dat een schoen goed past. Dat klinkt vanzelfsprekend, maar het zal je verbazen hoe vaak mensen op schoenen lopen die eigenlijk niet goed passen. En als je gaat nadenken over wat er bij jou in de kast staat, herken je dat wellicht wel. Een mooie deal in de uitverkoop en een íets te krap paar is snel gekocht. Een goed passende schoen geeft je ongeveer een duimbreedte ruimte in de lengte en de breedte. Let er ook goed op dat de schoen goed aansluit op de wreef: niet te krap, maar zeker ook niet te los. Verstelbare schoenen zoals veter- of bandschoenen zijn daarvoor een goede keuze, omdat je ze makkelijk in breedte en hoogte kunt aanpassen. Verder zijn goede schoenen gemaakt van een stevig, maar ademend materiaal zodat het niet broeierig wordt daarbinnen. En tenslotte is een goed voorgevormd voetbed wenselijk voor optimale steun.

Breedtematen: een uitkomst voor smalle en brede voeten

De meeste schoenenmerken werken alleen met lengtematen (38,39,40 etc.). Dat kan knap vervelend zijn als je bredere of smallere voeten hebt dan gemiddeld. Schoenen zitten dan regelmatig te strak of te los en dat is niet goed voor de gezondheid van jouw voeten. Maar er zijn dus ook schoenmerken die speciale breedtematen hebben! Ideaal als je binnen het reguliere aanbod vaak buiten de boot valt. Er zijn veel schoenmerken die zich specialiseren in schoenen speciaal voor smalle en/of brede voeten en het aanbod is uitgebreid en modieus. Dus heb jij smalle of brede voeten? Gun jezelf ook genoeg ruimte in je schoen en ga op zoek naar merken die breedtematen aanbieden! Duik even het internet op en je zult een schat aan mooie schoenmerken vinden, perfect geschikt voor jouw voettype.

Wat zijn fijne schoenen bij hallux valgus?

Hallux valgus is een veelvoorkomende voetklacht, al is de naam bij veel mensen niet zo bekend. Het gaat hier om een scheefgroeiende grote teen, die richting de andere tenen groeit. Hierdoor ontstaat er aan de binnenkant van je voet een knobbel, die voor nogal vervelende knellingen in je schoenen kan zorgen. Voor mensen met hallux valgus is het verstandig om iets bredere schoenen te kopen, zodat de grote teen voldoende ruimte krijgt. Ook zijn er speciale hallux valgus schoenen verkrijgbaar, met een extra breed teenstuk. En in de zomer zijn sandalen natuurlijk de beste optie bij hallux valgus, lekker wiebelen met die tenen!

Comfortabele schoenen voor mensen met diabetes

Als je diabetespatiënt bent, weet je waarschijnlijk al hoe belangrijk het is om goede schoenen te dragen. Eén van de symptomen van diabetes is namelijk dat je last kan krijgen van hele gevoelige voeten, of juist bijna geen gevoel meer in de voeten krijgt. Harde stikranden en naadjes in schoenen zijn dan erg vervelend. Voor diabetici is het daarom erg belangrijk om comfortabele, zachte en naadloze schoenen te dragen. Binnen het reguliere aanbod kan je die zeker vinden, maar nog makkelijker is om opzoek te gaan naar speciale diabetesschoenen. Deze schoenen zijn speciaal ontwikkeld voor diabetespatiënten en zijn extra zacht en comfortabel. Wolky is één van de aanbieders van dit specialistische schoeisel.

Tips bij het passen van comfortabele schoenen

Als je nieuwe schoenen gaat kopen, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om een miskoop te voorkomen. De belangrijkste tip bij het kopen van comfortabel schoeisel is deze: wees kritisch. Je gaat waarschijnlijk vele uren van je leven op deze schoenen doorbrengen, dus ze moeten zowel qua stijl als pasvorm helemaal bij je passen. Voel je niet onder druk gezet in een schoenwinkel, maar neem rustig de tijd om wat proefrondjes te lopen, verschillende modellen uit te proberen en te informeren naar eventuele breedtematen of halve maten. Vind je het struinen in een winkelstraat maar niks, dan kan je natuurlijk ook online bestellen. Veel online winkels bieden de optie om achteraf te betalen en gratis te retourneren, dus je kunt zonder problemen wat meerdere modellen en/of maten in huis halen om rustig te passen. Beoordeel je schoenen op de juiste maat en pasvorm, loop heen en weer, loop de trap op en af en kijk of je nog met je tenen kunt wiebelen in je schoenen. Dan nog een extra tip: pas je schoenen altijd een beetje aan het einde van de dag. Dan zijn je voeten op hun ‘grootst’, omdat ze in de loop van de dag wat opzwellen door het lopen. Zo weet je zeker dat je jouw schoenen niet per ongeluk een maatje te klein koopt.

Doe de test en kom erachter welk type schoenen het best bij jou past

Wil je graag weten welke schoenen het best passen bij jouw voettype? Schoenwijzer heeft daar een hele fijne test voor ontwikkeld. Met het beantwoorden van slechts 3 vragen krijg je tips die toegespitst zijn op jouw voettype. Zo doe je nooit meer een miskoop en leer je precies welke schoenen voor jou geschikt zijn. Hele handige informatie, want zo heb je altijd comfortabele schoenen, voor iedere gelegenheid. Heb jij de test al gedaan? Je vindt hem hier.

Was dit artikel behulpzaam?

Wil je graag weten welke schoenen het best passen bij jouw voettype? Schoenwijzer heeft daar een hele fijne test voor ontwikkeld. Met het beantwoorden van slechts 3 vragen krijg je tips die toegespitst zijn op jouw voettype. Zo doe je nooit meer een miskoop en leer je precies welke schoenen voor jou geschikt zijn. Hele handige informatie, want zo heb je altijd comfortabele schoenen, voor iedere gelegenheid. Heb jij de test al gedaan? Je vindt hem hier.

 

1
0

Meer onderwerpen:

Tintelende voeten

Tintelende voeten

Lees meer
Krakende schoenen

Krakende schoenen

Lees meer
Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!