Terug
Terug

Hallux valgus: operatie of niet?

Heb jij een hallux valgus operatie overwogen om van deze voetklacht af te komen? Als jij veel last hebt van een scheefgroeiende grote teen, is deze gedachte vast weleens door je hoofd gegaan. Maar wist je dat een operatie lang niet altijd nodig is om klachten tegen te gaan? In dit artikel lees je hoe je de afweging maakt of een operatie voor jou nodig is. Ook gaan we in op de verschillende operatietechnieken die worden gebruikt bij het tegengaan van deze voetklacht.

Hallux valgus operatie of niet

Wanneer moet je geopereerd worden aan hallux valgus?

Hallux valgus is een veelvoorkomende voetklacht, waarbij de grote teen scheefgroeit in de richting van de andere tenen. Hoewel deze standsafwijking voor ongemak kan zorgen, bijvoorbeeld bij het vinden van passende schoenen, besluiten de meeste mensen met hallux valgus niet tot een operatie. In veel gevallen is het dragen van goed passende schoenen namelijk voldoende om geen pijn meer te ervaren. Merk je echter dat het dragen van bredere schoenen of een teenorthese niet helpt en de klachten steeds erger worden? Of krijg je aanvullende klachten, zoals pijn in de rest van de voorvoet? Dan is een operatie een mogelijkheid.

Genezen van hallux valgus zonder operatie

Genezen van hallux valgus zonder operatie is niet mogelijk. Helaas zijn er geen oefeningen of hulpmiddelen die je kunt inzetten om de scheefgroei van jouw teen te verminderen. Maar er zijn wel een aantal handigheden die je kunt doen om klachtenvrij met hallux valgus door het leven te gaan. Voordat je een operatie overweegt, is het daarom goed na te gaan of er dingen zijn die je kunt doen om de klachten te verminderen. We lichten het kort even toe.

Het is verstandig je schoenen eens goed onder de loep te nemen. Te krappe schoenen zorgen ervoor dat jouw bunion (die knobbel aan de buitenkant van de grote teen) gaat irriteren of zelfs ontsteken. Vervelende drukplekken kun je voorkomen door bredere schoenen te dragen. Er bestaan zelfs speciale hallux valgus schoenen, die meer ruimte hebben ter hoogte van de voorvoet. Zo krijgen je tenen alle ruimte en heb je geen last van schuur- of drukplekken.

Een andere optie is het dragen van een teenorthese. Dit is een hulpstukje wat om de teen wordt aangebracht en dankzij siliconen kussentjes een bescherming vormt tussen de bunion en de binnenkant van de schoen. Een teenorthese kan op maat worden gemaakt, maar je kunt het eerst ook eens proberen met standaard ortheses die bij een voetenspeciaalzaak te koop zijn. Begint je teen echt erg scheef te staan, en passen jouw voeten niet meer in gewone schoenen? Dan kan je ook informeren bij een podoloog of je schoenen op maat gemaakt kunnen worden. Als je veel last hebt van hallux valgus is het sowieso aan te raden om een voetspecialist of podoloog te bezoeken voor advies.

Operatietechnieken voor hallux valgus

Het doel van een hallux valgus operatie, is om de stand afwijking van de teen te corrigeren. Er zijn verschillende technieken die toegepast kunnen worden, afhankelijk van de ernst van de hallux valgus. Soms kan het ook nodig zijn dat de chirurg een combinatie van technieken gebruikt.

Chevron-operatie

Bij de chevron-operatie wordt een stukje van de bult aan de grote teen verwijderd. Dit gebeurt door middel van een snee in de zijkant van de voet. Daarna wordt een V-vormig (chevron) wigje uit het eerste middenvoetsbeentje gezaagd. Het eerste en tweede middenvoetsbeentje worden aan elkaar geschroefd. Deze operatie wordt vaak toegepast bij een milde vorm van hallux valgus. Doordat er niet aan het gewricht zelf wordt geopereerd, blijft de grote teen beweeglijk.

Scarf-osteotomie

Een andere operatietechniek is de scarf-osteotomie. Deze techniek wordt toegepast bij ernstigere vormen van hallux valgus. Er wordt een lange snee gemaakt aan de zijkant van de voet. Deze loopt over de bunion heen, waarvan tijdens de operatie een stukje wordt weggehaald. Daarna wordt er over de gehele lengte van het eerste middenvoetsbeentje een Z-vormige zaagsnede gemaakt. Het middenvoetsbeentje wordt verschoven en met schroeven vastgezet die in het bot verzinken. Met deze operatietechniek is een grotere correctie van de teen mogelijk, omdat de botdelen meer kunnen worden verschoven.

Basis-osteotomie

Bij een basis-osteotomie wordt de bunion afgezaagd. Ook wordt het middenvoetsbeentje aan de basis doorgezaagd en wordt het gekanteld. Zo komt de grote teen weer recht te staan. De teen wordt vervolgens vastgezet met een plaatje en schroefjes.

Lapidus-correctie

Een Lapidus-correctie is een correctie van het gewricht tussen de voetwortel en het middenvoetsbeen. Dit gewricht wordt zo gecorrigeerd dat de het eerste middenvoetsbeentje rechter komt te staan. Ook hier wordt gebruik gemaakt van een kleine plaat en schroefjes om het gewricht vast te zetten. Deze hoeven niet te worden verwijderd, maar kunnen gewoon blijven zitten

Akin-techniek

De Akin-techniek is een aanvullende behandeling op één van de bovengenoemde operaties. De ingreep wordt uitgevoerd als er nog steeds enige scheefstand van de grote teen is, na het corrigeren van het eerste middenvoetsbeentje. Bij de Akin-techniek wordt het basiskootje van de grote teen met een extra sneetje gecorrigeerd.

Hoe lang duurt het herstel naar een hallux valgus operatie?

Hallux valgus operatie ervaringen zijn voor iedereen anders, maar over het algemeen verlopen de operatie en het herstel als volgt. De operatie vindt meestal plaats in een dagopname. In de ochtend word je opgenomen, en in de meeste gevallen kun je op dezelfde dag alweer naar huis.

Het herstel van een hallux valgus operatie duurt tenminste 6 weken. De eerste twee weken is het noodzaak om veel te rusten. Je mag voorzichtig wat steunen op je hiel met behulp van krukken, maar de meeste tijd rust je met de voet in hoogstand. Na 2 weken wordt het verband verwijderd en krijg je een speciaal soort schoen aangemeten. Hiermee kan je rustig gaan beginnen met lopen, in het begin met de hulp van krukken. Deze speciale schoen draag je zo´n vier weken, waarna je weer ter controle naar het ziekenhuis gaat. De meeste mensen pakken na ongeveer 6 weken herstel hun dagelijkse activiteiten weer op, al kan het 3 tot 6 maanden duren voor de voet weer helemaal is hersteld.

Heb je last van hallux valgus en overweeg je een operatie?

Merk je dat jouw hallux valgus steeds erger begint te worden, omdat je schoenen niet meer passen en de knobbel op je voet steeds erger begint te irriteren? Neem dan contact op met je huisarts of een voetspecialist. Zij kunnen helpen met de keuze of een operatie noodzakelijk is, of dat er andere opties zijn voor jouw voeten.

Was dit artikel behulpzaam?

6
0

Meer onderwerpen:

Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer
Vermoeide voeten

Vermoeide voeten

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!