Sandalen hallux valgus

Last van hallux valgus? Sandalen zijn dan een goed idee!

Sandalen zijn misschien wel één van de meest comfortabele schoentypes als je last hebt van hallux valgus. “Hallux wattes?”, denk je nu misschien. Maar hallux valgus is de officiële benaming van een veelvoorkomende voetklacht: een grote teen die naar binnen groeit, waardoor er een bobbel aan de zijkant van je voet ontstaat. En laten sandalen nou net hele fijne schoenen zijn als je daar last van hebt.

Hallux valgus schoenen

Álles wat je moet weten over hallux valgus

Lees meer
Hallux valgus

Hallux valgus pijn verminderen met deze tips

Lees meer
Hallux valgus brede schoenen

Brede schoenen hallux valgus

Lees meer
Hallux valgus laarzen

Hallux valgus laarzen

Lees meer

Wat is hallux valgus?

Hallux valgus is een veel voorkomende voetklacht, waarbij de grote teen vergroeit richting je andere tenen. Hierdoor ontstaat er een knobbel aan de buitenkant van je voet (een bunion). In veel gevallen geeft hallux valgus geen klachten, maar het kan zo zijn dat het vanwege de knobbel op je teen soms lastig kan zijn om passende schoenen te vinden. Veel schoenen zitten dan te krap. Daarom zijn sandalen ook een uitkomst, omdat deze lekker open zijn.

Sandalen kopen als je hallux valgus hebt

In principe hoef je niet op zoek naar speciale sandalen als je hallux valgus hebt. Sandalen zijn al open, wat heel fijn is voor de bunion naast je grote teen. Daarnaast hebben bijna alle sandalen verstelbare of elastische bandjes, wat prettig is als het schoentje toch wat strak rond je teen komt te zitten. Wel is het belangrijk om kwalitatief goede sandalen te kopen, zodat je naast je hallux valgus geen last krijgt van andere voetklachten, zoals hielspoor of doorgezakte voeten.

Verstelbare sandalen

Sandalen zijn al fijn schoeisel bij hallux valgus, maar als ze verstelbare bandjes hebben, is dat helemaal top! Als je een sandaaltje kiest met klittenband of een riempje, kan je de schoen zo breed maken als je zelf wil. Ideaal als de sandaal in eerste instantie toch een beetje strak over je grote teen zit.

De juiste pasvorm voor hallux valgus

Omdat sandalen open schoenen zijn, en meestal verstelbare bandjes hebben, zullen mensen met hallux valgus ze over het algemeen prettige schoenen vinden. Een klein aandachtspuntje is dat het fijn is als de band die over je tenen loopt, niet precies op de plek van je bunion zit. Dan kan het hier namelijk alsnog gaan schuren, wat wondjes en irritatie tot gevolg kan hebben. Verder is het bij sandalen voor hallux valgus net zoals met andere schoenen: laat je niet verleiden door een mooie deal in de sale en kies voor schoenen die écht goed bij jouw voeten passen. De breedte, lengte en pasvorm moeten als gegoten zitten, zodat je geen andere voetklachten of pijntjes gaat ontwikkelen.

Comfortabel lopen op sandalen

Comfort is een belangrijke factor om rekening mee te houden als je hallux valgus hebt, schoenen die niet goed zitten kunnen pijn veroorzaken aan de knobbel op je grote teen. Zo kan je last krijgen van schuurplekken, die zelfs kunnen uitmonden in wondjes en ontstekingen. Geen prettig idee! Dus zorg goed voor je voeten en houdt er rekening mee dat jouw grote teen nu eenmaal wat meer ruimte nodig heeft.

Stijlvolle sandalen voor hallux valgus

Goed voor je voeten betekent niet dat sandalen niet stijlvol kunnen zijn. De tijd dat alleen orthopedisch ogend schoeisel comfortabel zat, is gelukkig voorbij. Er zijn talloze elegante opties om mooi voor de dag te komen in comfortabele sandalen. Houd bovenstaande stelregels in gedachten tijdens het winkelen en voor je het weet heb je een mooi paar (of misschien zelfs meerde!) te pakken. Fijne zomer!

Andere schoenen voor hallux valgus

Helaas kan het niet het hele jaar zomer zijn, en blijven sokken in sandalen voor veel mensen een faux pas. Dus je zal je sandalen vast eens willen afwisselen met ander schoeisel. Gelukkig hebben we meer artikelen voor je in petto, waarin we schrijven hoe je de juiste hallux valgus schoenen voor jouw voeten kiest.

Lees meer over Sandalen hallux valgus:

De juiste sandalen bij hallux valgus voor de regen

De juiste sandalen bij hallux valgus voor de regen

Lees meer
De juiste sandalen bij hallux valgus voor de winter

De juiste sandalen bij hallux valgus voor de winter

Lees meer
De juiste Sandalen bij Hallux valgus voor Werken

De juiste Sandalen bij Hallux valgus voor Werken

Lees meer
Hallux valgus wandelen sandalen

De juiste sandalen bij hallux valgus voor wandelen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!