Hallux valgus laarzen

Als je last hebt van een scheefgroeiende grote teen (hallux valgus), dan is het best lastig om fijne laarzen te vinden. De bobbel aan de zijkant van je grote teen schuurt al snel langs de binnenkant van je laarzen, waardoor irritaties ontstaan. Hallux valgus is echter een meer voorkomende voetklacht dan je misschien denkt, dus er zijn ook speciale laarzen voor hallux valgus. In dit artikel lees je waar je op moet letten als je hallux valgus laarzen koopt. En wat leuke merken zijn om eens naar te kijken.

Hallux valgus schoenen

Álles wat je moet weten over hallux valgus

Lees meer
Hallux valgus

Hallux valgus pijn verminderen met deze tips

Lees meer

Wat is hallux valgus en hoe ontstaat het?

Hallux valgus is een voetklacht waarbij de grote teen scheefgroeit. Hierdoor ontstaat er een bobbel aan de buitenkant van de grote teen. Deze bobbel kan irriteren en pijn doen. Hallux valgus is een voetklacht die bij veel mensen voorkomt. Opvallend aan deze voetklacht is dat veel meer vrouwen er last van krijgen dan mannen. Deze reden daarvoor? Dat is niet helemaal zeker te zeggen, maar het zou kunnen dat vrouwen vaker schoenen dragen die eigenlijk te krap zijn en dat kan hallux valgus veroorzaken. Denk aan te smalle laarsjes en pumps, of knellende loafers. Je tenen krijgen te weinig ruimte, wat op de lange termijn kan leiden tot verschillende voetklachten. Helaas is het niet zo dat je geen hallux valgus kan krijgen als je altijd de perfecte schoenen draagt. De voetklacht is namelijk – helaas pindakaas – grotendeels genetisch bepaald. Dus had je moeder of oma een scheefgroeiende grote teen? De kans is aanwezig dat jij er op termijn ook mee te maken gaat krijgen. Gelukkig zijn er wel veel dingen die je kan doen om geen last te krijgen van je scheefgroeiende teen en de bobbel die daardoor ontstaat.

Goede laarzen kopen voor hallux valgus

Hoewel het voor de meeste mensen al geldt dat ze in de zomer wat lekkerder in hun vel zitten, is dit voor mensen met hallux valgus zeker het geval. Dankzij het mooie weer kunnen de sandalen weer uit de kast, wat super comfortabel zit als je last hebt van een bobbel naast je grote teen. In de winter worden de open schoentjes weer verruild voor dichte exemplaren, die helaas nogal wat klachten kunnen veroorzaken bij mensen met hallux valgus. Maar het goede nieuws is dat je niet met pijnlijke voeten rond hoeft te lopen, als je maar weet waar je op moet letten! We geven je wat tips voor als je een mooi paar laarzen voor hallux valgus gaat aanschaffen.

Laarzen met extra ruimte

Voeten met hallux valgus worden erg blij van een beetje extra ruimte aan de voorkant van de schoen. De meeste klachten bij hallux valgus ontstaan namelijk door de bunion (die knobbel aan de buitenkant van je teen) die tegen de binnenkant van je schoen aandrukt. Die aanhoudende druk kan zorgen voor irritaties, stekende pijn, eelt en zelfs ontstekingen. Wees dus lief voor je voeten en zorg dat er voldoende ruimte zit tussen de schoen en jouw knobbeltje. Je kan gaan voor brede laarzen of laarzen die speciaal voor hallux valgus zijn ontworpen. Het schoenenmerk Wolky heeft speciale hallux valgus laarzen in de collectie. Deze laarzen hebben een extra uitsparing aan de binnenkant bij de grote teen, speciaal voor je hallux valgus!

Rond aan de voorkant

Nog een goede tip voor mensen met hallux valgus en/of brede voeten: ga voor schoenen met een ronde neus. Die zijn meestal stukken comfortabeler dan schoenen met een punt. Puntneuzen zijn geliefd vanwege hun elegante uitstraling. Maar omdat de schoen vanaf de teenaanzet steeds smaller wordt, zijn ze voor mensen met hallux valgus wat aan de krappe kant. Met een ronde neus heb je dat probleem niet. Je grote teen krijgt meer de ruimte en je schoen zit een stuk lekkerder. Kies dus voor hallux valgus laarzen met een ronde neus voor net dat beetje extra comfort.

Leren hallux valgus laarzen

Tenslotte raden we je aan om uit te kijken naar leren laarzen bij hallux valgus. Leer is niet alleen stijlvol, maar ook ademend en flexibel. Twee eigenschappen die heel prettig zijn als je zo’n vervelende bobbel op je grote teen hebt. Dankzij de ademende kwaliteit van het leer gaat het niet zo broeien in je schoenen en daarnaast vormt het elastische materiaal zich – na even inlopen – goed naar je voet.

Waarom goede laarzen belangrijk zijn voor je voeten

Niet alleen bij hallux valgus is het belangrijk om goede laarzen te kopen, dit is algemeen advies dat geldt voor alle voeten. Wist je namelijk dat het grootste deel van de voetklachten komt door het dragen van verkeerde schoenen? Klachten als hallux valgus kunnen worden voorkomen door het dragen van goed passende schoenen. En als je al klachten hebt, zorgt goed schoeisel ervoor dat ze niet verergeren.

Wie mooi wil zijn, moet pijn lijden. Het is er bij velen met de paplepel ingegoten. Maar dat spreekwoord kan wat ons betreft direct over boord worden gegooid. Er zijn zát leuke schoenen die wel comfortabel zitten. Zo loop je er niet alleen stijlvol, maar ook klachtenvrij bij.

Hier koop je goede hallux valgus laarzen

“Maar waar vínd ik die schoenen dan?”, vraag je je nu waarschijnlijk af. Merken die werken met breedtematen zijn niet alleen prettig voor mensen met brede voeten, maar zijn ook een uitkomst als je hallux valgus hebt. Mooie merken voor brede laarzen zijn bijvoorbeeld Durea, Birkenstoc en Solidus.

Het risico met het kopen van een ruimere breedtemaat, is dat je voet misschien op andere plekken weer te véél ruimte krijgt. Let daar dus goed op tijdens het winkelen. Wil je dit risico helemaal vermijden, dan zijn de laarzen van Wolky een goede keuze. Wolky ontwerpt namelijk hallux valgus laarzen, met extra ruimte bij de teen. Zo zit de schoen overal als gegoten, wat een verademing is voor je voeten.

Lees meer over Hallux valgus laarzen:

De juiste Laarzen bij Hallux valgus voor Hiken

De juiste Laarzen bij Hallux valgus voor Hiken

Lees meer
De juiste Laarzen bij Hallux valgus voor Herfst

De juiste Laarzen bij Hallux valgus voor Herfst

Lees meer
De juiste Laarzen bij Hallux valgus voor Outdoor

De juiste Laarzen bij Hallux valgus voor Outdoor

Lees meer
De juiste laarzen bij hallux valgus voor de regen

De juiste laarzen bij hallux valgus voor de regen

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!