Terug
Terug

Mijn schoenen doen pijn aan mijn hielen. Wat kan ik doen?

Hielpijn is een veelvoorkomende, maar ontzettend vervelende voetklacht. Vermoeide voeten na lang staan, beursheid of een stekende pijn die uitstraalt naar de rest van je voetzool of enkel. Soms is het probleem toe te wijzen aan het dragen van de verkeerde schoenen, maar het kan ook zijn dat je een ontsteking van de peesplaat (hielspoor) hebt opgelopen of dat er iets anders aan de hand is. Op deze pagina lees je meer over verschillende vormen van hielpijn en hoe je deze kunt verlichten en voorkomen.

Hielspoor

Oorzaken van een pijnlijke hiel

Wat kunnen allemaal oorzaken zijn van pijn aan de hiel? Nou, dat zijn er nogal wat! Volgens het hielpijn centrum zijn er meer dan 35 redenen te noemen die de oorzaak kunnen zijn van hielklachten. Van een ontstoken peesplaat (in de volksmond hielspoor genoemd) en een pijnlijke achillespees tot een zenuwbeknelling bij de hiel. Maar, zoals met het merendeel van de voetklachten, ontstaan ze vaak door het dragen van de verkeerde schoenen. In veel gevallen gaat hielpijn trouwens vanzelf weer over, maar als je lange tijd met hielpijn blijft rondlopen is het aan te raden een bezoek te brengen aan een voetspecialist.

Verkeerde pasvorm van je schoen

Te kleine of te smalle schoenen, kunnen allerlei voetklachten tot gevolg hebben. Denk aan blaren, eelt, vermoeide voeten en natuurlijk ook pijn in de hiel. Als je schoen te strak of te krap zit bij de hiel, kan je je wel voorstellen dat hier uiteindelijk klachten van gaan komen. Helaas zijn we vaak niet kritisch genoeg op ons schoeisel. Tenminste, wel op het gebied van stijl, maar soms minder als het gaat om draagcomfort. Een mooie deal in de uitverkoop is snel beklonken, maar je voeten zullen je daar niet altijd even dankbaar voor zijn. Zorg dus dat je schoenen goed passen als je hielproblemen en andere voetklachten wil voorkomen. Het schoenenmerk Wolky heeft schoenen die geschikt zijn voor hielspoor. Met een extra zacht voetbed, een goede demping én een verhoogde hak helpen deze schoenen sneller van je hielspoor af te komen.

Zolen zonder demping

Je kent het vast wel, dat zeurende gevoel in je hakken na een dagje uit. Lekker van het mooie weer genieten op je zomerse sandaaltjes, winkeltjes kijken en wandelen door oude straatjes betegeld met kinderkopjes. Aan het eind van de dag plof je neer op een terrasje en ineens voel je een ontzettend vermoeid gevoel in je hielen. Grote kans dat je de dag hebt doorgebracht op schoenen met een te dunne zool.

Zeker als je veel wandelt, moeten je hakken een boel doffe klappen opvangen als je op schoenen met dunne zooltjes loopt. Logisch dat ze aan het einde van de dag vermoeid en beurs aanvoelen. Je kan al een hele boel voorkomen door schoenen met flinterdunne zooltjes voortaan links te laten liggen en te kiezen voor een variant met een dikkere zool met meer demping.

Dit voel je bij hielpijn

Bij hielpijn heb je last van vervelende sensaties rondom de hiel van de voet. Er zijn echter verschillende vormen van hielpijn en de symptomen kunnen wijzen op de oorzaak van jouw klachten. Je kunt bijvoorbeeld stekende, brandende pijn ervaren die doorzet naar de rest van de voetzool en enkel. Maar het kan ook gaan om stijfheid en een beurs gevoel rondom de hiel. Soms is de pijn gelokaliseerd aan de onderkant, maar je kan ook last hebben van pijn aan de zijkant van je hiel.

Het moment waarop je hielpijn ervaart kan verschillen. Zo kan het zijn dat je klachten toenemen als je intensief beweegt of lang hebt gestaan, of dat je juist vooral last hebt tijdens rust. Pijn bij het wakker worden of opstaan na lang zitten, kan duiden op hielspoor. Verderop in dit artikel lees je daar meer over.

Wat voor soort pijn je ook hebt, het is altijd verstandig eerst je schoenen eens kritisch onder de loep te nemen. Zijn je schoenen misschien te klein of te strak? Of heb je wel een érg dun zooltje onder je voeten? Het is de moeite waard dit te onderzoeken en aan te passen. Als de hielpijn blijft aanhouden, is het zaak om eens langs te gaan bij een voetspecialist om de oorzaak verder te achterhalen.

Meer informatie over hielspoor en tips voor goede schoenen om deze vervelende kwaal te onderdrukken? Lees het blog Last van hielspoor.

Waar je op moet letten bij schoenen om pijn te voorkomen

Wat zijn goede schoenen en hoe weet je of een schoen goed zit aan jouw voeten? En waar moet je op letten bij het kopen van schoenen? We geven je advies, niet alleen om pijn in de hiel te voorkomen trouwens, deze tips zijn goed om allerlei voetklachten te voorkomen. Dus als je je afvraagt: “wat kan ik doen aan hielspoor?“, volg dan onderstaande tips op!

De juiste pasvorm om hielpijn te voorkomen

De juiste pasvorm van een schoen is ontzettend belangrijk om allerlei vervelende klachten, zoals hielpijn, te voorkomen. Je schoen is echt meer dan alleen een beetje bescherming tussen jou en het asfalt, dus hij moet echt precíes goed zitten. Wat dan precies een goede pasvorm is, hangt weer volledig af van jouw voettype. Heb je bredere of smallere voeten dan gemiddeld? Zoek dan naar schoenen in jouw specifieke breedtemaat (interne link schoenbreedte meten), zodat ze niet te krap of te los zitten. Platvoeten of doorgezakte voeten zijn dan weer erg gelukkig met een goed voorgevormd voetbed om de voet zijn natuurlijke holling te geven. Met een hoge wreef moet je er juist op letten dat de bovenkant van jouw voet genoeg ruimte heeft.

Al deze maatregelen helpen om jouw voet én je houding zo goed mogelijk te ondersteunen. Zo hoef je niets te compenseren en kun je allerlei klachten, waaronder hielpijn, voorkomen.

Demping om de klappen van het lopen op te vangen

Als je de perfecte pasvorm voor jou hebt gevonden, kan je ook nog goed naar de zool van je schoenen kijken. Die is namelijk ook erg invloedrijk bij het voorkomen of juist veroorzaken van pijnlijke hielen. Hoe dikker en zachter de zool, hoe aangenamer het loopt voor jouw hiel. Op deze manier vangt de schoenzool de klappen van het lopen op, zodat jouw hiel dat niet hoeft te doen. Heb je aanleg voor hielpijn? Vermijd dan dunne zooltjes, of zolen van hard materiaal, zoals hout. Kies liever voor zolen met schuim of rubber, zodat je op wolkjes loopt.

Meer informatie over zelfhulp bij hielspoor.

Wat is hielspoor en hoe ontstaat het?

Eén van de meest voorkomende hielklachten is fasciitis plantaris, wat in de volksmond beter bekend staat als hielspoor. Hierbij is de peesplaat die van het hielbeen naar de voorvoet loopt ontstoken, doordat er een te grote spanning op heeft gestaan. De voetklacht kenmerkt zich door een stekende pijn onderaan de hiel, die vooral sterk aanwezig is bij het uit bed komen of gaan staan na een lange periode van rust. Vaak vermindert de pijn na wat beweging.

Oorzaken van hielspoor

Een ontsteking aan de peesplaat ontstaat meestal door overbelasting. Het is een klacht die regelmatig voorkomt bij mensen die veel moeten lopen of staan voor hun beroep. Helaas is het geen uitzondering om als postbode, orderpicker, verpleegkundige of horecamedewerker last te krijgen van hielspoor. Omdat het een overbelasting van de voet is, hebben ook mensen met overgewicht meer kans op deze voetklacht, omdat de voeten meer gewicht moeten dragen. Wil je meer weten over hielspoor en wat je aan hielspoor kan doen? We hebben een uitgebreid artikel over hielspoor geschreven.

Was dit artikel behulpzaam?

2
0

Meer onderwerpen:

Hallux valgus spalk

Hallux valgus spalk

Lees meer
Verschillende schoenen

Houding verbeteren met de juiste schoenen

Lees meer
Vermoeide voeten

Vermoeide voeten

Lees meer

Over welk onderwerp wilt u iets weten?

Word schoenwijzer

Ontvang altijd onze nieuwste tips!