Waar moet een goede schoen aan voldoen? 8 checks!
Bijgewerkt op 28 september 2023 | Auteur: GerdaSchoenen kopen; voor de één is het een verslaving, terwijl de ander het liever zo lang mogelijk uitstelt. Vind je het lastig om te bepalen wanneer een schoen nu echt een goede schoen is? Laat ons je helpen. We hebben een checklist gemaakt mét uitgebreide uitleg. Zo kom jij bij je volgende zoektocht naar een nieuw paar schoenen, beslagen ten ijs!
Check 1: Draag de juiste maat
Het klinkt zo simpel: draag de juiste maat schoenen. Toch zien we bij Schoenwijzer dat veel mensen niet de juiste maat schoenen dragen. Toegegeven, het kan knap lastig zijn om de juiste maat te vinden. Bovendien hanteert elk merk weer een eigen maattabel – soms zie je door de bomen het bos niet meer.
Hoe weet je nu precies welke maat je nodig hebt? Hou als vuistregel aan dat een comfortabele schoen zo’n 1 centimeter groter moet zijn dan de lengte van je voet. Zo zorg je voor voldoende bewegingsruimte en krijg je – bijvoorbeeld na een lange, warme dag waarin je voeten opzwellen – ook geen last van pijnlijke knellingen, irritatiepunten of andere voetklachten. Tip: Op schoenwijzer.nl vind je een globale richtlijn voor de lengte van je voet in centimeters en de daarbij behorende schoenmaat. De meeste (Nederlandse) schoenenmerken hanteren deze richtlijnen!
Check 2: Zorg voor een passende breedte
Naast de juiste schoenmaat, is ook de breedte van de schoen van belang. De schoenmaat kan nog zo goed zijn, als de schoen te smal of te breed is, geeft dit alsnog problemen. Ook hier adviseren we om zo’n 1 centimeter aan ruimte over te houden. Veel (comfort)merken passen hun modellen aan op de gemiddelde Nederlandse damesvoet. Weten of de breedtemaat goed voor je is? Dan is het nog altijd de beste optie om de schoen aan je voet te passen en er (in huis of in de winkel) een tijdje op te lopen. Ervaar goed of je geen knellingen voelt aan de zijkanten!
Pro tip: heb je een extreem smalle of juist brede voet? Dan kan je best profijt hebben van een speciale breedtemaat. Een aantal Nederlandse comfortmerken zijn hierin gespecialiseerd en bieden modellen in diverse breedtematen aan.
"*" geeft vereiste velden aan
Check 3: Kies de materiaalsoort bewust
De beste materiaalsoort voor schoenen is en blijft leer. Leer biedt namelijk tal van voordelen: het rekt mee, is ademend én laat transpiratievocht door. Bovendien is het zacht voor je voeten.
De laatste jaren zien we steeds meer ‘vegan’ schoenen op de markt komen als tegenhanger van het dierlijke leer. Vegan is een algemene term die gebruikt wordt voor elk materiaal dat geen leer is. Het zegt dus nog niets over het daadwerkelijke gebruikte materiaal. Kies je er bewust voor om geen leer te dragen? Onderzoek dan goed waar de vegan schoen wél van gemaakt is en of dit materiaal meerekt en ademend is. Gelukkig gaat ook deze markt snel en gebruiken schoenmakers steeds meer realistische vervangende materialen.
Check 4: Zorg voor de juiste hakhoogte
Huh? Een hakhoogte? Yes! In álle schoenen is een (verborgen) verhoging aan de achterkant belangrijk. Het zorgt er namelijk voor dat je hele lichaam een betere houding aanneemt, en dit helpt weer met het voorkomen van knie- heup- en rugklachten. Hele platte schoenen geven je het idee dat je elk moment achterover kan vallen en bieden daarnaast te weinig ondersteuning. Wij raden een verhoging (hakhoogte) van 1-3 centimeter aan: zo wordt lopen makkelijker gemaakt én worden je voeten goed ondersteund. Voor heren adviseren we óók een hakje, maar dan van maximaal 2 centimeter.
Check 5: Ga voor een flexibele zool met veel grip
We schreven er net als iets over; de vorm van de zool doet veel voor je lichaam. Zorg ervoor dat je een zool kiest die de juiste afwikkeling (lees: de rolbeweging die je voet maakt tijdens het lopen) stimuleert. Ga voor flexibele, sterke zolen met een goede grip!
Check 6: Let op de binnenvoering
De binnenvoering is minstens zo belangrijk als het buitenkant; dit deel van de schoen staat namelijk in direct contact met je voet. Let erop dat de binnenvoering geen vervelende randjes of vouwen bevat. Deze kunnen namelijk blaren en drukplekken veroorzaken. Onderzoek goed van welk materiaal de binnenvoering is gemaakt. Ook hier geldt: kies bij voorkeur voor leer. Leer ademt en voorkomt dat nare geurtjes zich ophopen in je schoen.
Pro tip: Heb je gevoelige voeten? Dan kan een naadloos voorblad extra uitkomst bieden!
Check 7: Ga op zoek naar schoenen met een uitneembaar voetbed
Zeker als je steunzolen hebt, is het cruciaal om schoeisel te vinden met een uitneembaar voetbed. Zo is er namelijk voldoende ruimte in de schoen om je eigen zooltjes erin kwijt te kunnen. Maar… ook voor wie geen steunzolen nodig heeft, biedt het uitkomst om schoenen aan te schaffen met een uitneembaar voetbed. Je kunt de schoenen namelijk veel beter luchten.
Pro tip: Zijn je schoenen nog prima maar je voetbedden aan vervanging toe? Dan kun je – bij schoenen met een uitneembaar voetbed – de voetbedden vaak los kopen. Zo heb je voor een klein bedrag weer (zo goed als nieuwe) nieuwe schoenen!
Check 8: Denk na over de sluiting
Veters, rits, klittenband, elastiek… er zijn talloze manieren om een schoen te sluiten. Denk van tevoren na over wat je fijn vindt! Stap je graag snel in- en uit, dan kan een schoen met kwaliteitsrits uitkomst bieden. Veters hebben daarentegen als voordeel dat ze je helpen om de schoen goed aan te laten sluiten op (de hoogte en breedte van) je voet. Of wil je helemaal geen sluiting? Dan kom je al snel op een instapper terecht. Let er altijd goed op dat je voet de schoen aanhoudt zonder daar extra moeite voor te doen!
Wil jij deze checklist via de mail ontvangen? Laat dan hieronder je e-mail achter!